Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vinný od narodenia

Stand-up komik Trevor Noah prezentuje inteligentný humor založený na zvládnutí rôznych akcentov angličtiny, vtipných situácií vychádzajúcich z kultúrnych rozdielov a pritom z nich cítiť toleranciu a rešpekt k rozdielnosti ľudí. Jeho detstvo bol však príbeh plný strádania, rasovej neznášanlivosti, násilia, no aj lásky a svojského prístupu jeho mamy k výchove.

Životopisná kniha Vinný od narodenia. Príbehy z juhoafrického detstva prináša čitateľom hneď niekoľko prekvapivých momentov. Tým, ktorí nepoznajú Trevora Noaha, sprostredkuje zoznámenie s týmto komikom alebo stand-up hercom a možno strávia príjemné chvíle pri pozeraní jeho scénok. Ďalším prekvapením sú krátke texty pred začiatkom každej kapitoly, ktoré majú podobu takmer sociologických pohľadov na rôzne sociálne javy v Južnej Afrike: väčšinou súvisia s rozmanitými aspektmi apartheidu, ako sú napr. vyvolávania rozporov medzi kmeňovými spoločenstvami, policajné praktiky, nedôstojné životné podmienky, chudoba, vplyv jazyka na identitu, nejasné kultúrne dedičstvo a ďalšie.

Za každým takýmto úvodným textom nasleduje kapitola zo života Trevora Noaha, jeho mamy, širšej aj užšej rodiny, priateľov, historky zo školy, spoznávanie dievčat. Jeho rozprávačský štýl je jednoduchý, no veľmi účinný a čitateľsky atraktívny. Ako syn belocha a černošky mal značne komplikované postavenie, pretože bol z povahy rasistickej legislatívy dieťa splodené nelegálnym vzťahom. Od malička ho preto striedavo buď v okolí neakceptovali, alebo sa ho aj báli, čo niekedy neváhal využiť ako výhodu. V Noahov prospech hovorí, že dokáže o vlastnom utrpení písať s nadhľadom a hocikedy ide o také bizarné historky, že sa nedá ubrániť smiechu. Keď však opisuje javy ako týranie nevlastným otcom, tak sa nedá tiež neuvažovať nad tým, ako skrz rôzne spoločnosti existuje násilie v rodine ako neviditeľný jav prehliadaný políciou a vyššími autoritami, ktoré by mali práve brániť obete namiesto sympatizovania s násilníkmi. Mimochodom, polícia podľa Noahových opisov konala značne brutálne, čo najlepšie vystihuje vysvetlenie jeho mamy: „Ak ťa dostane polícia, polícia ťa nemiluje. Keď ťa bijem ja, snažím sa ťa zachrániť. Keď ťa bijú oni, snažia sa ťa zabiť.“

Na Noahových postrehoch je potrebné oceniť, že dokáže opísať prostredie, s akým nemáme bežne skúsenosť. Nejde pritom práve o rasizmus, o tom vieme v našej spoločnosti dostatočne veľa, ale život v krajine, kde sa vyskytujú popri sebe veľmi prísne patriarchálne štruktúry, kde všade cítiť vplyv dedičstva kolonializmu, dokáže Noah opísať veľmi zrozumiteľne. Veľakrát tiež prezentuje svoj humanizmus a potrebu snahy o láskavé spolužitie medzi ľuďmi. Nedostatok empatie alebo neschopnosť vidieť následky vlastného konania sú podľa neho prekážkou porozumeniu bolesti druhých a dôvodom, prečo sa neustále páchajú zločiny. Jeho životopisný príbeh je veľmi vhodnou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú prečítať inteligentnú a humornú knihu, kde sa prelína bolesť s nádejou, túžba po sebanaplnení a prekonaní spoločenských bariér, láska k blízkym a odpor k násiliu.



Trevor Noah: Vinný od narodenia. Príbehy z juhoafrického detstva

Preklad: Jozef Ferencz

Tatran, 2021

296 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Vinný od narodenia

Vinný od narodenia

Noah Trevor

Trevor Noah sa narodil ako syn juhoafrickej matky z kmeňa Xhosa a švajčiarskeho občana. V čase apartheidu boli vzťahy medzi partnermi odlišnej farby pleti neakceptovateľné a pokladali sa za trestný čin.

Kúpiť za 15,11 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.