Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vplyv bielej ropy na svet

Knihy dokážu zásadným spôsobom meniť životy ľudí. Ešte stále žijúcim dôkazom je Roberto Saviano. Odsúdený na smrť neapolskou mafiou camorou pokračuje v reportérskej činnosti v utajení a v knihe ZeroZeroZero skladá mozaiku globalizovaného sveta prevŕtaného obchodom s kokaínom.

Po vydaní knihy Gomora sa celý svet dozvedel nielen o existencii mafie a o jej až neuveriteľnom vplyve na politické a ekonomické dianie, ale naliehavo sa znovu presadila téma vplyvu spisovateľa na spoločenský život. Roberto Saviano síce žije v utajení, ale napriek tomu je veľmi tvorivý a považuje za svoju povinnosť odhaľovať existenciu temných zločineckých organizácií. ZeroZeroZero ponúka fascinujúci pohľad na drogové kartely obchodujúce s tzv. bielou ropou, teda kokaínom, pohľad kombinujúci prvky reportáže a umeleckej prózy, taký typický pre Saviana.


Saviano tvrdí, že rozhodnutia, ktoré v 80. rokoch 20. storočia vykonal mexický narkobarón Félix Gallardo a jeho kolumbijský partner Pablo Escobar, mali na celosvetovú ekonomiku zásadnejší vplyv ako skutky najvýznamnejších politikov tých čias. Založenie kartelov, teda organizácií „s územnou kompetenciou, cenami a obchodnými podmienkami, bezpečnostnými opatreniami a presnými pravidlami komunikácie medzi výrobcami a konečnými spotrebiteľmi“ úplne zmenilo obchod s drogami a posunulo ho smerom k vyššej efektivite, ziskovosti, pretože okrem riadiacich prvkov obsahovalo aj účtovníctvo a pozorné sledovanie peňažných tokov.


„Najťažšie je docieliť, aby človek neuveril, že všetko na svete je tajné alebo že sa o tom rozhoduje v tajných komnatách. Svet je oveľa zaujímavejší ako sprisahanie tajných služieb so sektami. Kriminálna moc je zmes pravidiel, podozrenia, verejnej moci, komunikácie, krutosti a diplomacie.“


Kartely metastázovali skrz celú spoločnosť, Saviano si všíma predovšetkým Mexiko a Kolumbiu: prepojili súdy, políciu, armádu a politikov a v rovine každodenného života tvorili zdroje príjmu pre desaťtisíce ľudí zapojených nejakým spôsobom do výroby, distribúcie a predaja drog. Miestna ekonomika profitovala a veľké skupiny obyvateľstva priekupníkov s drogami považovali nielen za svojich živiteľov, ale dokonca aj za hrdinov. V súčasnosti však ukazujú svoju oveľa horšiu tvár: viaceré mexické mestá patria k najnebezpečnejším na svete a počty mŕtvych dosahujú alarmujúcu úroveň. Bojov s drogovými kartelmi sa zúčastňuje dlhodobo armáda, napriek tomu však nevyhráva.


Obchodovanie s narkotikami je viacrozmerný jav a každá kapitola Savianovej knihy predstavuje konkrétnu tému: popisy organizácie; fungovanie hierarchie vo vnútri skupín a ich normy správania; neuveriteľnú brutalitu smerom dovnútra kartelov a terorizovanie civilného obyvateľstva; pohľad na život dílerov; ekonomiku predaja drog; súťaže krásy a ich vzťah k narkomafii; prepojenia na iné zločinecké organizácie, predovšetkým ‘Ndranghetu. Práve v súvislosti s ‘Ndranghetou je pozoruhodný fakt, že o niektorých organizáciách sa dlhé roky nevedelo a vlády viacerých krajín považovali ich existenciu za mýtus podobne ako sa zo začiatku neverilo v existenciu drogových kartelov.


Savianov jazyk je sugestívny, zameraný vyvážene na dynamiku deja a detaily – platí to tak pri popise zločinov ako aj pri účinkoch drog. Nenecháva na pochybách, akých smrteľných omylov sa dopustia tí, čo si začnú buď s narkotrafikantmi alebo s kokaínom, prípadne metamfetamínom. Napriek ťažkej životnej situácii si Saviano zachováva pozoruhodný odstup a na kriminálne podsvetie nazerá realisticky, nedémonizuje ho, vidí slabé miesta aj rozsiahle štruktúry moci. ZeroZeroZero, rovnako ako predtým Gomora, úplne narúša pohľad na spoločnosť ako priehľadnú a empiricky jednoznačne skúmateľnú entitu – vo vnútri svetov existujú iné svety a hlavne podsvetie. Saviano si oprávnene zaslúži uznanie za odkrývanie týchto javov, o ktorých by sme sa inak nikdy nemuseli dozvedieť.



Roberto Saviano: ZeroZeroZero
Preklad: Diana Farmošová
Vydavateľstvo Tatran 2015
348 strán

Zobraziť diskusiu (0)

ZeroZeroZero

ZeroZeroZero

Roberto Saviano

Zero ako rany, cez ktoré vnímame svet. Od autora medzinárodného bestseleru číslo 1 Gomora teraz prichádza rovnako dráždivý a silný priekopnícky prieskum medzinárodného kokaínového trhu a jeho úlohy v globálnej ekonomike.Múka 000 je tá najjemnejšia a najbelšia. Tromi nulami označujú narkotrafikanti najčistejší kokaín najvyššej kvality, aký existuje na trhu. A je to aj názov Savianovho nezabudnuteľného prieskumu, ktorý ukazuje, ako kokaínový trh vťahuje do svojej ponurej ekonomiky celučičký svet a vnucuje svoje vlastné nebezpečné pravidlá a morálne kódexy svojim súkromným vojskám a prostredníctvom nich nám všetkým.Savianova Gomora, strhujúci opis neapolskej mafie, camorry, bola celosvetovou vydavateľskou senzáciou. Jeho kniha tak zasiahla camorru do živého, že sa Savianovi vyhráža smrťou, preto už sedem rokov žije s dvadsaťštyrihodinovou policajnou ochranou. Za ten čas sa zblížil s mnohými svetovými orgánmi činnými v trestnom konaní. Saviano rozšíril svoj zorný uhol v spolupráci s policajtmi, ktorí mu poskytli informácie a prístup k zdrojom a dali sa ním viesť v úvahách a taktikách. On, naopak, využil tento výnimočný zdroj na napísanie svojej priekopníckej reportáže. Výsledkom je skutočne ohromujúca a znepokojujúca syntéza intímneho literárneho rozprávania a geopolitickej analýzy jednej z najmocnejších temných síl globálnej ekonomiky.

Kúpiť za 17,01 €

Gomora

Gomora

Saviano Roberto

Neapolská mafia má prsty v medzinárodnom obchode s drogami, zarába ťažké peniaze na pašovaní jedovatého odpadu a na nelegálnej výrobe textilu, drží si monopol pri obchodovaní so stavebnými materiálmi a spolieha na vysoké kontakty v Nemecku, Škótsku alebo Číne. 29-ročný taliansky novinár Roberto Saviano riskoval vlastný život a pracoval pre mafiu, aby odhalil jej brutálne praktiky. Výsledkom jeho rešerší je absolútny bestseller – iba v Taliansku sa z knihy predalo 1,2 milióna výtlačkov a na základe hlasovania divákov stanice RAI 1 sa najlepšou knihou roka 2007 stal práve Savianov román-dokument. V Taliansku konečne došlo k tomu, čo je inde zatiaľ nepredstaviteľné: literárne dielo sa stalo mienkotvorné, dokonca vyvinulo tlak na najvyššiu politiku. Neapolský prefekt vydal rozhodnutie a zabezpečil, aby Saviano, ktorému sa mafia v posledných mesiacoch viackrát vyhrážala smrťou, dostal osobnú ozbrojenú ochranu. Mladého novinára však nechránia len oficiálne rozhodnutia, ale možno ešte väčšmi masívna solidarita, ktorú mu prejavujú prominentní predstavitelia cirkvi, intelektuáli a verejnosť. Na motívy Savianovej knihy bol natočený film Gomorra (2008), ktorý získal v roku 2008 Veľkú cenu na festivale v Cannes a bol nominovaný na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.

Kúpiť za 9,41 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.