Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vyhlásenie desiatky ceny Anasoft litera 2022

Literárna cena Anasoft litera v stredu 9. marca 2022 v popoludňajšom vysielaní Rádia DEVÍN vyhlásila 10 nominovaných kníh na prestížne ocenenie vo svojom 17. ročníku. Okrem diel etablovaných spisovateliek a spisovateľov, z ktorých štyria sú laureátmi ceny Anasoft litera, sú medzi nimi aj dva debuty. Rukami odbornej poroty prešlo 132 hodnotených kníh, z ktorých vybrala nasledujúce tituly v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov a autoriek:

Balla: Medzi ruinami, KK Bagala 2021

Dobrakovová, Ivana: Pod slnkom Turína, Marenčin PT 2021

Hochholczerová, Nicol: Táto izba sa nedá zjesť, KK Bagala 2021

Medeši, Ivan: Vilkovia, Východoslovenské združenie Valal 2021

Micenková, Jana: Krv je len voda, Marenčin PT 2021

Onderčanin, Lukáš: Utópia v Leninovej záhrade, Vydavateľstvo Absynt 2021

Rakús, Stanislav: Ľútostivosť, KK Bagala 2021

Rozenbergová, Vanda: Zjedol som Lautreca, Vydavateľstvo SLOVART 2021

Soltész, Arpád: Zlodej, Ikar 2021

Vadas, Marek: Šesť cudzincov, KK Bagala 2021


O desiatke Anasoft litera 2022 a jej laureátovi či laureátke v 17. ročníku rozhodujú: germanistka, literárna vedkyňa, prekladateľka, redaktorka a rodová expertka Jana Cviková, poľská prekladateľka a spisovateľka Weronika Gogola, literárna vedkyňa a pedagogička Tamara Janecová, redaktor, literárny kritik a prekladateľ Gábor Csanda a literárny vedec, prekladateľ a vysokoškolský pedagóg Marián Andričík.

„V tomto ročníku sa desiatka poskladala z ôsmich nových knižných titulov autoriek a autorov, ktorých už dobre poznáme, a – čo je zvlášť potešujúce – aj z dvoch debutov,“ hodnotí porotkyňa Anasoft litera Jana Cviková. „Považujem za vynikajúce, že sa desiatka vyznačuje rozmanitosťou vo viacerých smeroch: čo sa týka autorského generačného zastúpenia, prozaického gesta aj tém. Žánrová pestrosť siaha od poetickej skratky cez psychologický román, historický dokumentárny román, klasické poviedky až po triler.“ Podľa Tamary Janecovej: „Minuloročná produkcia priniesla viaceré pozoruhodné prozaické výkony, ktoré sú z hľadiska žánru možno nejednoznačné a fungujú na pomedzí beletrie a historickej reportáže či umeleckej a populárnej literatúry, ale s kolegami v porote sme sa zhodli na tom, že ‚žánrové predsudky‘ by boli v tomto prípade na škodu veci.“

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. V prípade, že v ostatnom ročníku literárnej ceny nebola niektorá próza v zozname hodnotených kníh, automaticky je zaradená do zoznamu nasledujúceho roka. Anasoft litera prebieha v troch kolách. Porota vybrala zo všetkých publikovaných kníh v prvom kole desať próz. V septembri vyhlási tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu. Laureát alebo laureátka literárnej ceny Anasoft litera získa cenu 10 000 eur, ktorú udeľuje generálny partner, softvérová spoločnosť ANASOFT. O cene bude rozhodovať aj verejnosť, a to od 1. apríla 2022 v internetovom hlasovaní Ceny čitateľov Anasoft litera.

Vybraná desiatka sa predstaví počas multižánrového festivalu litera fest, ktorý sa bude konať v júni v Bratislave. Okrem toho organizátori ceny pripravujú aj vyše 20 besied a autorských čítaní po celom Slovensku v rámci projektu Anasoft litera uvádza, nový edukačný workshopový projekt o kritériách hodnotenia prozaického textu ALE, ako aj v spolupráci s Literárnym informačným centrom ďalší ročník ceny René – Anasoft litera gymnazistov.

Podujatia a projekty občianskeho združenia ars_litera z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia. Generálnym partnerom ceny Anasoft litera je softvérová spoločnosť ANASOFT.


Informácie sú z oficiálnej stránky Anasoft litera

Zobraziť diskusiu (0)

Medzi ruinami

Medzi ruinami

Balla

Fragmentárny román o malom meste, plnom bizarných postavičiek. Vargová, pacientka s mizernou minulosťou a ešte horšou prítomnosťou, píše listy Felešlegimu, psychiatrovi, ktorý by sám urgentne potreboval pomoc, lebo sa venuje skôr pitiu ako liečeniu chorých.

Kúpiť za 9,00 €

Pod slnkom Turína

Pod slnkom Turína

Dobrakovová Ivana

Kristína je Slovenka. Po rokoch strávených v Bruseli nasleduje manžela spolu s ich dvoma synmi za prácou do Turína, kde sa chcú usadiť.

Kúpiť za 12,26 €

Táto izba sa nedá zjesť

Táto izba sa nedá zjesť

Hochholczerová Nicol

Sú debuty tápajúce, rozpačité, kvalitatívne nevyvážené, ale tento medzi ne nepatrí. Hochholczerová sa nebojí prísť s kontroverznými, drásavými témami, nekladie si servítky pred ústa, ide s kožou na trh a nie je a priori posratá z toho, ako to bude prijaté a za to jej tlieskam.

Kúpiť za 9,00 €

Vilkovia

Vilkovia

Medeši Ivan

Dystopická vízia trpkého údelu mužnej lenivosti kvíliacej pod ostrou čižmou emancipácie. Aké šance má tradičná dobrosrdečnosť autentických lajdákov proti železnej usilovnosti vysnených spasiteliek, bravúrnych gitaristiek a ostrieľaných špeditérok?

Kúpiť za 13,50 €

Krv je len voda

Krv je len voda

Micenková Jana

„V istom zmysle sme všetci len obete obetí...“ Klára chce matku. Matka chce slávu.

Kúpiť za 13,41 €

Utópia v Leninovej záhrade

Utópia v Leninovej záhrade

Onderčanin Lukáš

Nie je to žiadna fatamorgána – pred očami sa im skutočne črtajú obrysy vysnívaného raja. Ďaleko za chrbtami nechávajú československú biedu a vyrážajú za volaním svojho srdca – do Sovietskeho zväzu.

Kúpiť za 16,11 €

Ľútostivosť

Ľútostivosť

Rakús Stanislav

Stanislav Rakús v tomto súbore próz uplatňuje na rozdiel od svojej doterajšej tvorby nový typ poetiky. Ide zväčša o príbehy, v ktorých prostredníctvom motívov choroby, ohrozenia, osamelosti, smrti, ale i konfrontáciou staroby s mladosťou a detstvom vznikajú vypäté obrazy zo života obyčajných ľudí.

Kúpiť za 9,00 €

Zjedol som Lautreca

Zjedol som Lautreca

Rozenbergová Vanda

Vanda Rozenbergová, niekoľkonásobná finalistka ocenenia Anasoft litera, prichádza s novinkou, ktorej text je doplnený kresbami autorky. Zjedol som Lautreca, fiktívnou autobiografiou mladého muža narodeného v roku 1994.

Kúpiť za 10,76 €

Zlodej

Zlodej

Soltész Arpád

Libor je slušný chlapec z dobrej rodiny, ale keď vyrastie, aj on bude musieť z niečoho živiť svoju rodinu. Dospelým sa stáva v 90. rokoch, keď je peňazí dosť. Mafiánom, tunelárom a všakovakým gaunerom sa váľajú len tak pohodené po zásuvkách.

Kúpiť za 13,41 €

Šesť cudzincov

Šesť cudzincov

Vadas Marek

Zlo nie je otázkou psychických úchyliek. Tie najväčšie zverstvá majú na svedomí úplne obyčajní ľudia, stačí, aby sa im naskytla príležitosť.

Kúpiť za 9,00 €

Podobný obsah

Finálová päťka Anasoft litera 2023

Správy

Finálová päťka Anasoft litera 2023

18. ročník slovenskej literárnej ceny za najlepšiu pôvodnú prózu v priamom prenose Rádia DEVÍN vyhlásil tohtoročné finalistky a finalistu. Zo širšieho výberu porota do finále posunula prózy Jany Bodnárovej, Jakuba Juhása, Dominiky Moravčíkovej, Veroniky Šikulovej a Sone Urikovej.

Desiatka Anasoft litera 2023

Správy

Desiatka Anasoft litera 2023

Literárna cena Anasoft litera v utorok 7. marca v popoludňajšom vysielaní Rádia DEVÍN vyhlásila desať nominovaných kníh na prestížne ocenenie. Okrem diel etablovaných spisovateliek a spisovateľov sú medzi nimi aj silné prozaické debuty. Rukami odbornej poroty prešlo 123 hodnotených kníh. Po dlhých diskusiách z nich vybrala týchto desať titulov v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov a autoriek:

Pod slnkom Turína

Recenzie

Pod slnkom Turína

Prišla tesne pred Vianocami. Vďaka obálke, na ktorej sa vyníma anjelská tvár štíhlej dievčiny s prenikavým pohľadom, sa medzi ostatnými obálkami profilovala na prvý impulz ako milostný román. Dobrakovovej kniha Pod slnkom Turína (Marenčin PT, 2021) však určite pod nejednou jedličkou spôsobila zmätok. Nie svojím nenápadným, patetickým žánrovým vizuálom, ale literárnym obsahom, kde nechýbajú jej tradičné schémy charakterových patológií, vzťahových deviácií a plné cynizmu.