Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Žiť medzi knihami

Knižnice sú pre mnohých fascinujúce miesta. Nielenže majú svojskú atmosféru, ale hlavne sú plné informácií, poznatkov a príbehov. Nehovoriac o tom, že viaceré, avšak najmä tie historické sú nesmiernou potechou aj pre oči. Len čo do nejakej vkročíte, ani čo by ste sa presunuli v čase do minulosti, keď sa ešte knihy viazali ručne do kože a čítať a kúpiť si ich mohli dovoliť len mnísi, učitelia či majetní vzdelaní ľudia.

Dnes už, chvalabohu, knižnica nie je len miestom pre vyvolených. V súčasnosti máme knižníc mnoho a sú dostupné pre každého. Že sú to priestory plné inšpirácie, sa môžete presvedčiť v knihe Ángela Estebana Obklopeni knihami. Španielsky profesor latinskoamerickej literatúry a autor mnohých publikácií a esejí sa vo svojej knihe zameral na príbehy spisovateľov, ktorým knižnice zasiahli do života viac ako ich kolegom, keďže sa na istý čas stali ich pracoviskom.

Ani v súčasnosti sa drvivá väčšina spisovateľov nedokáže uživiť iba písaním, a preto má väčšina z nich ešte civilné zamestnanie. Kedysi to bolo ešte ťažšie, a tak neprekvapí, že mnohí velikáni svetovej literatúry, ako napr. Johann Wolfgang von Goethe, Lewis Carroll, Jorge Luis Borges a iní, sa museli živiť prácou, pričom neraz bolo touto prácou práve povolanie knihovníka či inej výpomoci v knižnici. Kým v niektorých prípadoch šlo o celoživotný záujem a obrovskú lásku ku knihám a knižniciam (azda najväčším milovníkom knižníc bol argentínsky majster slova Jorge Luis Borges), v iných len o nevyhnutnosť zárobku či krátke „dobrodružstvo“.

„‚Člověk není tím, čím je, díky tomu, co napsal, ale díky tomu, co četl.‘ (…) Když tento argentinský génius větu pronesl, nebylo to z falešné pokory (vlastnosti, kterou zcela postrádal), ale kvůli hlubokému přesvědčení, že ten, kdo čte, roste; že ten, kdo čte, žije lepší život než ten, kdo jen žije.“ (s. 33)

Príbehy pätnástich spisovateľov zachytených v knihe neraz prekvapia. Kým jeden si neustále predlžoval práceneschopnosť, len aby sa nemusel nudiť v knižnici a mohol sa venovať len svojej tvorbe, až ho napokon po rokoch neprítomnosti prepustili, druhý v nej trávil množstvo času aj po pracovnej dobe a odviedol práce za troch (alebo aj desiatich). Napríklad Goethe toho za svoj život stihol urobiť tak veľa, že človek pri čítaní bledne závisťou a premýšľa, či náhodou nedisponoval „časovratom“.

Tak či onak, nie všetci spisovatelia prácu v knižnici milovali. Pre niektorých predstavovala muky, priam neznášali katalogizovať a vykonávať iné nudné činnosti spojené s prácou v knižnici, zato iní si svoje povinnosti splnili za krátky čas a zvyšok pracovnej doby venovali vlastnej tvorbe. Pre napísanie dobrého románu totiž neraz treba precestovať pol sveta a stráviť v knižniciach roky venované výskumu. Do výberu pätnástich spisovateľov sa dokonca dostali aj dvaja československí autori: Jiří Mahen a Jaromír Nohavica.

„Celé hodiny trávil v zákoutích knihovny vypisováním myšlenek z těch nejzajímavějších titulů. Během knihovnických let tedy kromě románů a sbírek poezie publikoval i větší část svých esejí. Bataillovo dílo je velice rozsáhlé a není možné, aby veškerou literární produkci tvořil pouze v době volna, o víkendech nebo dovolené.“ (s. 23)

Každý z krátkych profilov v titule Obklopeni knihami zaujme. Mnohé informácie zmienené v knižke sú totiž málo známe, prípadne takmer neznáme. Vedeli ste napríklad, že slávni bratia Grimmovci sú považovaní za tvorcov nemeckej filológie a zakladateľov modernej lingvistiky? Nielenže trávili množstvo času cestovaním po krajine a zapisovaním ľudových rozprávok, ale taktiež strávili roky zavretí v knižnici, kde sa venovali okrem iného tvorbe etymologického slovníka (Nemecký slovník) alebo štvorzväzkovej Nemeckej gramatiky či publikácie História nemeckého jazyka. A čo slávny milovník Casanova? Ten bol aj spisovateľom (napísal viac než štyridsať diel) a posledné roky strávil ako knihovník v Česku.

Kniha Ángela Estebana je veľmi zaujímavým a originálnym počinom, ktorý zaujme každého náruživého čitateľa, milovníka kníh a knižníc, ale aj ktoréhokoľvek zvedavého človeka. Texty sú písané pomerne jednoduchým, dobre čitateľným štýlom, jednotlivé profily majú zopár strán, a tak si každý deň môžete ozvláštniť niekoľkými minútami zaujímavého čítania. Dozviete sa rôzne kuriozity, budete žasnúť, ale aj sa smiať, no a najmä možno občas v dobrom závidieť život prežitý medzi knihami.


Ángel Esteban: Obklopeni knihami (Spisovatelé v knihovnách a jejich příběhy)

CPRESS, 2021

preložila: Dominika Černá


Zobraziť diskusiu (0)

Obklopeni knihami

Obklopeni knihami

Esteban Ángel

Knihovny se spisovateli pojí nezpřetrhatelné pouto. Některým mistrům pera však knihovny zasáhly do života více než ostatním a na určitou dobu se staly i jejich pracovištěm.

Kúpiť za 10,79 €

Podobný obsah

Ako milovať svoju dcéru

Recenzie

Ako milovať svoju dcéru

Od narodenia som dcérou svojej matky a časom som sa stala matkou dcéry. Viem, aké je to byť tou, ktorú mama neustále sleduje, a zároveň tou, ktorá nepretržite striehne na kroky svojho dieťaťa. Poznám túžbu byť vlastnená a vlastniť, byť napadnutá pocitom akejsi dlžoby a znepokojivého stavu, že ten pohľad už viac neznesiem. A pritom sa často dívam rovnako. Očakávam, predpokladám a chránim. Nevedome, ale predsa tlačím svoju dcéru do kútov, kde si myslím, že je to pre ňu dobré. Kolíšem si dcéru spôsobom, ktorý považujem za najvhodnejší. Do istej miery je to vítané, priam potrebné. Dokedy to však je?

Na smrť nemusíme byť sami

Recenzie

Na smrť nemusíme byť sami

Patrí medzi čestné povinnosti povzdychnúť si, ako sa všetci vospolok (a zahltení trápnosťami) vyhýbame téme odchádzania zo života. No nakoniec je minimum tých, ktorí sa do tohto terénu s odvahou, empatiou i pokorou vyberú.

Ženy u oltáře?

Recenzie

Ženy u oltáře?

Situácia a postavenie žien v kresťanstve a v katolíckej cirkvi sa do spoločenských dialógov dostáva pravidelne už do čias raného kresťanstva. Cirkevní otcovia i teológovia sa zaoberajú rolou ženy najmä v cirkvi intenzívne už od prelomu 4. a 5. storočia. Otázky sa týkajú najmä svätenia žien a ich možnosti slúžiť pri oltári a viesť službu eucharistie.