Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vianočné lahôdky ‒ pre vaše deti a mládež

Doprajte si k Vianociam naozajstný pokoj. Vybavte darčeky pre svoje deti ‒ náročnú mládež aj najmenších čitateľov ‒ čím skôr! S naším výberom vianočných lahôdok sa ľahko zorientujete v širokej ponuke. Výber sme zostavili úprimne, bez algoritmov. Jednoducho podľa nášho aj vášho dobrého vkusu a hlavne tak, aby nové generácie čitateľov čítali dobré knihy.

Pre najnáročnejších násťročných čitateľov a čitateľky sme vybrali dve knihy, ktoré zaručene z ruky len tak nepustia: hrdinský komiks podľa skutočného príbehu a román o tom, že vzhľad nie je všetko ‒ ani v dobe instagramu.

Pár dobrých tipov máme aj pre školákov a trošku väčších 10+, ktorí niekedy už protestujú, keď za nich knihy vyberáte vy. Tieto však určite pod posteľ neschovajú. Pre tých, čo prečítali Harryho Pottera už ikskrát, máme novinku od jeho slávnej autorky a niečo aj pre tých, čo túžobne čakajú na sneh.

A to, že láska ku knihám sa môže rodiť už v naozaj, naozaj útlom veku, dokážu naše odporúčania pre najmenších ‒ či ešte poznajú len prvé slovíčka, alebo už rapocú riekanky.

A popri všetkých knižných odporúčaniach máme ešte jednu radu, či skôr prosbu: Nenechávajte si svoje nákupy na poslednú chvíľu.

V týchto divných časoch sa často komplikujú aj tie najbežnejšie veci a predlžujú aj tie najkratšie cesty... no napriek tomu má každý ‒ a hlavne deti ‒ právo na dobrú knižku pod stromčekom! A veríme, že im ju vyberiete práve tu:

Zobraziť diskusiu (0)

Poctivý špion

Poctivý špion

Hendrix John

Bonhoeffer bol nemecký evanjelický farár a teológ, ale v tomto komikse je tak trochu aj superhrdina a špión. Odmietol sledovať, ako nemecká cirkev prijíma Hitlerovu agendu plnú nenávisti a rozhodol sa riskovať. Prostredníctvom jeho príbehu spoznáme premenu nemeckej spoločnosti aj morálne dilemy, ktorými vtedy prechádzal mladý človek.

Kúpiť za 13,77 €

Maličkosti

Maličkosti

Hladíková Dominika E.

Mia má sedemnásť, jedinú ozajstnú kamarátku, pohádaných rodičov, foťák na krku a nový účet na instagrame. Od narodenia takmer nevidí. Túži však po normálnom živote. Chce študovať, fotiť, zamilovať sa a chce, aby ju mal niekto skutočne rád. A nie, rodičia sa nerátajú, i keď sú fajn. Dokáže Mia zistiť, kto v živote stojí za to a čo je naozaj dôležité?

Kúpiť za 11,70 €

Úsmev

Úsmev

Telgemeier Raina

Rodina, priatelia, chalani a... dráma so zubami?! Úspešný komiks podľa skutočnej udalosti. Raina je obyčajné jedenásťročné dievča s obyčajnými problémami. To sa však zmení, keď spadne a vážne si poškodí predné zuby. A to práve počas puberty! Vtipný a dojímavý príbeh dospievajúceho dievčaťa zápasiaceho s otázkami vzhľadu a vlastnej identity.

Kúpiť za 10,76 €

Princezné a princovia

Princezné a princovia

Rankov Pavol

Bývajú klasické rozprávky s ježibabami a kráľovstvami; bývajú moderné s robotmi či telefónmi; vôbec prvé rozprávky Pala Rankova nie sú ani také, ani také. Stoja niekde na pomedzí a veľmi im to tam svedčí. Ich hlavné postavy ‒ samé princezné a princovia ‒ pochádzajú zo sveta klasického, ale zahalené sú moderným jazykom a láskavým humorom.

Kúpiť za 11,90 €

Ikabog (slovenská verzia)

Ikabog (slovenská verzia)

Rowlingová Joanne K.

Kráľovstvo Blahobytia bolo kedysi najšťastnejšie na svete. Malo kopy zlata, kráľa s najelegantnejšími fúzmi, aké si len viete predstaviť, a mäsiarov, syrárov a cukrárov, ktorí pripravovali také vynikajúce jedlá, až ľuďom pri ich jedení tiekli slzy radosti. Všetko by bolo dokonalé, keby nebolo pochmúrnych, hmlistých Mokradí na severe... Nový napínavý príbeh svetoznámej rozprávačky J. K. Rowlingovej o sile pravdy, nádeje a priateľstva.

Kúpiť za 16,92 €

Čakanie na sneh

Čakanie na sneh

Gärtner Peter

Zima bez snehu nie je zima. Hlavným hrdinom príbehu je malý chlapec, ktorý netrpezlivo čaká na prvé poriadne sneženie. Spolu s ním zažijú deti všetky tradície a rituály začiatku zimy v prostredí sídliska na okraji malého mesta. V lyrickom rozprávaní spoznajú jeho kamarátov a možno zažijú aj jeden malý vianočný zázrak.

Kúpiť za 10,80 €

Brlôžky

Brlôžky

Nerádová Mária

Lesy a záhrady okolo nás sú plné malých, tajuplných brlôžkov. Sú nenápadné, no býva v nich poriadne veselo! Brlôžky sú pestrofarebným príbehom o nás všetkých. Ponorte sa spolu s ním do ich čarovného sveta a zistite, ako to celé nakoniec dopadlo.

Kúpiť za 13,41 €

Pes Moko a jeho oko

Pes Moko a jeho oko

Ábelová Mirka

Psík Moko má len jedno oko. Keďže sa mu preto všetci smejú, žije ďaleko od ľudí a zvierat. Jedného dňa si povie, že samota ho už nebaví. Zbalí si mapu, kompas, deku a granuly a vydáva sa na dobrodružnú cestu za novým okom. Šarmantný rozprávkový príbeh vo veršoch pre deti a ich rodičov od známej slovenskej poetky Mirky Ábelovej.

Kúpiť za 12,67 €

Kubko hovorí prvé slová

Kubko hovorí prvé slová

Galewska-Kustra Marta

Kniha pre malých čitateľov, ich rodičov aj logopédov, ktorá patrí do každej knižnice. Autorka sa zameriava na typické slová, s ktorými deti prichádzajú do kontaktu v prvom a druhom roku života. Jednoduché, a pritom zaujímavé texty s prvkami humoru z učenia robia aj zábavu.

Kúpiť za 9,81 €

František z kompostu

František z kompostu

Čechová Simona

V komposte na konci záhrady, pod vajíčkovými škrupinami a šupami z jabĺk, býva maličký tvor ‒ dážďovka František. Nová ilustrovaná knižka Simony Čechovej prináša okrem príbehu s výrazným ekologickým posolstvom a návodom na prípravu domáceho kompostu predovšetkým poznanie, že každý máme svoje miesto na tejto Zemi.

Kúpiť za 8,91 €

Dážďovky

Dážďovky

Šukolová Lucia

Nové autorské leporelo určené pre viacero vekových kategórií, primárne však pre škôlkarov na cvičenie jemnej motoriky. Príbeh o tom, ako žijú dážďovky a prečo sa vlastne nazývajú dážďovkami. Prvky, ktoré obsahuje, sú inšpirované Montessori pomôckami.

Kúpiť za 9,90 €

Podobný obsah

Jefferson

Jefferson

Jean-Claude Mourlevat

Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si upraviť frizúru, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí… Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh s krimi zápletkou plný láskavého humoru a radosti zo života. Táto brilantne napísaná detektívna komédia plná svižných dialógov a živo vykreslených postáv získala už po prvom vydaní trinásť literárnych cien. Jean Claude Mourlevat získal v roku 2021 za svoje súhrnné dielo prestížnu Cenu Astrid Lindgrenovej, ekvivalent Nobelovej ceny pre detskú literatúru.

Knihy pre ukrajinské deti a ich cesta na Slovensko

Správy

Knihy pre ukrajinské deti a ich cesta na Slovensko

Ako prejaviť solidaritu a prijatie tým, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou? Túto otázku si položili mnohí z nás vrátane ľudí z kníhkupectva Artforum. Keďže knihy sú nám najbližšie, prvou myšlienkou bolo ponúknuť Ukrajincom a Ukrajinkám kúsok domova v podobe príbehu – knihy v rodnom či dobre známom jazyku.

​Rozprávok nebolo, nie je a nikdy nebude dosť

Recenzie

​Rozprávok nebolo, nie je a nikdy nebude dosť

Rozprávky majú všetci radi. Či sú to deti, alebo dospelí. Formovali každého z nás. Najkrajšie spomienky na ne sa mnohým spájajú práve s obdobím detstva. Vo svete detí má tento žáner nezastupiteľné miesto. Pre skôr narodených sú stále výborným relaxom a nie raz sa v nich nachádza skryté posolstvo, ktoré zas bez pomoci dospelého dieťa neodhalí.