Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vianočné odporúčania z vydavateľstva Artforum

Knihy z vydavateľstva Artforum spája jeden cieľ: dobrodružstvo myslenia. V našich knihách ho nájdu ako dospelí, tak aj mládež a deti. Nájdu ho u nás čitateľky aj čitatelia, náročnejší aj tí, čo hľadajú “iba” pekný príbeh. Toto sú naše vydavateľské tipy pod tohtoročný vianočný stromček. Vyberiete si? Veríme, že áno. Výber pre vás zostavili členky vydavateľskej rady Jana Michalová, Veronika Michalová, Zuzana Mojžišová a Alžbeta Vrzgulová.

Pre staršie aj mladšie... ročníky

Šeptuchy – pre tých, čo nezabúdajú na svoje detstvo

Debutový román mladej slovenskej autorky Alenky Sabuchovej sa stal jesenným hitom. Príbeh hrobárovej dcéry Doroty nás vezme do príťažlivého prostredia poľského Podlasia, ktoré je aj v súčasnosti pretkané mágiou... a tá nie je vždy len biela. Šeptuchy liečia šepkaním. A čo okrem toho ešte dokážu? Prezradí podmanivý román.


Modus vivendi – pre tých, čo nechcú zabúdať na priateľstvo a starnutie berú s nadhľadom

Skúsená autorka Zuzana Mojžišová prišla s príbehom troch stareniek, ktoré žijú vo svete, do ktorého už nepatria, ale dokážu v ňom udržať hodnoty a princípy svojho vlastného sveta a času. A to najmä priateľstvo a humor. Niekedy drsný, inokedy láskavý, ale najmä ten, čo človeka napĺňa energiou ísť ďalej.


Pre tých, čo pátrajú v minulosti knižných postáv aj vo svojej vlastnej

Vojde kôň do baru – pre tých, čo za smiechom vidia aj temnú stránku a pre tých, čo dôverujú výberu poroty Man Booker Prize

Večerné predstavenie stand-upu v malebnom izraelskom meste sa zmení na výlet do minulosti, ktorý nie je vždy príjemný, no celý čas je nanajvýš ľudský a silný.


Prebúdzanie levov – pre tých, ktorí sa pýtajú “čo by som spravil ja?” od autorky úspešnej Klamárky

Dobre situovaný chirurg zrazí v púšti človeka z nižšej spoločenskej vrstvy a z miesta nehody ujde. Kam ho až pustí jeho svedomie? Zločin a trest z izraelskej púšte.



Pre tých, čo uznávajú dialóg, ale aj pre tých, ktorých by sme k nemu chceli nasmerovať

Stretnú sa kresťan, moslim a žid...

Kniha medzináboženského dialógu na každodenné témy. Stretli sa rabín Miša Kapustin, evanjelický farár Ondrej Prostredník, katolícky kňaz Felix Mária a riaditeľ Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad Hasna. Otázky im kládol Mário Nicolini z Fóra náboženstiev a vznikla výborná kniha – rozhovor, či kniha – debata.


Pre tých, ktorí sa radi nechajú pohltiť dobrým príbehom

Knihy z edície _klad nebudete prekladať z miesta na miesto... Naše prekladové poklady ľahko rozpoznáte vďaka dizajnu od Marie Rojko. Každá _kladovka sľubuje najčerstvejšie texty zo svetovej literatúry, ktoré zaujali čitateľov aj kritiku. Najnovším prírastkom je Jeseň od slávnej škótskej autorky Ali Smith. Jeseň je prvá z tetralógie ročných období a dostala sa do užšieho výberu na Man Bookerovu cenu. Príbeh o netradičnom priateľstve starca a mladej ženy je popretkávaný rozhovormi o umení, knihách, živote a fantázii a odohráva sa v súčasnej Británii len krátko po hlasovaní o Brexite.


Pre ľudí, čo si v knihe radi listujú

Atlas zabúdania

Atlas spomienok, iných pohľadov na dejinné udalosti, trochu domyslené, trochu iné, ako si ich pamätáme. Rýchle čítanie, no veľa podnetov. Kniha, ktorá pekne vyzerá v polici a keď ju vytiahnete, viete ju otvoriť kdekoľvek a začítať sa. A najmä, každá strana stojí za to.


Pre tých, čo si radi vypisujú krásne citáty

Jón Kalman Steánsson

Či už siahnete po ságe Ryby čo nemajú nohy a Veľké asi ako vesmír alebo po samostatnej knihe Letné svetlo a potom príde noc, stránky sú plné silnej atmosféry a viet, ktoré si budete chcieť zapísať, zapamätať, pridať k fotke na instagram alebo nimi niekoho obdarovať. Čas islandského mága slov plynie v rytme prílivu a odlivu. Ak ste spomínané knihy ešte nečítali, rýchlo na ne. Na začiatku roku 2020 pre vás totiž chystáme novú Stefánssonovu knihu.


Pre tvorivé poetické duše

Balada o srdci

Antistresová vymalovánka v krátkych veršoch zanechá dlhotrvajúci zážitok. Originálna kniha – báseň – zbierka ilustrácií od Petry Hilbert je vhodná aj pre starých a prastarých rodičov. Po rozobratí na jednotlivé grafické listy získate 20 originálnych darčekov alebo príbeh v obrazoch na stenu.


Pre rodičov, ktorí kradnú knižky svojim deťom

Prašina 1 a 2

Po tejto sérii pre mládež sa len tak zapráši. Kto ju prvý dočíta? Deti, či rodičia? Dobrodružstvá z tajomného centra Prahy majú už dva diely a recenzenti sa nevedie zhodnúť na jednej veci: či má vekové odporúčanie tejto knihy hornú hranicu. Prašina nadchne aj dospelých technooptimistov, fanúšikov foglaroviek, skautov a najmä mladých čitateľov, ktorí sa neboja trošku sa pri knižke báť...


Koniec sveta a čo je za ním

Pekný príbeh pre deti s presahom k zaujímavostiam zo živočíšnej ríše alebo dizajnový kúsok originálne vymyslenej knihy? Novinka autoriek Hlbokomorských rozprávok v sebe spája oboje. Začítajte sa do dobrodružstva dvoch súrodencov, ktoré zažívajú v nočnom meste a potom si do knižky posvieťte... aby odhalila ešte ďalšie prekvapenia.


Pre čitateľov – občanov, ktorým to nie je jedno

Ľudácka prevýchova

Historička Marína Zavacká, ktorá sa venuje dejinám propagandy a totalitným režimom v 20. storočí zo zabudnutej histórie Slovenska vytiahla na svetlo denníkové zápisky Márie Janšákovej. Táto Slovenka, katolíčka a starostlivá matka svoje nadpriemerné vzdelanie využívala na podporu manželovej kariéry a na osvetovú činnosť. Iba to stačilo na prenasledovanie režimom a v roku 1939 sa ako politická väzenkyňa ocitla v cele Ilavskej väznice.


Ján Langoš. Strážca pamäti

Civilný portrét Jána Langoša, celoživotného bojovníka proti totlitným režimom, je vyskladaný z rozprávania jeho rodiny, priateľov a známych. Zostavil ho novinár Denníka N Alexander Balogh. Rozprával sa s Langošovou manželkou Gabrielou a s približne dvadsiatkou podstatných ľudí Langošovho života.


Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Vianočné odporúčania Kataríny Farkašovej

Správy

Vianočné odporúčania Kataríny Farkašovej

Katarína Farkašová je naša kolegyňa v Artfore. Nie je vôbec prehnané tvrdiť, že cez ňu prejdú všetky tituly, ktoré ponúkame v kníhkupectve aj v internetovom obchode, jej prácou je (okrem iného) uvedenie všetkých knižiek do systému a prehľad jej teda nechýba. Čitateľkou detských knižiek sa opäť stala vďaka svojim dcéram Betke (8 rokov) a Grétke (5 rokov).

Vianočné odporúčania Vojtěcha Matochu

Správy

Vianočné odporúčania Vojtěcha Matochu

Vojtěch Matocha vyštudoval matematiku, dnes vyvíja softvér pre mobilné telefóny. Tvorivému písania sa venuje od gymnázia. Úspešne sa zúčastnil niekoľkých literárnych súťaží, píše recenzie pre iLiteraturu.cz. Jeho debut Prašina sa stal bestsellerom. V slovenčine je dostupné aj jeho druhá časť, ktorá vyšla pod názvom Čierny Merkurit.

Vianočné odporúčania Jakuba Drábika

Správy

Vianočné odporúčania Jakuba Drábika

Jakub Drábik pôsobí ako historik na Historickom ústave SAV. V roku 2017 mu vo vydavateľstve Academia vyšla kniha Fašista, monografia poprednej osobnosti britského fašizmu v období medzi svetovými vojnami a v tomto roku vydal v Premedii veľmi úspešný a žiaľ aj stále aktuálny titul Fašizmus, venovaný objasneniu toho, čo tento pojem vlastne znamená.