Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

10 najpredávanejších kníh v Artfore na Kozej

Ktoré knihy boli najžiadanejšie, najobľúbenejšie a najčítanejšie v bratislavskom kníhkupectve Artforum na Kozej 20 v Bratislave? Krásna detská kniha Josteina Gaardera Vianočné mystérium bola čitateľmi dlho očakávaná a v priebehu niekoľkých týždňov aj vypredaná. Treba si ju totiž zaobstarať ešte v novembri, aby ste mohli začať čítať v prvý deň adventu a do Betlehema spolu s pútnikmi a malou Elizabet prísť presne na Vianoce.

Kniha Neviditeľné mestá Itala Calvina v mimoriadne vydarenej sofistikovanej úprave grafického dizajnéra Pala Bálika s ilustráciami Daniely Olejníkovej získala niekoľko ocenení, koncom roka Cenu Nadácie Tatra banky za umenie a bola zaradená medzi najkrajšie knihy Slovenska. Dva roky práce, vyššie náklady, intenzívna spolupráca s tlačiarňou Protisk, komplikovaná tlač sa vyplatili a krásny text Itala Calvina dostal dôstojnú formu. Viac o tom, ako táto výnimočná kniha vznikala si môžete prečítať TU.

Treťou najpredávanejšou knihou je útla, ale obsažná a dôležitá kniha amerického historika Timothy Snydera O tyranii (Dvadsať ponaučení z 20. storočia), ktorú napísal krátko po amerických prezidentských voľbách. Snyder je jeden z najväčších znalcov európsych dejín, dobre pozná našu stredoeurópsku skúsenosť a často sa na ňu vo svojich textoch odvoláva. Tvrdí, že história sa neopakuje, ale ponúka ponaučenia. Sám Snyder ponúka riešenia, ako vzdorovať totalitným režimom a prečkať éru autoritárskej infekcie, v ktorej sa euro-americká civilizácia práve nachádza a burcuje občanov k zvýšenému záujmu o veci verejné.

Fedor Gál je originálnou osobnosťou, bojovníkom za slobodu, charizmatickým rečníkom. Jeho životný príbeh je spletitý a jedinečný, plný omylov aj zlyhaní a on sám o ňom bez zábran hovorí v knihe rozhovorov s Karolom Sudorom. Karol Sudor je bezpochyby najlepším spoločníkom v rozhovore a preto je kniha Fedor Gál. Ešte raz a naposledy. Koniec príbehu niečím väčším ako Gálovým testamentom. Je ukážkou toho, ako sa história a politika podpisujú na jednotlivcoch a ako silná osobnosť môže vzdorovať.

Ak by ste autorov kníh, ktoré vydáva Artforum rozdelili podľa národnosti, vysoko nad ostatnými by vyskočili Izraelčania - netreba za tým hľadať nič viac, len zhodu okolností a schopnosť Izraelčanov svoje knihy predať aj do zahraničia. Vďaka tomu sme spoznali Ajelet Gundar Goshen, Davida Grossmana aj Etgara Kereta, ktorý bol literárnou hviezdou tohtoročnej Pohody a stretnutie s ním veľkým zážitkom pre množstvo jeho čitateľov. Päťdesiatdva poviedok do zbierky Osem percent ničoho vybral špeciálne pre slovenské vydanie a nájdete v nej príbehy, ktoré by sa mohli stať komukoľvek. Ktokoľvek zažíva v živote absurdné zápletky, trápne situácie, stretáva čudných ľudí a bojuje s vlastnými pochybnosťami a démonmi.


Ruzká klazika je výberom poviedok dramaturga SND, autora skvelého komiksu Rudo Daniela Majlinga. Daniel Majling sa tentokrát predstavuje ako editor, ktorý našiel to najlepšie z fejkových napodobenín ruských klasikov, ktoré sa na západný trh dovážajú v kamiónoch z Číny a zostavil poviedkovú knihu. Radi tejto historke uveríme a radi si tvorbu Čehova, Dostojevzského, Tolsztoia, či Toorgenefa prečítame.

Kniha smíchu a zapomnění je posledným románom Milana Kunderu, ktorý napísal česky a česky vyšiel po prvý krát v roku 1981 v exilovom vydavateľstve Sixty-Eight Publishers. V roku 2017 vyšiel opäť v Atlantise, jedinom českom vydavateľstve, ktoré môže jeho texty v češtine vydávať (takmer úspešný bol pokus vydavateľstva Artforum v roku 2014, no Milan Kundera tesne pred podpísaním zmluvy zmenil názor a slovenské vydanie francúzskej knihy La Fête de l'insignifiance- Slávnosť bezvýznamnosti nakoniec nevyšlo). A zdá sa, že ani štyridsať rokov mu na aktuálnosti neubralo.


Najmä v lete čitatelia najviac siahali po krásne spracovanej knihe Herbár alebo od alchemilky po žindavu Jaroslavy Bednářové. Vyčerpávajúca encyklopédia liečivých rastlín z nášho regiónu doplnená tradičnými receptami, návodmi ako a kde rastliny zbierať, sušiť, spracúvať,skladovať aj používať. Ku každej rastlinke patrí aj pôvabná ilustrácia.


Svět bez Boha je kniha o ateizme, ktorý z rôznych strán rozoberajú benediktínsky mních Anselm Grün a český filozof náboženstva Tomáš Halík. Nie je knihou kritiky bezbožníkov, ale úvahou nad tým, ako môže ateizmus prehĺbiť kresťanskú vieru. Kniha prekvapivých otázok, ktorých zodpovedanie vyžaduje naozaj hlboké zamyslenie nad vlastným životom a vierou /nevierou. Obaja autori rozlišujú rôzne druhy nábožnosti a rôzne druhy neviery, zameriavajú sa predovšetkým na ten druh ateizmu, ktorého zdrojom je konfrontácia s tragikou a zložitosťou dnešného sveta, tzv. "ateizmus bolesti."

A nakoniec rebríku najpredávanejších kníh kníhkupectva Artforum na Kozej 20 v Bratislave niečo, k čomu môžem z pochopiteľných dôvodov vymenovať len niekoľko faktov: Román Piata loď ocenený v roku 2011 cenou Anasoft litera a preložený do ôsmych jazykov vyšiel vo štvrtom slovenskom vydaní a aj vďaka skvelému filmu Ivety Grófovej zažil regeneráciu. Artforum spolu s Hulapa film Ivety Grófovej pripravili combo balík knihy a DVD s filmom Piata loď a CD s filmovou hudbou. Film získal na medzinárodnom festivale Berlinale 2017 ocenenie Krištáľový medveď za najlepší film sekcie Generation Kplus, Cenu Nadácie Tatra banky za umenie 2017 a niekoľko ďalších cien na medzinárodných filmových festivaloch po celom svete.



Prevaha kníh z vydavateľstva Artforum v tomto rebríku je daná aj tým, že vydavateľstvo, ktoré má možnosť predávať knihy vo vlastných kníhkupectvách, má väčší dosah na to, ako a kde sú jeho knihy vystavené a predstavené čitateľovi.


Monika Kompaníková





Zobraziť diskusiu (0)

Vianočné mystérium

Vianočné mystérium

Gaarder Jostein

Príprava na Vianoce v rodine môže vyzerať trochu inak, ako sme zvyknutí, keď si vezmeme na pomoc knihu Vianočné mystérium od Josteina Gaardera. Nielen chlapec Joachim s rodičmi, ale aj my s našimi deťmi si môžeme do 1. do 24. decembra otvárať okienka na adventnom kalendári a dozvedať sa neuveriteľný príbeh nórskeho dievčatka, ktoré sa v predvianočnom ruchu stratí mame v obchodnom dome. Dievčatko Elisabet sa prekvapivo ocitá medzi tými, ktorí putujú späť v čase do roku „nula“, aby boli v Betleheme pri narodení Jezuliatka.

Kúpiť za 19,90 €

Timothy Snyder

Timothy Snyder

Timothy Snyder

Náčrt knihy s podtitulom „Dvadsať ponaučení z 20. storočia“ vznikol ako dlhý facebookový status, napísaný v lietadle krátko po amerických voľbách. Jeden z najvýznamnejších znalcov novodobých dejín strednej a východnej Európy ním chcel varovať pred opakovaním chýb z minulosti. Na predchádzajúcom turné so zdesením zistil, ako rýchle Američania zabudli na základné historické udalosti, napríklad na hrôzy stalinizmu.

Kúpiť za 8,06 €

Fedor Gál. Ešte raz a naposledy. Koniec príbehu Rozhovory s Karolom Sudorom

Fedor Gál. Ešte raz a naposledy. Koniec príbehu Rozhovory s Karolom Sudorom

Sudor Karol, Gál Fedor

Kniha rozhovorov, ktorú pripravil reportér Denníka N a niekoľkonásobný víťaz Novinárskej ceny Karol Sudor, je podľa Fedora Gála jeho testamentom. Na takmer tristo stranách podrobne reflektuje celý svoj život, nevyhýba sa ani boľavým miestam, vlastným zlyhaniam a témam dneška.

Kúpiť za 11,61 €

Osem percent ničoho

Osem percent ničoho

Etgar Keret

Autorov vlastný výber jeho obľúbených raných poviedok, ktorý zostavil špeciálne pre Artforum. Päťdesiatjeden rôznorodých príbehov, ktoré sa kľudne mohli stať komukoľvek z našich známych. Alebo nemohli?

Kúpiť za 10,20 €

Ruzká klazika

Ruzká klazika

Daniel Majling

Knižný trh zaplavili lacné “fejky” známych autorov. Dostojevzski, Tolsztoi, či Toorgenef sú lacné náhrady trvalých literárnych hodnôt pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť čítať skutočnú, čitateľsky náročnú ruskú klasiku.

Kúpiť za 12,51 €

Kniha smíchu a zapomnění

Kniha smíchu a zapomnění

Milan Kundera

Celá tato kniha je román ve formě variací. Jednotlivé oddíly následují po sobě jako jednotlivé úseky cesty, která vede dovnitř tématu, dovnitř myšlenky, dovnitř jedné jediné situace, jejíž pochopení se mi ztrácí v nedohlednu.

Kúpiť za 13,60 €

Herbár alebo od alchemilky po žindavu

Herbár alebo od alchemilky po žindavu

Bednářová Jaroslava

V knihe na majstrovských zobrazeniach ožíva 161 byliniek, ktoré sa osvedčili v tradičnej medicíne. Okrem estetického zážitku ponúka množstvo užitočných rád, učí liečivé rastliny spoznávať, zbierať, spracovať a využívať, usiluje sa prebudiť hlbší záujem o vlastné fyzické a psychické zdravie v súlade s prírodou.

Kúpiť za 13,41 €

Svět bez Boha Ateismus jako druh náboženské zkušenosti

Svět bez Boha Ateismus jako druh náboženské zkušenosti

Grün Anselm, Halík Tomáš

Benediktínsky mních Anselm Grün a český filozof náboženstva Tomáš Halík napísali spoločnú knihu. Patria k najčítanejším autorom súčasnej spirituálnej literatúry v Európe.

Kúpiť za 8,91 €

Piata loď + DVD + CD

Piata loď + DVD + CD

Monika Kompaníková, Iveta Grófová

Špeciálny balíček, výborná kombinácia pre milovníkov kníh a filmov. Román Piata loď Moniky Kompaníkovej získal cenu Anasoft litera 2011, bol preložený do ôsmich jazykov a stal sa predlohou celovečerného filmu Ivety Grófovej. Ten získal na prestížnom medzinárodnom festivale Berlinale 2017 ocenenie Krištáľový medveď za najlepší film sekcie Generation Kplus a Cenu Nadácie Tatra banky za umenie 2017. Súčasťou balíčka je aj CD nosič s originálnym filmovým soundtrackom, s titulnou piesňou od Katarzie.

Kúpiť za 14,25 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.