Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vianočné odporúčania Vojtěcha Matochu

Vojtěch Matocha vyštudoval matematiku, dnes vyvíja softvér pre mobilné telefóny. Tvorivému písania sa venuje od gymnázia. Úspešne sa zúčastnil niekoľkých literárnych súťaží, píše recenzie pre iLiteraturu.cz. Jeho debut Prašina sa stal bestsellerom. V slovenčine je dostupné aj jeho druhá časť, ktorá vyšla pod názvom Čierny Merkurit.

Třicetiletá válka zachycená z mnoha úhlů pohledu. Mistrovsky odvyprávěný historický román.


Daniel Kehlmann - Tyll

Román úspěšného a oceňovaného německého prozaika Daniela Kehlmanna (čeští čtenáři znají už jeho Vyměřování světa) je německou kritikou pokládán za umělecký vrchol jeho dosavadního díla. Ožívá zde legendární postava středověkého kejklíře a jízlivého šprýmaře Tylla Ulenspiegela, přenesená ovšem do období třicetileté války. Magická postava Tylla, nadaného téměř nadlidskými schopnostmi, se stává symbolem kruté a proměnlivé doby. Ocitá se u klíčových dobových událostí a my se spolu s ním stáváme svědky řádění inkvizice a čarodějnických procesů ve Flandrech, putujeme po válečných bojištích morem sužované Evropy, sledujeme osudy zimního krále Fridricha Falckého a zblízka nahlížíme do intrik a bojů o politickou nadvládu v Evropě. Tyll se dokonce zúčastní obléhání Brna. Události se spojují v barvitou fresku, působivou výpověď o lidské omezenosti a pověrčivosti, o fanatismu i pokrytectví, o schopnosti manipulace s lidmi, ale i o síle umění.


Putování napříč kontinenty po stopách záhadného flash disku. Znaky a symboly, vnořená vyprávění, součástky stroje, fialový krokodýl. Ajvaz zpátky ve skvělé formě.

Michal Ajvaz - Města

Vypravěč knihy slíbí manželce svého dávného přítele Štěpána, že se ve Stockholmu pokusí najít záhadný fialový flash disk, který Štěpána podivnou hrou náhody uvrhl do stavu duševní trýzně a který je zároveň jedinou věcí na světě, jež může jeho zoufalství utišit. Flash disk už ve Stockholmu není, vypravěč se vydává po jeho stopách dál a jeho pátrání se nakonec mění v cestu kolem světa: ze Švédska jej zavede do Norska a pak do Nizozemska, Irska, Francie, na východní a západní pobřeží Spojených států, do Japonska a Polska.


Kniha, díky které jsem několik dnů chápal teorii relativity a byl s její platností vnitřně smířený.

Walter Isaacson - Einstein: jeho život a vesmír

Vynikající dílo, které poprvé zpracovává Einsteinův život v celé jeho šíři, neboť Hebrejská univerzita v Jeruzalémě podle poslední vůle Einsteinovy nevlastní dcery uvolnila přes 3 000 stran nových dokumentů, především Einsteinových dopisů jeho první a druhé ženě a dětem. Autor měl možnost v knize uplatnit i další nové, dosud nezpracované materiály. Podrobně vknize líčí všechny (nejen tradičně 'evropské', i 'americké') etapy života tohoto velkého génia, jeho nefonformní rysy, vztah k filozofii, náboženství, ale i jeho vnitřní, jak vědecké, tak i osobní problémy. Doslov hodnotí jeho pražský pobyt a vliv jeho osobnosti a díla na naši vědu i kulturu (Čapek, Březina, Martinů, Šalda). Český preklad.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Vianočné odporúčania Kataríny Farkašovej

Správy

Vianočné odporúčania Kataríny Farkašovej

Katarína Farkašová je naša kolegyňa v Artfore. Nie je vôbec prehnané tvrdiť, že cez ňu prejdú všetky tituly, ktoré ponúkame v kníhkupectve aj v internetovom obchode, jej prácou je (okrem iného) uvedenie všetkých knižiek do systému a prehľad jej teda nechýba. Čitateľkou detských knižiek sa opäť stala vďaka svojim dcéram Betke (8 rokov) a Grétke (5 rokov).

Vianočné odporúčania z vydavateľstva Artforum

Správy

Vianočné odporúčania z vydavateľstva Artforum

Knihy z vydavateľstva Artforum spája jeden cieľ: dobrodružstvo myslenia. V našich knihách ho nájdu ako dospelí, tak aj mládež a deti. Nájdu ho u nás čitateľky aj čitatelia, náročnejší aj tí, čo hľadajú “iba” pekný príbeh. Toto sú naše vydavateľské tipy pod tohtoročný vianočný stromček. Vyberiete si? Veríme, že áno. Výber pre vás zostavili členky vydavateľskej rady Jana Michalová, Veronika Michalová, Zuzana Mojžišová a Alžbeta Vrzgulová.

Vianočné odporúčania Jakuba Drábika

Správy

Vianočné odporúčania Jakuba Drábika

Jakub Drábik pôsobí ako historik na Historickom ústave SAV. V roku 2017 mu vo vydavateľstve Academia vyšla kniha Fašista, monografia poprednej osobnosti britského fašizmu v období medzi svetovými vojnami a v tomto roku vydal v Premedii veľmi úspešný a žiaľ aj stále aktuálny titul Fašizmus, venovaný objasneniu toho, čo tento pojem vlastne znamená.