Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zimný hrob

Klimatická kríza sa ako hrozba objavuje v literatúre čoraz častejšie a preniká aj do kriminálneho žánru. Vynikajúci škótsky spisovateľ Peter May umiestnil dej svojho románu Zimní hrob do neďalekej budúcnosti, v ktorej ľudstvo naplno znáša dôsledky súčasného diania. V čase klimatického rozvratu dôjde k vražde, ktorú prichádza vyšetriť detektív s minulosťou pripomínajúcou prírodnú kataklizmu.

Čeliť vnútorným aj vonkajším démonom
Peter May pôsobil zo začiatku ako scenárista pre BBC, no na konci 90. rokov sa rozhodol venovať písaniu románov. Mnoho z nich už bolo preložených do slovenčiny a češtiny, najznámejšou a mimoriadne kvalitnou sa stala predovšetkým trilógia z ostrova Lewis, ktorú tvoria romány Čierny dom (Plus, 2015), Muž z ostrova Lewis (Plus, 2016) a Šachové figúrky (Plus, 2016). May v nich okrem kriminálnej zápletky venoval veľa priestoru malej komunite žijúcej v pomerne izolovanom prostredí. Romány majú až existenciálny nádych, vyšetrovanie vrážd je v nich len jednou líniou, niekedy potlačenou do úzadia, pretože žijúci ľudia sú takí nešťastní, že potrebujú svoj priestor na objasnenie pokazených životov. Chyby minulosti sa nedajú niekedy odpustiť ani prehliadnuť a katarzia neprichádza.

Motív katastrof z minulosti nájdeme ako hlavnú tému aj v Zimnom hrobe. Celospoločensky ide o tie environmentálne, na úrovni jednotlivca o neschopnosť vymaniť sa z toxického vzťahu. Dej je umiestnený do roku 2051, nie až takej vzdialenej budúcnosti, ktorá sa však od nášho sveta značne líši klimatickými dosahmi, a to predovšetkým zánikom Golfského prúdu. Jeho následkom v Škótsku zatopí mestá, objavujú sa enormné snehové zrážky a mráz v horských oblastiach, zatiaľ čo iné oblasti sveta trpia extrémnym suchom a teplom. Meteorologička Addie žijúca na škótskej vysočine pri kontrole meracích zariadení objaví mŕtvolu investigatívneho novinára a vraždu príde vyšetrovať detektív Cameron Brodie. Jeho situácia je však zložitá: nesie si z minulosti traumu, pokazil jedno vyšetrovanie a navyše dostal zlú správu od lekára.

Povedať pravdu
Samotné vyšetrovanie sprevádzajú od začiatku komplikácie: v dôsledku počasia vypadáva elektrina, nefunguje komunikácia s vonkajším svetom, ľudia v obci nie sú veľmi nápomocní. A každý posun vo vyšetrovaní sprevádza ďalšia vražda. Prípad dostáva aj ďalší, zo začiatku netušený rozmer, každý zúčastnený začína byť ohrozený. To, že sa dej odohráva v budúcnosti, sa prejavuje aj technologickými inováciami, najzaujímavejšou sú okuliare spojené s komunikačným zariadením. Dokážu analyzovať videá a rozlíšiť, či ide o deep fake alebo či sú autentické. V oblasti vzťahov však budúcnosť nie je vôbec odlišná od súčasnosti.

Najsilnejší rozmer Zimného hrobu sú predovšetkým sondy do medziľudskej komunikácie, čo je vôbec veľmi dôležitým aspektom každej Mayovej knihy. Navonok usporiadané životy ukrývajú trhliny s potenciálom spôsobiť väčšiu deštrukciu. Ľudí ovládajú závislosti, negatívne emócie, neschopnosť vyrovnať sa s minulosťou, neochota vypočuť si druhú stranu, zotrvačnosť v odmietaní pretrváva až roky a nanovo kedykoľvek vzplanie. Možno aj preto sú Mayove postavy ľahko pochopiteľné: nie sú zo žiadneho exkluzívneho prostredia horných vrstiev, na ich statuse vlastne ani nezáleží. Dôležitými sa stávajú empatia a ľudskosť, resp. ich nedostatok. Z tohto pohľadu je pre Maya vyšetrovanie vrážd len zámienka na to, aby preskúmal, čo ľudské sa v postavách prejaví, ak im niekto potrebuje povedať pravdu.

Zimní hrob je inteligentný, zručne napísaný triler o nevábnej, ale uveriteľnej budúcnosti vyplývajúcej z našich chýb, v istých okamihoch akčný, čitateľsky atraktívny, ale pre autora typicky temný.


Peter May: Zimní hrob

Preklad: Linda Kaprová

Host, 2024

Zobraziť diskusiu (0)

Zimní hrob

Zimní hrob

May Peter

Mrazivý thriller odehrávající se na pozadí děsivě pravděpodobné budoucnosti. Píše se rok 2051 a Zemi postihla klimatická katastrofa. Zatímco v rovníkových oblastech panuje nesnesitelné horko, ve Skotsku způsobil zánik Golfského proudu prudký pokles teploty, který s sebou přináší déšť a sněhové bouře. Mladá meteoroložka Addie je na drsné počasí zvyklá, po každé bouři se vypraví na vrchol hory Binnein Mňr na Skotské vysočině, aby zkontrolovala svou meteorologickou stanici. Jednoho dne však při rutinní prohlídce objeví lidské tělo zamrzlé v ledu. Případ mrtvého investigativního novináře dostane na starost stárnoucí detektiv inspektor Cameron Brodie, jenže tomu se do vyšetřování vůbec nechce. Vodní taxi ho právě dopravilo domů přes zaplavené Glasgow a jediné, na co dovede myslet, jsou slova, která si vyslechl v ordinaci svého lékaře. Addie navíc už deset let neviděl. Nakonec se však musí postavit nejen přízrakům své minulosti, ale i vrahovi, který je odhodlán navždy pohřbít děsivé tajemství, které by Brodieho vyšetřování mohlo odhalit. Od autora bestsellerové trilogie z ostrova Lewis.

Kúpiť za 19,35 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.