Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Živica

Kniha Živica získala v roku 2016 literárne ocenenie Sklený kľúč ako najlepšia severská detektívka, v skutočnosti v nej ale nenájdeme veľa spoločných bodov s konvenčným chápaním detektívnej prózy: dochádza v nej k vraždám, neexistuje ale žiaden vyšetrovateľ, ktorý by pátral po ich objasnení; od začiatku poznáme páchateľa, aj keď okolie jeho skutky nevníma ako zločin. Živica je skôr hlboká psychologická sonda do mentálnej a geografickej izolácie rodiny a otvára aj otázku o povahe samotnej rodiny žijúcej len sama pre seba.

V rozprávačskej rovine sa striedajú viaceré postavy, postupne preto získame rôznorodú predstavu o chápaní ich situácie. Na polostrove s názvom Hlava žije dlhé roky rodina Haarderovcov, v priebehu rokov v dome ale ostane len jeden z dvoch bratov, Jens, jeho mama a prisťahuje sa Mária, najprv pomocníčka v domácnosti, krásne dievča, ktoré obľubuje literatúru a z ktorej sa neskôr stane Jensova manželka a matka dvojičiek, Liv a Carla. Manželstvo poznačia viaceré tragédie a Mária začne postupne priberať, postihne ju morbídna obezita až do situácie, kedy už len leží v posteli. Stará sa o ňu Liv, veľmi energické dieťa, zvedavé dievča a poslušná dcéra. S otcom udržiava dôverný vzťah, vzájomne si dôverujú až do takej miery, že Jens na ňu postupne prenesie viaceré vlastné aktivity, napríklad krádeže. Sám Jens postupne stráca kontakt s realitou, hromadí ohromné objemy vecí vytvárajúce akýsi labyrint, pripravuje pasce pre cudzincov, trpí úzkosťou a paranojou a neváha zabíjať, ak to považuje za odôvodnené.


Ane Riel vo svojom románe závažne rozkolísala chápanie toho, čo ešte považujeme za normálne a čo je už za jeho hranicou. Naozaj je vnímanie normálneho len vecou dohody? Ak bol človek v detstve vychovávaný v prostredí, ktoré väčšinová populácia označuje za čudné, je možné, aby v dospelosti viedol život zbavený nánosov podivného? V ktorom okamihu sa vlastne z bežného správania vyvinú abnormálne skutky? Symptómom premeny Jensa Haardera sa stane hromadenie vecí: bezmenné kopy predmetov zozbieraných z miestnej skládky odpadu premieňajú domácnosť z pôvodne útulného miesta na nánosy zmätku a neusporiadanosti. Entropia vecí prenesene poukazuje na rozvrat Jensovej mysle.


Román vzbudzujúci silný vnemový zážitok sa dá považovať za nezvyčajný už len z tohto uhla pohľadu. V Živici sú to predovšetkým vône, napríklad neustále opakujúci sa motív živice a lesa, neskôr rôznych zápachov. Pasáž prechodu majiteľa hostinca medzi špinou a odpadkami v dome Haarderovcov a jeho kontakt so Máriou žijúcou uprostred vlastnej odpornej telesnosti patrí medzi vrcholné miesta knihy. Kniha Ane Riel sa určite vymyká žánrovému označeniu, ide ale o natoľko nezvyčajný literárny úkaz, že by sa jej mala venovať pozornosť a najsilnejšie zapôsobí asi na čitateľov vyhľadávajúcich silné drámy s ťaživou atmosférou neistoty a podivnosti ľudského života.



Ane Riel: Živica
Preklad: Zuzana Demjánová
Premedia 2017
232 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Živica

Živica

Ane Riel

Severskou krimi roku 2016 sa stal román, ktorý s detektívkami nemá veľa spoločného. Temný príbeh dánskej autorky je o nezvyčajnej rodine žijúcej na izolovanom ostrove. Ďaleko od ľudí sa tam dejú veci, ktoré pripadajú normálne iba samotným zúčastneným. Čo sa stane, ak je jedinou usadlosťou na malom ostrove statok stolára, ktorý tam žije s rodinou obklopený nádhernou, no drsnou prírodou a nevyspytateľným morom? A ak otec rodiny, citlivý a vnímavý muž, opakovane prichádza o to, čo považuje vo svojom živote za najdôležitejšie? Niekto by na jeho mieste možno utiekol. Iný by začal zhromažďovať veci, ktoré ľudia vyhodili ako nepotrebné a nedokázal by sa ničoho vzdať, hoci by hrozilo, že ho odpad zavalí a pochová pod sebou. A možno by sa taký muž odhodlal ku hrozným veciam, len aby mu nezobrali to, čo mu ešte ostalo. Kam až je žena ochotná zájsť kvôli láske k mužovi a rodine? Ak matka dobrovoľne odstrihne od sveta seba i svoje potomstvo a napokon sa stane väzňom vlastného tela, je to lojalita, oddanosť, zločin alebo šialenstvo? Živica je románom o láske, rodine a strachu. O paranoji a krutosti. Úmyselnej aj neúmyselnej. Preložila Zuzana Demjánová. O autorke Ane Riel (1971) je dcérou právnika a autorky detských kníh. Po ukončení gymnázia začala študovať dejiny umenia, a hoci univerzitu nedokončila, štúdium ju inšpirovalo k napísaniu prvej knihy – o umení. Nasledovalo niekoľko románov pre deti, na ktorých sa podieľala ako ilustrátorka jej mama a v roku 2014 napísala svoju prvú knihu pre dospelých – Mäsiar z Liseleje. Sama ju nepovažovala za kriminálny román, ako taký však získal cenu za najlepší dánsky kriminálny debut. O dva roky neskôr sa čosi podobné stalo s nasledujúcim románom Živica, za ktorý jej udelili najprestížnejšie škandinávske ocenenie za kriminálnu literatúru Sklený kľúč.

Kúpiť za 11,66 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.