Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

150 rokov od narodenia Williama Somerseta Maughama

Hneď začiatkom tohto roku sa v literárnom svete začalo s prípravami na oslavu 150. výročia narodenia Williama Somerseta Maughama (1874 – 1965), anglického románopisca, poviedkara a autora divadelných hier. Narodil sa 25. januára 1874 v Paríži na britskej ambasáde, kde jeho otec pracoval ako právnik, a prežil tu desať rokov šťastného detstva.

Neskôr, keď osirel, začal sa zajakávať, prešiel britskými školami a nakoniec vyštudoval univerzitu v Heidelbergu, kde i úspešne dokončil štúdium medicíny, ktorú však nikdy nevykonával. Stal sa spisovateľom na plný úväzok, počas svojho dlhého života dosiahol veľkú popularitu doma i v cudzine. Bol jedným z popredných reprezentantov modernej anglickej literatúry, niekedy ho volali anglickým Maupassantom. Nie preto, že bezchybne hovoril po francúzsky, ale hlavne preto, lebo v jadre bol naturalistom, aj keď sa obratne prispôsoboval rôznym novým racionálnym i iracionálnym literárnym prúdom.

Kritika niekedy označovala jeho tvorbu za brutálnu, inokedy za cynickú či stuhnutú a bez emócií, no vždy kompetentne zrelú. Obe svetové vojny ho hlboko postihli, často prepadal depresii a skepse, ktoré zakrýval pod cynickou maskou vyznávača Machiavelliho a nonšalantného dandyho. Ako pravý kozmopolita a polyglot bol doma všade, ale, pravdupovediac, nikde. V Česku i na Slovensku vyšlo veľa prekladov Maughamových románov a poviedok – ako napríklad O údělu člověka, Barevný závoj, Posledný polšiling, Na ostrí noža, Koláče a pivo, Odsúdený k úteku, Zhrnutie, ale i poviedkové súbory Sila okolností alebo Ashenden: Britský agent.

Za najlepší a najkvalitnejší príspevok k oslavám W. S. Maughama možno pokladať román The House of Doors, ktorý vyšiel minulý rok vo Veľkej Británii a v USA vo vydavateľstve Bloomsbury Publishing a ktorého autorom je malajzijský po anglicky píšuci spisovateľ Tan Twan Eng. Jeho román Dar deště (The Gift of Rain, 2007) vyšiel pred rokmi aj v českom preklade. Román z roku 2011 The Garden of Evening Mists získal veľa literárnych cien, bol na užšom zozname Bookerovej ceny, podobne ako i zatiaľ jeho posledný román The House of Doors. Prvé dve knihy Tana Twana Enga boli eticko-morálnou sondou do obdobia japonsko-čínskej vojny, vojny v Pacifiku a okupácie Malajzie počas druhej svetovej vojny.

The House of Doors, najnovšia a zatiaľ najlepšia kniha, s ktorou sa po desiatich rokoch mlčania autor Tan Twan Eng opäť prihlásil, je historická fikcia z dvadsiatych rokov britskej koloniálnej nadvlády v Malajzii, konkrétne v Penangu. Román je elegantnou a dôstojnou oslavou W. S. Maughama, nachádza sa tu zmes skutočných a fiktívnych postáv a charakterov, skutočných historických udalostí, ľudských zrád, tajomstiev, skutočnej vraždy a obsahuje niekoľko časových retrospektív. V tomto románe je W. S. Maugham, ktorého priatelia volajú Willie, hosťom u priateľa, koloniálneho úradníka, ktorý žije blahobytným životom typickým pre vtedajšiu anglickú imperiálnu spoločenskú vrstvu. Maugham získa dôveru svojich hostiteľov a postupne sa dozvedá o hlboko skrytých rodinných tajomstvách, ktoré siahajú až k začiatkom príprav čínskej revolúcie a k zvrhnutiu dynastie Qing. Samotný Maugham zakrýva svoju sexuálnu orientáciu nefunkčným a nešťastným manželstvom, aby maskoval prítomnosť svojho tajomníka/milenca Geralda Haxtona, ktorý ho sprevádza na cestách. Jedna z postáv sa Maughama pri istej príležitosti opýta, prečo píše len o ľudskom nešťastí: „Píšem o ľudských slabostiach, zbabelosti, strachu, hlúposti a naivnosti, egoizme, ale aj o pýche a pokrytectve, pretože toto všetko vedie k našim nešťastným osudovým životným zväzkom, z ktorých sa dá len ťažko vymaniť...“

Tan Twan Eng, tento Malajzijčan čínskeho pôvodu, urobil svojím románom čosi odvážne a výstredné. Napísal príbeh zasadený do dvadsiatych rokov minulého storočia v Penangu z pohľadu bielej komunity britských kolonistov i jej jazykom a do tejto zdanlivo pokojnej a ničím nerušenej, priam monotónnej existencie vsúval postupne zaujímavé deviácie vzrušujúcich historických udalostí, akým bola ilegálna činnosť singapurského revolucionára doktora Sun Yat Sena, ktorému sa podarilo infiltrovať komunitu britských kolonistov a získať ich podporu a pomoc.

Tana Twana Enga k napísaniu tohto rozsiahleho diela inšpirovala Maughamova poviedka The Letter zo zbierky Casuarina Tree. Táto zbierka poviedok, ktorá vyšla vo Veľkej Británii a v USA v roku 1926, vznikla na základe príbehov, ktoré Maugham, náruživý zberač klebietok a pikantérií o ľudských pokleskoch, pozbieral počas svojho pobytu v britskej Malajzii. V komunite britských expatriotov žijúcich vtedy na malajzijskom polostrove a na Borneu sa stal okamžite personou non grata. Vyčítali mu, že zneužil ich pohostinnosť a dôveru.

Eng v románe použil zaujímavý rozprávačský štýl, strieda výpoveď hostiteľky Lesley v prvej osobe s rozprávaním v tretej osobe, ktoré sa odohráva vo Willieho hlave, a ním sa vlastne dozvedáme o Maughamových najintímnejších životných problémoch. The House of Doors je o rasizme, sexualite a o zložitosti priateľstva, lásky a lojálnosti, je to však i politický román o začiatkoch ilegálneho protikoloniálneho odboja v juhovýchodnej Ázii.

Danica Hollá

Zobraziť diskusiu (0)

Barevný závoj

Barevný závoj

Maugham William Somerset

Dej sa odohráva v britskej koloniálnej Číne. Maugham je znalcom ľudských charakterov a majstrom psychológie postáv.

Kúpiť za 15,33 €

O údělu člověka

O údělu člověka

Maugham William Somerset

Částečně autobiografický román je vrcholným dílem jednoho z nejvýznamnějších anglických romanopisců 20. století. Líčí osudy Philipa Careyho, jemného a citlivého mladého muže s tělesnou vadou, který trpí tíživými pocity méněcennosti.

Kúpiť za 22,47 €

Na ostří nože

Na ostří nože

Maugham William Somerset

Román Na ostří nože je vyzrálou ukázkou Maughamova umění. Je to příběh mladého Američana Larryho Darrella, který se jako letec dobrovolně účastnil první světové války.

Kúpiť za 17,96 €

Veselice aneb Kostlivec ve skříni

Veselice aneb Kostlivec ve skříni

Maugham William Somerset

Román vyšel poprvé v roce 1930 a čtenáři v postavě spisovatele Edwarda Driffielda záhy odhalili skutečného romanopisce Thomase Hardyho. Děj se odehrává od devadesátých let 19. století do konce dvacátých let století 20., kdy je vypravěč, rovněž spisovatel William Ashenden, požádán svým kolegou Alroyem Kearem o pomoc se sepsáním životopisu nedávno zesnulého Driffielda. <p>Maugham byl vynikajícím pozorovatelem a dokonale poznal prostředí umělců a vůbec lidí z vyšších vrstev.

Kúpiť za 12,46 €

Podobný obsah

3x předvánoční výročí

Správy

3x předvánoční výročí

Kulatiny – důvod ke vzpomínce a připomenutí. Pěstujme výročí. Nakonec se oživují mrtví, vrací se některé souvislosti, mnozí zapomenutí se vrací s až nečekanou silou do hry. Vyjde kniha, nachystá se výstava, sejdou se pamětníci nebo fandové pro toho nebo onoho.

Ursiny osobní, československý

Správy

Ursiny osobní, československý

Několik českých vět k dnešním Ursinyho nedožitým sedmdesátinám

Před 200 lety se narodil praotec ekologů, skautů a anarchistů Henry David Thoreau

Správy

Před 200 lety se narodil praotec ekologů, skautů a anarchistů Henry David Thoreau

Autobiograficko-naučné knihy H.D. Thoreaua jsou i po letech provokativní a užitečné. Jejich atraktivita spočívá především v přesvědčení, že přirozené vidění světa skrze přírodu vytváří spolu s občanskou nespolušností a citlivým sociálně-ekologickým chováním možnost žít život plnotučný a maximálně svobodný.