Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Veľké umenie leží Na východ od raja

Klasická literatúra má svoje nezameniteľné čaro. Nezvyčajné osudy, dramatické podmanivé príbehy, zásadné univerzálne témy, trvácnosť a nadčasovosť myšlienok – to sú atribúty, vďaka ktorým je klasika príťažlivá a výnimočná.

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru John Steinbeck vytvoril celý rad zaujímavých kníh so silným sociálnym nábojom zachytávajúcich život Ameriky. Za jeho vrcholný výkon je vo všeobecnosti považovaný román Na východ od raja.

Monumentálna spoločenská freska vykresľuje životnú púť troch generácií rodu Traskovcov a Hamiltonovcov. Rozsiahle rozprávanie začína kdesi na konci vojny Juhu proti Severu a tiahne sa až po koniec prvej svetovej vojny. Dve hlavné dejové línie majú korene zapustené na oboch brehoch amerického kontinentu. Postupne však zrastajú do jedného neoddeliteľného celku. Symbolicky tak rámcujú rozľahlý priestor, v ktorom dobro a zlo zvádzajú nekončiaci zápas o človeka. Román je zaľudnený najrozmanitejšími postavami s výraznými, často až do extrému vyhrotenými charaktermi. Vystupujúce archetypy sú inšpirované starozákonnými motívmi a nesú celé spektrum najparadoxnejších čŕt definujúcich nevyspytateľnosť ľudského údelu.

U Steinbecka nič nie je celkom jednoznačné. Nehľadá a neponúka žiadne lacné ani jednoduché riešenia. Hranicu medzi dobrým a zlým často prekračuje, rozmazáva, relativizuje a nazerá na ňu zo všemožných perspektív. Postavy sleduje s odstupom nestranného pozorovateľa. Každému necháva v rámci jeho možností slobodnú voľbu. Každý si hľadá a formuje vlastnú identitu len tak, ako vie.

Autor splieta z nitiek nepreberného množstva záujmových stretov jedno fascinujúce vzťahové klbko. Vytvára tak veľmi autentický obraz človečenstva. Pestrý, sýtymi farbami hrajúci ľudský kaleidoskop je plný nedokonalosti, zraniteľnosti, šľachetnosti, nekonečnej lásky i nenávisti, sebaobetovania, odpustenia i zmierenia. Steinbeck príliš nesúdi ani nemoralizuje. Len realisticky sprostredkováva zhustene živú pravdu odpozeranú priamo z reality, kde sa príčiny a následky zrkadlia a nachádzajú jedny v druhých.

Rozprávanie plynie pomaly, spletito, ale vždy priamočiaro a transparentne. Prvoradý je hutný uhrančivý príbeh, kde nie je núdza o dramatické zvraty, napätie, hlboké emócie a decentný humor. Nechýbajú ani reflexívne pasáže striedajúce sa s plastickými opismi prostredia. Objavujú sa aj prvky akejsi magickej nadprirodzenosti, výborne dotvárajúce výslednú ťaživú, hypnotickú atmosféru.

John Steinbeck sa predviedol ako naozajstný majster slova a napísal pozoruhodné dielo bez slabého miesta, ktoré sa nezastaviteľne valí vpred. Naplno pohlcuje čitateľovu pozornosť a núti k zamysleniu.

Na východ od raja pôsobí ako skutočne živé svedectvo o vzostupe a páde človeka opakujúcich sa neprestajne od počiatku vekov až po dnešok.


Na východ od raja

John Steinbeck

Slovart 2013

Preložil Otakar Kořínek

Zobraziť diskusiu (0)

Na východ od raja

Na východ od raja

John Steinbeck

John Steinbeck vo svojom denníku nazýva tento román prvá kniha. A vskutku Na východ od raja je priamočiary a pôsobivý ako všetky staré príbehy.

Kúpiť za 16,10 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.