Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

3 anglické knihy o temných a ešte temnejších zákutiach človeka

Nepravidelne pravidelný výber 3 pozoruhodných anglických kníh sa začína temnotou, ale tak to na počiatku býva. Nasledovné 3 knihy spája zlo ukryté v ľuďoch a téma kontroly, či manipulácie. Pre komplexný náhľad, kde sa zlo berie, ako sa manifestuje v rôznych sférach života a aj v jednom konkrétnom prípade, dávam do pozornosti tieto tri anglické tituly dostupné v Artfore na Kozej alebo v našom e-shope.

Dr Julia Shaw - Making Evil

"Ten, kto chce bojovať s príšerami by si mal dávať pozor, aby sa jednou nestal." Týmto citátom otvára knihu britská doktorka psychológie Julia Shaw, ktorou sa snaží veľmi jednoducho a zrozumiteľne objasniť fenomén zla v nás. Čo je jeho príčinou? Prečo zatvárame oči pred utrpením druhých ľudí? Zneužívajú všetci pedofili deti? Prečo sa človek stane teroristom? Kniha je pútavým čítaním pre každého, kto chce pochopiť tento komplexný problém a zistiť, ako sa dá v skazenej spoločnosti neskĺznuť k "jednoduchým" riešeniam a záverom.

Theo Deutinger - Handbook of Tyranny

Typologická kniha Ernsta Neuferta sa stala základným nástrojom architektov. Typizované, kótované postavy pri všetkých možných činnostiach, sú priam atlasom človeka a jeho každodenného života. Schematické zobrazenie nám poskytuje istý odstup, pôsobí vedecky a čisto informatívne. Pre tento spôsob zobrazenia sa rozhodol aj Theo Deutiger v jeho Handbook od Tyranny. Názov príručka je presný - kniha poskytuje prehľad, ale ironizuje edukačný rozmer. Akoby bola tyrania tiež lekciou, ktorá si vieme zmapovať a naštudovať, aby sme ju robili ešte lepšie. Témy ako vojna, teror, kontrola pohybu, väzenia, bitúnky, či sledovanie sú čiernobielymi a červenými schematickými kresbami v mierke, grafmi a štatistikami vecne mapuje rôzne situácie a spôsoby, ktorými v súčasnom svete bežne fungujú. Týmto neemotívnym spôsobom však vyznievajú veci oveľa silnejšie a jasnejšie a do popredia nechávajú preniknúť vzťahy medzi politickou mocou, teritóriom a systematickým útlakom.

Shane Bauer - American Prison

V Amerike bolo otroctvo oficiálne zrušené, no mnohí prirovnávajú súčasné väzenia k jeho novodobej obdobe - väzni sú napr. nútení pracovať na bavlnených plantážach, či vykonávať iné činnosti produkujúce zisk pre väzenia samé. Investigatívny novinár sa nechal zamestnať na 4 mesiace ako strážnik v privátnom väzení v Louisiane aby väzenské prostredie lepšie pochopil a získal významné, intenzívne svedectvo o tom, o čom sa verejnosť takmer nedozvedá. Fascinujúce svedectvo nielen o väzenskom prostredí, či systéme, ale aj o jeho vplyve na ľudskú psychiku - o devastačnej schopnosti človeka zlomiť a zbaviť empatie, či ľudskosti.

Zobraziť diskusiu (0)

Making Evil

Making Evil

Julia Shaw

Are you evil? A smart and highly readable exploration of why we think and do bad things. Dr. Julia Shaw shows us that the same dispositions that make us capable of heinous crimes may also work to our advantage. And, if evil is within all of us, should it be said to exist at all? In Making Evil, Shaw uses a compelling mix of science, popular culture and real life examples to break down timely and important issues. How similar is your brain to a psychopath's? How many people have murder fantasies? Can A.I. be evil? Do your sexual proclivities make you a bad person? Who becomes a terrorist? This is a wide-ranging exploration into a fascinating, darkly compelling subject.

Kúpiť za 18,95 €

Handbook of Tyranny

Handbook of Tyranny

Theo Deutinger

Every page of the book questions our current world of walls and fences, police tactics and prison cells, crowd control and refugee camps.The dry and factual style of storytelling through technical drawings is the graphic equivalent to bureaucratic rigidity born of laws and regulations. The level of detail depicted in the illustrations of the book mirror the repressive efforts taken by authorities around the globe.The twenty- rst century shows a general striving for an ever more regulated and protective society.

Kúpiť za 31,50 €

American Prison

American Prison

Shane Bauer

New York Times Book Review 10 Best Books of 2018 One of President Barack Obama's favorite books of 2018 A New York Times Notable Book A ground-breaking and brave inside reckoning with the nexus of prison and profit in America: in one Louisiana prison and over the course of our country's history. In 2014, Shane Bauer was hired for $9 an hour to work as an entry-level prison guard at a private prison in Winnfield, Louisiana.

Kúpiť za 27,95 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.