Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Sled udalostí

Tri zdanlivo nesúvisiace príbehy sa vzájomne prepletajú ako dlane cudzincov, ich osudy sú nežné, rozvrátené, nepokojné, zvedavé, smútiace a trúchliace, niektoré menej, niektoré viac. Všetci traja sa však v jednej chvíli rozhodnú podľahnúť vnútornej intuícii a iracionálnym túžbam, ktoré sa vymykajú z ich zdanlivo obyčajných životov. Nastáva zlom. Rozmýšľajú inak. Cítia inak. Rozhodujú sa inak. Prechádzajú krehkými fázami života a na vlastnej koži cítia pálčivé dôsledky svojich rozhodnutí.

Hudobník, doktor a ekonómka
Hlavné postavy príbehov okrem túžob a iracionálnych zakopnutí spája aj láska k hudbe. Omri, čerstvo rozvedený hudobník, v ktorom sa po 15 rokoch s jednou ženou prebúdzajú túžby, doktor Karo, ktorý má od smrti manželky problém so spánkom, a Chali, úspešná ekonómka, ktorej počas sobotnej prechádzky záhadne zmizne manžel.

Strácajú. Túžia rozumieť a nerozumejú. Brodia sa životom, chcú ho „oživiť“, naliať doň tie správne farby, preťať apatiu a začať odznovu. Sú neopatrní, pobláznení, zmätení a smutní. Sem-tam sa v príbehoch o seba obtrú, netušiac, čo každý z nich prežíva. Trpia, ale nehovoria o tom. Sú zranení, ale mlčia. Ich intimita je prítomná len pre nás čitateľov, nie pre svet, ktorý spoločne tvoria.

Vzťahy sú všelijaké. Vždy ich však spája sklon ku komplikovanosti
Ústrednou emóciou knihy je láska. Silná, osudová, voňavá, zvádzajúca, tá, ktorá nás sprevádza najsilnejšími aj tými najťažšími okamihmi života. Túžime po nej. Sme od nej závislí. Aj keď vieme, že kvôli nej často strácame stabilitu pod nohami. Že tie plochy, na ktorých sa snažíme stáť pevne, sa prepadajú. A my spoločne s nimi. Nechávame sa ňou opantať, tou túžbou byť milovaný a milovať. Za hranice únosnosti, za hranice toho, čo si dokážeme predstaviť a pochopiť. Ako partneri. Ako rodičia.

Láska je iracionálny záchvat pozostávajúci zo série nevysvetliteľných, často ťarbavých momentov a túžby spoznávať za hranicami spoznateľného. S jej čarom však často súvisí aj strata a so stratou samota a žiaľ. Najmä, ak sa pulzujúce teplo v našich žilách a plynutie času, životná súhra náhod a okolností nestretnú v jednom okamihu, v rovnakej polohe.

Napätie, zvraty a túžba vnoriť sa do textu
Sled udalostí je pútavý román. Tlie v ňom nepokoj a túžba čítať bez prerušenia, chcieť preniknúť ešte intenzívnejšie do sveta postáv, do ich myšlienok, intimity a minulosti. Román pozostáva z pestrosti ľudských emócií, prvkov náhody, iracionálnych krokov a túžby zasiahnuť, ako čitateľ a pozorovateľ prispieť do príbehu balíkom rád a poučení, aby sa rany postáv neprehlbovali. Aby vydržali tú krehkosť. A pritom po celý čas vieme, že žijeme rovnaké životy ako oni. Riskujeme, milujeme, podliehame náhodám a následnej bolesti.


Eškol Nevo: Sled udalostí

Artforum, 2023, edícia -klad

Preklad: Silvia Singer

Zobraziť diskusiu (0)

Sled udalostí

Sled udalostí

Nevo Eškol

Sled udalostí je kniha, ktorá čitateľa stavia zo stoličky. Vzrušujúce, napínavé, svojsky vtipné, no aj hlboké dielo si okolo stránok obtočilo čitateľov na celom svete.

Kúpiť za 15,21 €

Podobný obsah

Na pokojné večery celkom nevhodné

Recenzie

Na pokojné večery celkom nevhodné

Jedna z najväčších hviezd aktuálnej holandskej tvorby reaguje na meno Marieke Lucas Rijneveld. Skutočne mimoriadne náročné čítanie ponúka ich (Marieke sa už dlhšie identifikuje rodovo neutrálne) debutový román s názvom Večerný nepokoj. Prozaická prvotina zaznamenala pozoruhodný úspech, keď získala Medzinárodnú Bookerovu cenu a stihli ju preložiť už do takmer štyroch desiatok jazykov. Zásluhou skvelej práce Adama Bžocha sa medzi ne zaraďuje i slovenčina, takže aj vďaka nemu tento text provokatívne čnie v edícii MM Vydavateľstva Slovart.

Spievaj pravdu! – Billie Holiday

Recenzie

Spievaj pravdu! – Billie Holiday

Keď sa mi vo februári tohto roku dostala do rúk kniha Trpké ovocie: Bolesti srdca a triumf posledného roku Billie Holidayovej, nebola som si istá, či ešte nejaká publikácia môže zapôsobiť na čitateľa viac ako jej pôvodná autobiografia Lady Sings the Blues z roku 1956. Moje pochybnosti sa rozplynuli hneď po prečítaní prvých strán knihy Paula Alexandra, profesora na Hunter College v New Yorku. Kniha, nabitá faktmi, ma zaujala natoľko, že som si z nej začala robiť poznámky. Keď som ju dočítala a prezrela si svoje zápisky, pustila som sa do nej opäť od začiatku a prečítala si ju ešte raz.

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.