Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Výprava za dejinami túžby a vášne

Kniha Marilyn Yalomovej je bedekrom lásky, encyklopédiou literárnych príbehov, čitateľským denníkom aj sondou do spôsobov, akými o živote a vzťahoch uvažujú Francúzi. Otvorenou zostáva vlastne iba jediná otázka, a tá jednoznačnú odpoveď ani nemôže mať. Sú knižné príbehy odrazom života alebo ľudia začnú inak rozmýšľať a žiť aj pod vplyvom fiktívnych rozprávaní?

Slovenský čitateľ doteraz poznal predovšetkým manžela autorky. Je ním totiž svetoznámy psychiater a spisovateľ Irvin Yalom, zaujímajúci sa o zákutia ľudskej duše. Naposledy vyšla spoločná kniha manželov o otázkach života i zomierania. Marilyn zomrela v roku 2019.

Yalomová v tejto podstatnej knihe o deviatich storočiach vášne a ľúbostných dobrodružstiev ukazuje, že má vo vzťahu k Francúzsku a jeho literatúre veľký prehľad. Pridáva k tomu doslova vášeň pre všetko francúzske, potvrdenú a pravidelne povzbudzovanú návštevami Paríža a mnohými francúzskymi priateľmi. Francúzi milujú lásku, a tak má Yalomová o čom písať. Ako hneď v jednej z prvých viet úvodnej poznámky poznamenáva, „v ich národnej identite má výnimočné miesto porovnateľné s módou, jedlom a ľudskými právami“.

Francúzi exportovali do témy lásky vlastné a dnes už všeobecne známe výrazy. Nejde však iba o slová. Ešte dôležitejšie sú prístupy, s ktorými prišli, predovšetkým otvorenosť voči sexuálnym pôžitkom a galantnosť. Moralisti všetkých krajín sa už stáročia búria, alebo aspoň nie sú nadšení. Francúzska láska znamená totiž aj žiarlivosť a utrpenie, mimomanželský sex, neveru a dokonca násilie. Láska po francúzsky je neprekonateľným osudom, proti ktorému nemá zmysel bojovať. Ani morálka vo vzbure proti osudu nepochodí...

Výlet do histórie francúzskej spisby o milovaní ohromí každého rozsahom, odvahou aj intenzitou: od Abélardových Dejín utrpenia z 12. storočia až po Sartra, Simone de Beauvoir a Durasovú. Kým Abélard s Heloisou predstavujú lásku zakázanú, v ďalších storočiach sa literárnej inkarnácie dočkala láska galantná, komická i tragická, bezstarostná aj romantická, láska medzi mužmi či láska lesbická, aj tá najnovšia z 21. storočia, v ktorej prišlo na rovnoprávnosť partnerov, ale aj na deštruktívny cynizmus v podaní Michela Houellebecqa. Yalomová ponúka bohatú porciu čitateľských inšpirácií. O slávnych aj menej známych dielach Moliéra, Balzaca, Stendhala, Verlaina, Rimbauda, Gideho, Prousta, Colette a iných píše prístupným spôsobom, keď sa ani zďaleka netreba báť akademickej suchopárnosti.

Nechýba jej vtip. Nenápadne prepája literatúru so sociologickými a psychologickými sondami spoločnosti a mentality jej členov. Sympaticky priznáva svoje osobné zaujatie pre všetko francúzske. Svojim postrehom dáva konkrétne obrysy, keď ich – samozrejme, s veľkým taktom – dokumentuje životnými príbehmi priateľov a známych. Kde-tu si neodpustí ironickú poznámku voči americkej mentalite, ktorá koketuje s falošným pokrytectvom a prudérnosťou. Hoci pri niektorých starších dielach sa súčasník môže vytrápiť, čítanie o rozmanitých podobách lásky má zmysel. Kulisy sú francúzske, ale základné existenciálne otázky zostávajú univerzálne.

Francúzske námety v dejinách milovania sú rozporuplné a škandalózne, miestami riskantné alebo pre mnohých nehodné nasledovania. Jedno však musí uznať hádam každý, kto sa vyberie na cestu storočiami vášne. Najdôležitejší je život žitý naplno, hoci to môže v dôsledkoch poriadne bolieť.


Marilyn Yalom: Ako Francúzi vymysleli lásku

Preklad: Alexandra Strelková a Samuel Marec

Mamaš, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Ako Francúzi vymysleli lásku

Ako Francúzi vymysleli lásku

Yalom Marilyn

Všetci vieme, čo je francúzsky bozk aj francúzska galantnosť, ani ménage a trois či rendezvous iste netreba prekladať – a už vôbec nie amour. Francúzi milujú lásku! Láska je súčasťou ich národnej identity rovnako ako dobré víno, syry a móda.

Kúpiť za 17,99 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.