Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ako naozaj funguje svet

Václav Smil má chvályhodnú kombináciu schopnosti vysvetľovať rôzne javy tohto sveta a tiež ukotvovať čitateľov v realite prostredníctvom faktov a čísel. Technooptimizmus, zdá sa, nie je namieste: žiť v čoraz zložitejších podmienkach nebude jednoduché pre nás ani pre ďalšie generácie. Kniha Ako naozaj funguje svet nám zreteľne ukazuje dôvody a okolnosti, prečo sa to stane.

Veda a technika sú neoddeliteľne spojené s rozvojom civilizácie, so stavom životného prostredia a s kvalitou života. V súčasnosti sme konfrontovaní s kanonádou apokalyptických správ o ďalšom vývoji našej planéty a niekedy je potrebné vyvinúť určité úsilie na získanie realistického pohľadu na témy týkajúce sa klímy, palív, stavu potravín vo vzťahu k ich spotrebe, vývoja technológií alebo demografie. Všetkému uvedenému sa vo svojich výskumoch venuje polyhistor Václav Smil. Vyrastal a študoval v Československu, po emigrácii do USA sa venoval prírodným vedám na interdisciplinárnej úrovni. Neskôr pôsobil v Kanade, kde sa stal aj členom Kráľovskej vedeckej spoločnosti. Dostalo sa mu pozoruhodného ocenenia, keď bol v roku 2010 zaradený časopisom Foreign Policy medzi sto najvýznamnejších ľudí sveta.

Štýl Smilovho písania je exaktný a precízny, no zrozumiteľný. Z technickejšie ladených kníh sme mali možnosť prečítať si knihy Ropa. Průvodce pro začátečníky (Kniha Zlín, 2022), Energie. Průvodce pro začátečníky (Kniha Zlín, 2022), ďalej jeho vynikajúce analýzy vysvetľujúce moderné javy Čísla nelžou (Kniha Zlín, 2021) a sumár ohrození existencie ľudstva s názvom Globální katastrofy a trendy (Kniha Zlín, 2017). Nedávno vyšla vo vydavateľstve Premedia v preklade Zdeňka Urbana neobyčajná publikácia Ako naozaj funguje svet s podtitulom Vedcov sprievodca našou minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou. Pre koho je kniha určená? Predovšetkým pre zvedavých čitateľov, ktorých nikdy neprestanú lákať otázky: prečo sa dejú dané javy a čo znamenajú pre našu existenciu?

Rozumieme dobre svetu okolo seba? Ani nie. Sme preťažení informáciami, no nezvládame pochopiť ich vzájomné súvislosti. Mnohé udalosti navyše presahujú rámec našich životov, odohrávajú sa naprieč dejinami, sú nadindividuálne, nadregionálne, nie je jasné, do akej miery sme ich súčasťou a či ich vôbec dokážeme ovplyvniť. Václav Smil sa v jednotlivých kapitolách zameriava na priesečníky veľkých trendov a životov jednotlivcov. To je najväčší prínos jeho diela: umožňuje nám vidieť, aká je naša pozícia v komplexnosti vzťahov. Píše o rizikách spojených s prílišným oddelením materiálneho sveta (výroba čohokoľvek vrátane materiálov alebo potravín) od digitálneho (presvedčenie, že o chod vecí sa postará napr. umelá inteligencia). Varuje aj pred naivnou vierou v obnoviteľné zdroje a zelené riešenia ako rýchle východiská z globálnej klimatickej zmeny: sme príliš v zajatí využívania fosílnych palív a tejto závislosti sa nezbavíme ešte nasledujúce desaťročia. Svoje stanovisko definuje jednoznačne hneď v úvode: „Vôbec nemienim robiť predpovede ani načrtávať úžasné či depresívne scenáre toho, čo má prísť. Napokon, tento dnes populárny – avšak neustále chybujúci – žáner netreba vôbec rozširovať. V dlhšom výhľade sa totiž nevyhnutne vyskytne toľko nečakaných zmien a posunov a toľko zložitých interakcií, že to nedokáže predvídať nijaké myšlienkové úsilie, či už jednotlivca, alebo kolektívne.“ (s. 12)

V siedmich kapitolách sme svedkami analýz a vysvetľovania základov fungovania našej civilizácie a spôsobov, akými sa pokúša vyrovnať s existenčnými otázkami. Postupne sa veľa dozvieme o dekarbonizácii, vplyve rôznych energií aj o snahe o ich znižovanie alebo elimináciu. Na to nevyhnutne nadväzuje produkcia potravín a základných surovín, na ktorých stojí materiálna výroba. Všetko sa deje v rámci globalizácie, ktorá nevyhnutne prináša celú sériu rizík vrátane environmentálnych. Václav Smil je skúsený autor, neprikláňa sa ani k optimizmu, ani k pesimizmu. Formuluje názor, že budúcnosť je neistá, nedá sa predvídať, no čo môžeme robiť, je vychádzať z vedeckých poznatkov a využívať vedu ako základ na dôležité rozhodnutia.

V knihe nájdeme naozaj veľa čísel, od čitateľov sa tiež očakáva, že vyvinú určité myšlienkové úsilie, ale nebudú sklamaní. Oboznámia sa so súvislosťami, ktoré im boli doteraz nie úplne zrejmé alebo dokonca aj skryté. Sila vedeckého prístupu spočíva v postupnom odkrývaní zložitosti, previazanosti rôznych realít fyzikálneho aj spoločenského sveta a Václav Smil je sprievodca, ktorý svojich zverencov nenechá na pokoji. Čo je len dobre, pretože žijeme v časoch, keď je neustále potrebné byť v strehu.


Václav Smil: Ako naozaj funguje svet. Vedcov sprievodca našou minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou
Preklad: Zdeněk Urban
Premedia, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Ako naozaj funguje svet

Ako naozaj funguje svet

Smil Václav

Nikdy sme nemali na dosah ruky toľko informácií, a napriek tomu väčšina z nás nevie, ako svet skutočne funguje. Táto kniha vysvetľuje sedem najzákladnejších skutočností, ktorými sa riadi naše prežitie a prosperita.

Kúpiť za 16,16 €

Podobný obsah

Natašin tanec

Recenzie

Natašin tanec

Treba nám teraz čítať o Rusku? Zaraz odpovedám, že rozhodne áno. V zásade čo najviac do hĺbky, aby sme mali stále jasne na zreteli, čo je tento navždy prekliaty kusisko sveta zač. Relevantných poznatkov o ňom teda nemôže a nesmie byť nikdy dosť. Snažiť sa v historických, politických, duchovných i kultúrnych súvislostiach komplexne porozumieť skutočne dlhodobému spoločenskému vývoju v tomto rozľahlom regióne má byť organickou súčasťou všetkých rozhľadených a demokraticky zmýšľajúcich jednotlivcov či rovno celých komunít.

Budúcnosť geografie

Recenzie

Budúcnosť geografie

Oprieť sa lakťami o zem a zadívať sa na nočné nebo. Čo je tam, za tým striebristým svetom malých svetielok? Ak do úvahy pustíme matematiku a fyziku, dokážeme byť múdrejší nielen naoko, ale priblížiť sa, no, ťažko určiť čomu. Nekonečnu? Nekonečno je abstraktné. Nová kniha od Tima Marshalla v preklade Tomáša Mrvu z vydavateľstva Premedia – Budúcnosť geografie sa zaoberá praktickými problémami spojenými s kozmom a prináša politický pohľad na vesmír – astropolitiku.

Zmätenosť

Recenzie

Zmätenosť

Hovoril som si, že aj keby som písal prvú recenziu v živote, tento názov bude ako volejbalová lopta na smeč. Po skúsenostiach s predošlými príbehmi od Richarda Powersa som vedel, že to tak však nutne nemusí byť. Rýchlym čitateľom môže spôsobiť problémy, ale trpezlivých štedro, ó, veľmi štedro odmení. Išiel som do toho teda s tým. Vydavateľstvo Premedia poteší toto leto aj tých, ktorí si chcú knihy odložiť na jeseň.