Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vesmírne prípady

Formovanie vzťahu k literatúre v detstve môže výrazne prispieť k neskoršej vášni ku konkrétnemu žánru a nezriedka býva na pozadí podobného vzťahu kontakt s knihou ovplyvňujúcou celé skupiny čitateľov. Vo vedecko-fantastickej literatúre bola takouto knihou Tajomstvo dračej steny od Jozefa Žarnaya , na ktorú s nostalgiou spomínajú generácie čitateľov.

Práve Tajomstvo dračej steny priviedlo viacerých mladých čitateľov k celoživotnému záujmu o vedeckú fantastiku. Jozef Žarnay sa vrátil na scénu so zbierkou Vesmírne prípady a hádam každý priaznivec sci-fi bude počas jej čítania nadšený.

Kniha je rozdelená do dvoch častí: Záhadné stretnutia obsahujú poviedky na rôznorodé témy a druhá časť Z archívu galaktickej polície pokrýva detektívne prípady odhaľujúce zistenie, že temné motívy ľudí sa nebudú meniť azda v priebehu celej histórie. V poviedkach dokázal Jozef Žarnay svoje majstrovstvo: nie sú ani o riadok dlhšie, ako by mali. Postavy sú konfrontované s veľmi konkrétnymi hrozbami reprezentujúcimi niekedy ohrozenie celého ľudstva vzhľadom na jeho násilný potenciál, inokedy sú to ekologické hrozby alebo technické vynálezy. V detektívnych sci-fi príbehoch v druhej časti knihy nájdeme tiež odkazy na iné diela obidvoch žánrov a ich kombinácia je veľmi podarená. Detektív galaktickej polície Rad Torysan postupuje v jednotlivých prípadoch podobne ako Sherlock Holmes alebo otec Brown: všíma si jednotlivosti, hľadá detaily dotvárajúce celok.


Viaceré príbehy tematizujú hrozby formou groteskných prvkov. Nenásytnosť po peniazoch alebo fanatická túžba jednotlivcov prekonávať hranice sa tak ukazuje ako činnosť, ktorá vôbec nemusí podporovať prosperitu celého ľudstva. V jadre poviedok je zvyčajne naozaj mimoriadna situácia, v ktorej sa ocitne obyčajný človek a musí sa s ňou vyrovnať, čo nevyhnutne neznamená pochopiť ju. Ľudia sú príležitostne aj obete časopriestorových anomálií a čitateľ nemôže odolať prianiu dozvedieť sa viac o ich osudoch. Jozef Žarnay totiž v krátkych, perfektne vypointovaných poviedkach predkladá akoby epizódy zo života, ale chuť čitateľov s každým ďalším príbehom rastie a vo viacerých je použitých toľko nápadov, že by si žiadali samostatné spracovanie.


Knihu otvára predslov Alexandry Pavelkovej a dielu pridáva na hodnote aj záverečný článok autora venovaný histórii slovenskej vedecko-fantastickej poviedky. Popri známejších spisovateľoch tu nájdeme aj mená známe len bádateľom a čitateľ môže prijať za svoju výzvu stať sa sám takýmto bádateľom objavujúcim minulosť. Vesmírne prípady sa určite stanú prírastkom do knižnice nielen generáciám odchovaným na Tajomstve dračej steny, ale aj ostatným, pretože dokážu osloviť čitateľov bez ohľadu na príslušnosť ku akejkoľvek generácii.

Zobraziť diskusiu (0)

Vesmírne prípady

Vesmírne prípady

Jozef Žarnay

Zbierka detektívnych poviedok legendy slovenskej sci-fi literatúry. Jozef Žarnay svojou tvorbou ovplyvnil celú generáciu čitateľov. Dnes sa vracia na scénu so sériou detektívnych príbehov v štýle akčnej sci-fi a klasickej detektívky 70. a 80. rokov minulého storočia. Spolu so sympatickým poručíkom Galaktopolu Radom Torysanom a súkromným detektívom Rexom Baxterom sa staneme svedkami záhadných stretnutí, cestovania v čase, podozrivých masových samovrážd i pátrania po vzácnych artefaktoch. Doteraz knižne nepublikované texty dopĺňa autorov prehľad slovenskej sci-fi scény a predslov prvej dámy súčasnej slovenskej fantastiky Alexandry Pavelkovej.

Kúpiť za 10,36 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.