Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vianočné lahôdky – literatúra faktu a skutočné príbehy

Doprajte si k Vianociam naozajstný pokoj. Vybavte darčeky pre svojich blízkych čím skôr! S naším výberom vianočných lahôdok sa ľahko zorientujete v ponuke tých najlepších non-fiction kníh, noviniek o histórii a spoločnosti aj najpredávanejších reportáží. Výber sme zostavili úprimne, bez algoritmov. Jednoducho podľa nášho aj vášho dobrého vkusu.

Zmierenie, optimizmus a nádej. Aj to môžeme nájsť v skutočných príbehoch, napríklad dvoch tituloch k téme izraelsko-palestínskeho dialógu Listy môjmu palestínskemu susedovi a Slová môjho otca.

Unikátny a silný životný príbeh prináša kniha Unorthodox o sile ísť za vlastným snom a slobodou.

Esej slávnej Chimamandy Adichie zas hovorí o tom, ako správnou výchovou môžeme spraviť dôležitý krok k spravodlivejšiemu svetu pre svoje deti.

Na cesty sa vyberieme s reportážnymi zápiskami z rôznych kútov sveta a rôznych dejinných období.

Prostredníctvom rozhovorov a zamyslení môžeme inšpirovať našich blízkych príbehmi zaujímavých ľudí a vo výbere kníh sa nevyhýbame ani témam, ktoré hýbu svetom, či už ide o populizmus, alebo udržateľnosť vo svete módy.

A popri všetkých knižných odporúčaniach máme ešte jednu radu, či skôr prosbu: Nenechávajte si svoje nákupy na poslednú chvíľu.

V týchto divných časoch sa často komplikujú aj tie najbežnejšie veci a predlžujú aj tie najkratšie cesty... no napriek tomu má každý právo na dobrú knihu pod stromčekom! A veríme, že ju vyberiete práve tu:

Zobraziť diskusiu (0)

Listy môjmu palestínskemu susedovi

Listy môjmu palestínskemu susedovi

Halevi Klein Yossi

Zbierka fiktívnych listov, ktoré autor píše svojmu (nie až tak) fiktívnemu palestínskemu susedovi. Vo svojich textoch prejavuje empatiu, vysvetľuje korene komplikovanej situácie a navrhuje cesty k mierovému riešeniu. Kniha obsahuje aj výber z odpovedí, ktoré autorovi napísali Palestínčania a Arabi. Do série s touto knihou vyšla aj autobiografia Slová môjho otca, ktorá prináša palestínsky pohľad a taktiež vieru v mierové spolužitie.

Kúpiť za 12,26 €

Unorthodox

Unorthodox

Feldman Debora

Deborah Feldmanová prežila celý svoj život medzi chasidskými Židmi v americkom Williamsburgu. V sedmnástich rokoch jej bolo dohovorené manželstvo a očakávalo sa od nej, že sa stane správnou židovskou manželkou. Jej predstava o vlastnej budúcnosti bola však iná a rozhodla sa plniť si sny napriek tomu, že musela opustiť všetko, čo dovtedy poznala.

Kúpiť za 14,39 €

Drahá Ijeawele

Drahá Ijeawele

Adichie Chimamanda Ngozi

Táto krásna úvaha o rodičovstve prináša kritický pohľad na nespravodlivosť vo svete, ale je aj návodom na to, ako sa pokúsiť o zmenu. Je určená matkám aj otcom, ktorí chcú pre svoje deti spravodlivejší svet. Chimamanda Ngozi Adichie trvá na svojom ‒ musíme si byť rovní ‒, bez ohľadu na farbu pokožky, pohlavie či vierovyznanie. Hovorí nám to vo svojich skvelých románoch a rovnako aj v silných populárnych esejach.

Kúpiť za 8,01 €

Potulky s Charleym

Potulky s Charleym

Steinbeck John

Legendárny cestopis Johna Steinbecka o potulkách naprieč Amerikou. Svetoznámy americký spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru sa na začiatku 60. rokov rozhodol vydať na cestu sprevádzaný verným psím spoločníkom. Poďte si pocestovať spolu s ním a okrem krajiny spoznať aj ľudí, ktorých Steinbeck stretol.

Kúpiť za 14,16 €

Ďalší deň života

Ďalší deň života

Kapuściński Ryszard

Kultová reportáž Ryszarda Kapuścińského, ktorý bol vždy tam, kde sa hýbali dejiny. V sedemdesiatych rokoch sa ocitol v rozvrátenej Angole na prahu dlhej občianskej vojny. Táto kniha nie je len o vojne a proti vojne, ale rozpráva aj o osamelosti reportéra uprostred dejinného chaosu.

Kúpiť za 11,31 €

Halič

Halič

Pollack Martin

Martin Pollack nás vo svojom slávnom historickom bedekri pozýva na nostalgickú cestu po rozkvitajúcich mestách, kde sa miešajú desiatky rôznych jazykov, po dedinách, v ktorých sa objavili ropné ložiská, no aj po biednych židovských štetloch, ktorých jedinou budúcnosťou je len rozpad a zmar. Kniha v sebe spája historickú reportáž, cestopis i kultúrne dejiny jedného čarovného kúta sveta.

Kúpiť za 14,31 €

Východopruský denník

Východopruský denník

Lehndorff Hans Graf von

Lekár Hans Graf von Lehndorff bol divákom stojacim vo vojnových kulisách. Videl, ako boli nemeckí civilisti najprv klamaní a zneužívaní nemeckou armádou, neskôr po príchode Červenej armády v duchu „kolektívnej viny“ vystavení besneniu a násiliu. Napriek všetkému, vo svete, v ktorom sa ocitol, dokázal nájsť aj niečo krásne, nestratil vieru a zmysel pre humor. Východopruský denník je tak najmä výzvou na humanizmus.

Kúpiť za 13,52 €

Slovo blázon nepoužívam

Slovo blázon nepoužívam

Štrasser Ján

Ján Štrasser sa stretával s Jozefom Haštom od októbra 2019 do marca 2020. Polrok ich spoločných rozhovorov je zaznamenaný v tejto knihe. Spoznáte v nej doktora Jozefa Hašta, významného odborníka na ľudskú dušu a terapeuta jej problémov, ale zároveň Jozefa Hašta ‒ človeka z mäsa a kostí, aktívneho občana, bytostného demokrata a mysliteľa hlboko reflektujúceho problémy sveta, v ktorom žijeme.

Kúpiť za 11,90 €

Autobiografie

Autobiografie

Borges Jorge Luis

Svetoznámy argentínsky spisovateľ J. L. Borges zachytil svoj životný príbeh v nerozsiahlej autobiografii. Jeho jedinečný spôsob uvažovania zásadne ovplyvnil literatúru 20. storočia a dodnes inšpiruje intelektuálov a umelcov po celom svete. Kapitoly nesú vecné názvy ako Rodina a detstvo, Európa, Buenos Aires a i. a prevedú nás rôznymi etapami Borgesovho života a tvorby.

Kúpiť za 8,01 €

Čas prázdných kostelů

Čas prázdných kostelů

Halík Tomáš

Tomáš Halík je český sociológ, filozof, teológ a kňaz, vyhľadávaný najmä pre jeho humanistické postoje. Táto kniha prináša zbierku jeho zamyslení z obdobia Veľkej noci 2020 ‒ ktoré prinieslo úplne nové, špecifické výzvy aj otázky. Čas prázdných kostelů je adresovaný širokej verejnosti a ukazuje, že na dobu pandémie nesmieme nazerať ako na Boží trest, ale skôr ako na otvorenú výzvu na solidaritu a na vnútornú premenu.

Kúpiť za 10,98 €

Naša nemoc

Naša nemoc

Snyder Timothy

Známy autor Timothy Snyder na začiatku roku 2019 ochorel a bola mu stanovená nesprávna diagnóza. Zo svojich zápiskov z tohto obdobia spísal bravúrnu analýzu opakujúceho sa zlyhávania zdravotnej starostlivosti. Pripomína, ako sa zabúda na konkrétneho človeka, degraduje sa autorita lekárov a nemyslí sa na budúcnosť. Hoci písal o americkom prostredí, veľa z jeho postrehov je aktuálnych aj pre náš kontext.

Kúpiť za 9,86 €

Vlastnou hlavou 2

Vlastnou hlavou 2

Vagovič Marek

Pokračovanie strhujúceho príbehu zo zákulisia Smeru, doplnené o výpovede ľudí z prostredia bezpečnostných zložiek aj blízkeho okolia Roberta Fica. Kľúčové kauzy jeho tretej vlády v súvislostiach. Cieľom autora bestselleru Vlastnou hlavou je ponúknuť osobný pohľad na udalosti, ktoré umožnili bielym golierom mafie a oligarchom ukradnúť štát.

Kúpiť za 12,74 €

Vláda módy

Vláda módy

Thomasová Dana

V našich šatníkoch sa vedľa kabátu a džínsov skrýva aj enviromentálna katastrofa, vykorisťovanie i nádej na zmenu. To sa v knihe Vláda módy snaží napraviť novinárka Dana Thomasová. Vydáva sa do bangladéšskych tovární, na bavlníkové plantáže i do supermoderných laboratórií, kde vznikajú látky budúcnosti, a hľadá spôsoby, ako pri rannom obliekaní nezneužívať ľudí a neničiť životné prostredie.

Kúpiť za 16,92 €

Tohle není propaganda

Tohle není propaganda

Pomerantsev Peter

Táto kniha je čiastočne reportáž, čiastočne intelektuálne dobrodružstvo. Skúma, aká je úloha politiky aj nás samých v čase, keď je pravda často obrátená hore nohami. Autor, ktorého rodičia boli pred štyridsiatimi rokmi prenasledovaní KGB ako disidenti, dokazuje, že sa Moskva opäť stala propagandistickou veľmocou. A akú úlohu v dnešnom svete hrajú internetoví trollovia, hybridné vojny, ISIS či Trump?

Kúpiť za 12,60 €

Tisovi poza chrbát

Tisovi poza chrbát

Hyrja Jozef (ed.)

Kniha predstavuje príbehy odporu proti ľudáckemu režimu, ktoré pootvoria dvere do neprebádaného sveta malých aj veľkých hrdinských činov obyčajných ľudí. Slovenskí vedci a publicisti píšu o viac i menej známych osobnostiach, ktoré sa nebáli postaviť Tisovi, gardistom ani vlastnému strachu. O jednotlivcoch, ktorí mali silu, odhodlanie a odvahu konať „poza Tisov chrbát“.

Kúpiť za 17,91 €

Československo v období socialismu 1945 ‒ 1989

Československo v období socialismu 1945 ‒ 1989

Rychlík Jan

Známy historik Jan Rychlík odhaľuje korene socializmu na československom území už v roku 1945. Jeho kniha prináša odborné zhrnutie všetkých hlavných etáp existencie socialistického Československa od februárového prevratu cez „zlatá šesťdesiate“ až do rozpadu režimu v roku 1989. S pomocou dokumentov, profilov verejných osobností aj z pohľadu bežných občanov.

Kúpiť za 16,64 €

Trianon ‒ triumf a katastrofa

Trianon ‒ triumf a katastrofa

Holec Roman

Trianon bol zavŕšením jednej historickej etapy, súčasne však otvoril novú, spojenú s bojom za jeho revíziu aj proti nej. Dodnes je stále živou témou, ktorá polarizuje spoločnosť. Preto je dôležité o tejto dejinnej udalosti čítať historické fakty nezaťažené emóciami, ale poskytujúce široký kontext.

Kúpiť za 11,61 €

Sila zániku

Sila zániku

Kovár Branislav

Súčasné krízy sú podobné tým minulým. Medzi ikonické príklady zánikov starých civilizácií patrí kolaps Západorímskej ríše, ale rozklad zasiahol aj Egypťanov, Sparťanov a ďalších... Každý zánik je iný, ale aj tak majú mnoho podobných znakov. Poznanie dejín kolapsov môže byť nielen obohatením poznania, ale aj pomocou pri riešení súčasných a budúcich kríz našej spoločnosti.

Kúpiť za 12,56 €

Podobný obsah

Vianočné lahôdky ‒ pre vaše deti a mládež

Správy

Vianočné lahôdky ‒ pre vaše deti a mládež

Doprajte si k Vianociam naozajstný pokoj. Vybavte darčeky pre svoje deti ‒ náročnú mládež aj najmenších čitateľov ‒ čím skôr! S naším výberom vianočných lahôdok sa ľahko zorientujete v širokej ponuke. Výber sme zostavili úprimne, bez algoritmov. Jednoducho podľa nášho aj vášho dobrého vkusu a hlavne tak, aby nové generácie čitateľov čítali dobré knihy.