Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Výnimoční ľudia

Čítať knihy, na ktoré sa autor kvalitne pripravil, prináša nezvyčajný zážitok. Okrem strhujúceho deja sa totiž dozvieme aj informácie a zaujímavosti, po ktorých by sme museli inak pátrať, respektíve by sme pátranie možno vzdali pre jazykovú nedostupnosť. Pôvodom škótsky spisovateľ Peter May v thrilleri Výnimoční ľudia prináša presne ten typ deja, za ktorý budú vďační priaznivci detektívnych príbehov. Excelentná príprava autora v oblasti kriminalistiky, tajomné indície a presahy do sveta elít predurčujú Výnimočných ľudí na úspech.

Poďakovanie autora čitatelia často prehliadnu, v tomto prípade sa mu oplatí venovať zvláštnu pozornosť. Peter May sa preslávil nielen samotnými príbehmi, ale aj spracovaním podkladov ku každému z nich. Okolnosti deja Výnimočných ľudí zasahujú do oblasti patológie, psychologickej profilácie vrahov, kriminalistickej expertízy a do podzemnej kartografie Paríža. Práve z poďakovaní možno vidieť, akú náročnú a zdĺhavú prácu niekedy zahŕňa písanie dobrého románu. Peter May získal za svoje diela viaceré ocenenia a radí sa medzi popredných autorov detektívnych príbehov v súčasnosti. Výnimoční ľudia sú prvým dielom voľnej „francúzskej“ série o bývalom kriminalistickom vyšetrovateľovi Enzovi Macleodovi. Okrem tejto série May napísal aj „čínsku“ sériu a sériu z ostrova Lewis v Škótsku.


Knihu otvára citát z Dostojevského o „práve“ výnimočných ľudí páchať zločiny len z toho titulu, že nepatria medzi normálnych ľudí. Povýšenosť určitých skupín ľudí a ich sklon myslieť si, že ich inteligencia alebo postavenie im udeľuje práva navyše, patrí medzi skrytejšie témy knihy. V deji môžeme vidieť, ako sa prelína systém vysokého školstva najlepších univerzít vo Francúzsku s formovaním politických elít. Bývalý vyšetrovateľ a v súčasnosti vysokoškolský pedagóg so zameraním na biológiu, Enzo Macleod, uzatvorí nezvyčajnú stávku. Jej povahou je:

„či je možné vyriešiť starý prípad použitím moderných prostriedkov a postupov.“


Vychádza pritom z knihy novinára Rogera Raffina o neobjasnených zmiznutiach, o ktorých sa predpokladá, že boli vraždami. Raffin získa exkluzívne právo publikovať Enzovo vyšetrovanie a ten sa púšťa do odhalenia zmiznutia Jacquesa Gaillarda. Gaillard bol génius, úspešný absolvent prestížnych škôl, poradca ministra financií a premiéra. Jedného dňa nečakane bez stopy zmizol. Enzo dokáže nájsť jeho lebku, čím spúšťa sled udalostí, pričom viaceré z nich preňho nie sú vôbec priaznivé. Pátranie po vrahovi Jacquesa Gaillarda predstavuje rébus, pretože po každom čiastkovom zistení sa objavujú nové, záhadnejšie indície. Enzo vo vyšetrovaní postupuje pozoruhodne rýchlo, čo znepokojí vládu, ktorá sa Enzovi za jeho služby rýchlo poďakuje a dá mu najavo, že ďalšiu aktivitu neočakáva.


Dej sa posúva rýchlo. Pátranie sa odohráva v archívoch novín, policajnom archíve, vo viacerých francúzskych mestách a v katakombách pod Parížom. Stopy prípadu vedú viacerými smermi, často ale do minulosti: prostredníctvom dejín medicíny do Napoleonových čias a dokonca aj do hlbšej minulosti.


Postava Enza Macleoda zaujme svojou rozporuplnosťou. Nie je to len bývalý vyšetrovateľ, ale aj otec a partner, má so svojím okolím zložité vzťahy. Hoci ide o sympatickú postavu, často zakopne a na viaceré skutky nie je práve pyšný. Nie úplne jednoznačné emócie však rozhodne kompenzuje brilantný intelekt s aplikáciou v kriminalistike. Román Výnimoční ľudia nadchne priaznivcov detektívnych príbehov, ktoré sa nevyhýbajú emocionálnym témam, a tiež čitateľov obľubujúcich rozličné rébusy.



Peter May: Výnimoční ľudia

Preklad: Milan Kopecký

Báseň Omara Chajjáma preložila a prebásnila Jana Kantorová-Báliková

Vydavateľstvo Plus 2015

320 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Výnimoční ľudia

Výnimoční ľudia

Peter May

Stará záhada. Moderné technológie. Temné znamenia. Expert Enzo Macleod na stope nevšedného zločinu. Brilantná detektívka z pera Petra Maya, jedného z najoceňovanejších autorov súčasnosti. Píše sa august roku 1996 a celý Paríž je šokovaný záhadným zmiznutím jedného z najvýznamnejších francúzskych intelektuálov svojrázneho odborníka na francúzsku kinematografiu Jacquesa Gaillarda. Jediná indícia, ktorú po sebe zanecháva, je tajuplná poznámka v diári na pracovnom stole. Mad a minuit. Koho alebo čo označuje? Polícia je bezradná a vyšetrovanie sa čoskoro ocitá v slepej uličke. Zdá sa, že Gaillardovo zmiznutie zostane navždy zahalené tajomstvom. O desať rokov neskôr Enzo Macleod, bývalý škótsky kriminalista, ktorého osud zavial do francúzskeho Cahors, prijíma výzvu priateľov a podujme sa vyriešiť zabudnutý Gaillardov prípad. Hľadanie pravdy, spočiatku motivované najmä túžbou vyhrať stávku, Macleoda čoskoro úplne pohltí. Otrasné zistenia, ku ktorým dospeje, okamžite zaujmú aj vyššie politické kruhy, čím sa však Enzov život i celé vyšetrovanie značne skomplikuje. Prvý diel bestsellerovej série ENZO.

Kúpiť za 13,77 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.