Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zamyslenia na každý deň

V roku 2017 svet obletela správa, že výborná talianska spisovateľka píšuca pod pseudonymom Elena Ferrante prijala ponuku písať stĺpčeky pre britský Guardian. Hoci Ferrante chvíľu váhala, nakoniec sa podvolila a celý rok 2018 sme týždeň čo týždeň mali možnosť čítaš si jej úvahy podobné tým, „ktorými každý deň reagujeme na svet, v ktorom sme sa ocitli“ (s. 8). Krátke texty sú rôznorodé a dotýkajú sa mnohých nielen celospoločenských tém.

Autorka v nich vychádza zo svojich skúseností, no zároveň píše intuitívne a trefne. I na obmedzenom priestore dokáže vypovedať veľa, pričom mnohé z napísaného čitateľa zasiahne na tom správnom mieste.

„Na jeseň 2017 mi britský denník Guardian navrhol, aby som v ňom mala týždennú rubriku. Polichotilo mi to a zároveň ma to vydesilo. Dosiaľ som takúto skúsenosť nemala a bála som sa, že toho nie som schopná.“ (s. 7)

Elena Ferrante je pre svet stále záhadou, keďže nechce prezradiť svoju identitu a je toho názoru, že všetko, čo o nej čitateľ potrebuje vedieť, sa dozvie prostredníctvom jej textov – a má pravdu. Ak si to však nemyslíte, o to viac vás môžu prekvapiť krátke zamyslenia v knihe Náhodné úvahy, v ktorých sa čitateľovi otvára a istým spôsobom ho zasvecuje do svojho života a spôsobu myslenia.

Rôznorodé fragmenty sú plné autorkiných skúseností, jej poetiky, no v neposlednom rade v nich prezentuje svoje názory, nedbajúc na to, či ju v očiach čitateľov zdiskreditujú. Texty sa dotýkajú mnohých tém, pričom vo všetkých možno nájsť jednotlivca konfrontujúceho sa so svetom. Ferrante sa nebojí prejaviť svoj názor, či už sa týka feminizmu, literatúry, priateľstva, žiarlivosti alebo čohokoľvek iného. Spektrum tém v tejto zbierke je veľmi široké a len ťažko by som vybrala jeden z príspevkov, ktorý by som odporúčala. Každý text zaujme, každý ponúka hľadanie odpovedí na otázky, ktoré si kladieme deň čo deň.

Úvahy vynikajú nielen originalitou a vycibreným štýlom, ale aj istou bezprostrednosťou, ktorú z nich cítiť. Pri čítaní som mala pocit, akoby som sa s autorkou zhovárala, akoby som mala možnosť spoznať ju. Pozorný čitateľ z textov vytuší mnohé o žene ukrývajúcej sa pod pseudonymom Elena Ferrante. Dozvieme sa veľa o písaní, o literatúre či o tom, ako vníma sfilmovanie nielen svojich textov. Nájdu sa tu však aj osobnejšie úvahy, týkajúce sa materstva, manželstva, priateľstva. Ak ste si doteraz mysleli, že Elena Ferrante je v skutočnosti muž, po prečítaní Náhodných úvah sa tejto myšlienky raz a navždy vzdáte. Ako žena si totižto neviem ani len predstaviť, že by niektoré z textov napísal muž – nie preto, že by to nedokázal, ale preto, že ak by to naozaj urobil, bol by to obrovský pokrytec a majster pretvárky.

„Budúcnosť našich diel je ešte nejasnejšia než naša vlastná. Musíme sa zmieriť s týmto faktom a pracovať bez toho, aby sme žiadali viac.“ (s. 100)

Ak ste od autorky nič nečítali (alebo ste aj čítali, no nepatríte k jej fanúšikom), neznamená to, že vám Náhodné úvahy nemajú čo ponúknuť. Táto zbierka totiž prináša zamyslenia o svete, v ktorom žijeme, a o nás samých. Ideálne je dávkovať si texty postupne, každý deň zopár, zamyslieť sa nad nimi, nechať si ich prejsť hlavou – podnietiť sa k vlastnému uvažovaniu o danej otázke (napríklad o ochrane životného prostredia, ktoré je v súčasnosti takou veľmi diskutovanou témou).

Pre anglicky čítajúcich recipientov sú texty dostupné aj online, avšak ja uprednostňujem čítanie v materinskom jazyku. Navyše je zbierka doplnená krásnymi ilustráciami, ktoré vytvoril taliansky konceptuálny ilustrátor Andrea Ucini a ktoré na papieri predsa len vyzerajú lepšie. Položte si knižku na nočný stolík, zaspávajte či prebúdzajte sa s ňou, vracajte sa k jednotlivým textom a uvažujte, uvažujte a uvažujte – a nebojte sa tiež diskutovať. O to predsa koniec koncov ide, kriticky myslieť a mať vlastný názor. Elena Ferrante vás k tomu svojimi úvahami môže podnietiť.


Inaque 2019

Elena Ferrante
Ivana Dobrakovová


Náhodné úvady

Zobraziť diskusiu (0)

Náhodné úvahy

Náhodné úvahy

Elena Ferrante

Náhodné úvahy sú zbierkou päťdesiatich dvoch rôznorodých fragmentov, čerpajúcich zo skúseností a poetiky, intuície a autobiografie. Názvy týchto krátkych textov vytvárajú pohyblivú mapu, ktorú si musí poskladať samotný čitateľ.

Kúpiť za 12,99 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.