Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vydavateľstvo Artforum: prvý polrok 2022

Edičný plán vydavateľstva Artforum v tomto roku opäť prinesie prierez žánrami, tvorbu autorov domácich aj zahraničných, klasikov aj súčasníkov. Všetky naše plánované tituly však spája jedno: našli sme ich pri hľadaní dobrodružstva myslenia.

slovenská beletria

Ester Weissová-Fekete: Muž

február 2022

Takmer o každej knihe sa dá povedať, že je „o ženách a mužoch“. Rovnako je to pri tomto románe s príznačným názvom – Muž. Čím však kniha prekvapí, je iskrivá irónia a nadhľad, s akými autorka upratuje tú skriňu, čo sa volá život. Beletristická prvotina slovenskej autorky a prekladateľky vychádza pod pseudonymom Ester Weissová-Fekete. Čitateľov zaujme štylistickou invenciou, s ktorou rozpráva o tom, čo sa medzi nami deje. Čo sa deje medzi ženami a mužmi rôznych generácií, vnútri rodiny i mimo nej.


undergroundová klasika

Jack Kerouac: Na ceste

marec 2022

Nové vydanie pri príležitosti 100. výročia narodenia autora. Legendárna biblia bítnickej generácie a jedna z najlepších kníh minulého storočia. Kultový román a základný kameň bítnickej literatúry. Román Na ceste spôsobil v Amerike konca päťdesiatych rokov kultúrny výbuch a Jack Kerouac sa stal ikonou novej, spontánnej a odtabuizovanej literatúry. V marci 2022 by sa bol Kerouac dožil 100 rokov a nové vydanie jeho slávnej knihy nech je pre nás teda darčekom.


súčasná svetová beletria

Narine Abgarian: Tri jablká spadli na zem

marec 2022, edícia -klad

Ako dať tragédii zmysel? To je ústredná myšlienka románu Narine Abgarian, za ktorý získala literárne ocenenia aj priazeň čitateľov. Autorka nás pozýva do malej horskej dediny, ktorá sa už po generácie vyrovnáva s dedičným prekliatím, ktoré im – ako sa obyvatelia domnievajú – prinieslo skazu a smrť. Ochrannú silu majú dlhé ženské vlasy, ktoré si miestne ženy roky nestrihajú. Čo sa stane, keď násilnícky muž utne Anatólii jej dlhé vrkoče? Narine Abgarian sa priamo hlási k odkazu Gabriela Garcíu Márqueza a román Tri jablká spadli na zem sa stáva akousi arménskou odpoveďou na Sto rokov samoty. V jej tvorbe nachádzame prvky magického realizmu, pre ktorý je typické, že realistické a fantazijné existuje vedľa seba a že príbeh fiktívnych ľudí z fiktívnej dediny a fiktívneho časopriestoru dokáže zrkadliť veľké dejiny nášho sveta.


Rónán Hession: Panenka

máj 2022

Táto kniha nebude primárne o futbale. Ale! Lepšie si ju užijete, keď viete, kto je Antonín Panenka. V roku 1976 v Belehrade sa vo finále majstrovstiev Európy stretlo západné Nemecko a Československo. Po predĺžení bola ešte stále remíza. Antonín Panenka strieľal svoju najslávnejšiu jedenástku. Namiesto silnej strely predviedol pomalý a jemný trik, ktorým úplne zmiatol brankára, strelil gól a získal svetovú slávu. Práve Panenka je prezývka hlavnej postavy románu írskeho spisovateľa Rónána Hessiona. Bývalý futbalista v strednom veku mal kedysi tiež dosť odvahy, aby skúsil tento trik. Jemu však víťazstvo nepriniesol a prehra pokašľala život jemu, aj celému ospalému mestečku. Tak to aspoň vravia ľudia. Panenka sa však nevzdáva. Úspech autorovej prvotiny s názvom Leonard a Hladný Paul ukázal, že čitatelia aj literárna kritika majú chuť na jemnejšie, menej dramatické rozprávanie. Panenkovo odmietnutie pochmúrneho pohľadu na život v prospech malých radostí a odpustenia sa aj v našom nervóznom prostredí javí ako odvážna a úspešná voľba.


Ali Smith: Leto

jún 2022, edícia -klad

Posledný diel kvarteta ročných období od Ali Smith, série, ktorú vysoko oceňuje kritika aj čitatelia v zahraničí aj na Slovensku. Štyri knihy škótskej autorky sú od seba nezávislé romány, no fungujú spolu ako komplexná, vzájomne prepojená koláž úvah o tom, ako dnes žijeme. Ali Smith nám prostredníctvom svojich postáv hovorí: veci sú zlé, život je komplikovaný; ale tu sú Chaplinove filmy a obrazy Pauline Botyovej, tu je Tacita Deanová a Barbara Hepworthová, tu je Shakespeare a Dickens... Hovorí tiež: áno, je tu brexit, ale sú tu aj hlboké spoločné kultúrne väzby; áno, je tu klimatická kríza, ale sú tu aj ľudia, ktorí sú ochotní prísť o slobodu, dokonca aj o život, aby proti nej protestovali. Leto je zatiaľ najdlhšia z kníh a snaží sa nadviazať na predchádzajúce vlákna a ukázať cyklickosť ročných období, možno aj samotného času – nie je predsa náhoda, že Albert Einstein stojí v tejto poslednej časti kvarteta na poprednom mieste.


non-fiction

George Steiner: Lekcie majstrov

apríl 2022

George Steiner (1929 – 2020) bol významný americký literárny kritik francúzskeho pôvodu, ktorý študoval vzťah medzi literatúrou a spoločnosťou, najmä vo svetle moderných dejín. Jeho pôsobivo napísaná a vášnivo argumentovaná kniha Lekcie majstrov dokazuje, že učiteľ, rovnako ako študent, musí cítiť veľký záväzok a podstupovať riziká. Kniha vychádza zo Steinerových Nortonových prednášok o umení a tradícii učenia a spomína množstvo významných postáv vrátane Sokrata a Platóna, Ježiša a jeho učeníkov, Virgila a Danteho, Heloisa a Abelarda, Tycha Braheho a Johanna Keplera, konfuciánskych aj budhistických mudrcov, Edmunda Husserla, Heideggera či Rockneho.


pre deti

Jean-Claude Mourlevat: Jefferson

apríl 2022

Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si podstrihnúť ofinu, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí. Obvinený z vraždy, ktorú nespáchal, má len jedinú možnosť, ako dokázať svoju nevinu: sám vypátrať vraha. Spolu s verným priateľom Gilbertom a svojráznymi spolucestujúcimi z poznávacieho zájazdu sa vydáva na ďalekú a nebezpečnú cestu. Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh plný dramatických momentov, ale aj láskavého humoru a radosti zo života. Kniha Jefferson je nadčasová filozofická bájka o našom vzťahu k zvieratám, o priateľstve a tolerancii, o odvahe malých a o sile kolektívu. Táto brilantne napísaná detektívna komédia plná svižných dialógov a živo vykreslených postáv získala už po prvom vydaní trinásť literárnych cien.



A čo prinesie náš edičný plán v druhom polroku? Môžete sa tešiť na novú knihu Ajelet Gundar-Gošen, autorku bestselleru Klamárka, novinku od milovaného Islanďana Jóna Kalmana Stefánssona a na ďalšie dobré knihy. Viac informácií čoskoro!



Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Narine Abgarian, Katarína Strelková

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami. Na poslednej ceste ho odprevádzajú všetky jeho milované. Každej zanechal nejaký dar a spomienku na veľkú lásku. A každá má svoj príbeh. Simon od Narine Abgarian je síce pomenovaný po mužovi, no rozpráva príbehy štyroch pozoruhodných žien. Abgarian s neochvejnou úprimnosťou a jemným humorom zobrazuje premenu svojich ženských postáv na pozadí tráum 20. storočia: arménskej genocídy, občianskej vojny, dvoch svetových vojen a sovietskej moci. Silný príbeh o silných ženách napísala autorka magického románu Z neba spadli tri jablká na vrchole svojich tvorivých síl. Simon je hrejivý román: tragikomický, ale aj plný nesmiernej láskavosti a dobra. Je hlavne o láske – tej, ktorá je často nedosiahnuteľná, ale keď ju raz človek nájde, ostane mu na celý život.

Z neba spadli tri jablká

Recenzie

Z neba spadli tri jablká

Na vydavateľskú činnosť legendárneho bratislavského Artfora je prosto spoľahnutie. K jubilejnému tridsiatemu výročiu na Kozej sa mi z ich utešene sa rozrastajúceho portfólia podarilo vyloviť ďalšiu jagavú autorskú perličku. Ide o arménsku spisovateľku píšucu po rusky Narine Abgarian. V edícii -klad jej vyšiel útly román s pôvabným názvom Z neba spadli tri jablká, ktorý do slovenčiny preložila Zuzana Bujačková a sú v ňom použité ilustrácie od Františka Hűbela.