Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Absyntová autorka Joanna Connors v Bratislave

V Divadle Astorka 90 sa 10.3. bude konať jednodňové Stredoeurópske fórum o násilí. Vrámci neho sa premietne holandsko - iracký dokumentárny film Bagdad dvojice Enkidu Khaled a Chris Keulemans. Téma násilia sa okrem toho prediskutuje z historickej, jazykovednej a literárnej perspektívy. Vrámci toho vystúpi aj Joanna Connors, autorka absyntovskej edície “prekliati reportéri” s knihou Nájdem si ťa.

Mimo svojho tela

Americká novinárka Joanna Connors sa znovu narodila v roku 1984, kedy prežila traumatický zážitok.Ten sprítomňuje knihou Nájdem si ťa (Absynt 2017). Na akt znásilnenia spomína ako divák, pretože vtedy sa necítila byť vo svojom tele. Prizerala sa na svoje utrpenie z balkóna. Vynášala nad sebou súdy a videla sa ako mŕtva priradená k štatistike zabitých a znásilnených. V tej chvíli vedela skonštatovať, že aspoň pri svojom fatálnom osude nebude jediná. Niekam sa ako obeť zaradí. Nevedela, ako to vtedy s jej životom dopadne a či z toho vyviazne živá.

V momente prepadnutia a znásilnenia sa mozog správa nevyspytateľne. Človek myslí často na banálne veci, všíma si bizarné detaily aby nezostal v mrazivom kŕči šoku. Taký dokáže traumaticky poznamenať psychiku jedinca na celý život. Ani Joanna Connors nezostala bez následkov. Ako matka musela čeliť enormnému strachu o svoje deti. Patologicky kontrolovala ich bezpečie, potrebovala mať o každom v ich blízkosti prehľad. Každé ohrozenie pre ňu symbolizovalo násilníckeho útočníka Davida Francisa, ku ktorému netreba mať žiadnu úctu.

Nájdem si ťa

Ponižujúce znásilnenie a bezočivé správanie usvedčeného násilníka vyvolá v rodine Joanny Connors búrlivé reakcie. Uchýlia sa k rozhodnutiu, že dajú násilníka vo väzení fyzicky zlikvidovať. Možno za to môže chladné a ironické správanie zatknutého útočníka. Necíti podiel viny, špúli pery, stále si svoju obeť premeriava a navždy bude tým, kto ju sexuálne zneužil. K aktu došlo, to sa z osobnej histórie vymazať nedá. Možno je to ale práve história, o zmenu ktorej sa rodina eliminovaním vinníka zúfalo snaží. Ako druhá možnosť je pre Joannu Connors samovražda. Ani zabitím vinníka nepríde spravodlivosť a neodídu nočné mory.

O správnosti činu v takých chvíľach uvažuje málokto, pretože prevažuje vôľa po pomste. Autorka sa o svojich dilemách v tomto smere vyjadruje takto:

„Z kurzu literárnej interpretácie Biblie, ktorý som absolvovala na vysokej škole, som si pamätala, čo napísal svätý Pavol v liste Rimanom: Viem totiž, že vo mne, teda v mojom tele, neprebýva dobro. Mám vôľu robiť dobro, ale nemám schopnosť uskutočniť ho. Nerobím totiž to dobré, čo chcem, ale konám zlé, čo nechcem.”Môj strach bol zlý a silnejší než moja vôľa. (s. 113)

Prekročiť hranicu

Pre Joannu Conners bolo nesmierne ťažké postaviť sa zoči voči vinníkovi, ale postupom času sa začala kvôli záujmu dostávať k jadru jeho problémového správania. Odhaľuje komplexy, rodinu, stigmy, aké sa podpísali na mládežníckom delikventovi. Stále sa jej však vynárala otázka - Prečo práve ja? Ostrá konfrontácia medzi hranicou odpustenia a pomsty tvoria ideové ťažisko knihy Nájdem si ťa.

Tento negatívny zážitok naučil reportérku pozrieť sa na veci zo širšieho kontextu. Kde doteraz videla seba verzus útočníka, zrazu odhalila oveľa komplexnejší problém. 10.3.2019 sa o svojich skúsenostiach podelí vrámci programu v Bratislavskom divadle Astorka, kde sa program začína od 16:15.

Okrem Joanny Connors sa predstavia aj: jazykovedkyňa Ruth Wodak, historička Marina Zavacká, úspešný poľský autor Jacek Dehnel, riaditeľ divadelného festivalu Mittelfest v Trieste Haris Pašovič, spisovatelia (a moderátori) Chris Keulemans a Enkidu Khaled.

Viac o podujatí nájdete na stránke: http://www.ceeforum.eu.

Zobraziť diskusiu (0)

Nájdem si ťa

Nájdem si ťa

Joanna Connor

"Znásilnenie neublíži iba jednému človeku. Raní celú rodinu.Keď ma znásilnili, vytvoril sa vír, ktorý niekoľko rokov vťahoval všetkých okolo mňa.“

Kúpiť za 11,99 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.