Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Anasoft litera 2019 pre Ivana Medešiho

Osemnásteho septembra 2019 o 19:45 v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave zaznelo meno tohoročného víťaza ceny Anasoft litera. Stal sa ním Ivan Medeši za zbierku poviedok Jedenie.

Tipovať víťaza bolo v tomto roku ťažké. Bude ním opäť, po tretíkrát, Pavel Vilikovský a jeho RAJc je preč, alebo už štvornásobná finalistka Ivana Dobrakovová so zbierkou poviedok Matky a kamionisti, alebo nedávno zosnulý Juraj Bindzár za román Zvon, alebo jeden z dvojice literovýchdebutantov Milo Janáč a Ivan Medeši, ktorí porotu upútali šťavnatými knižkami Milo nemilo resp. Jedenie?

Porota nakoniec za najlepšiu knihu minulého roka vybrala Jedenie (vyd. Východoslovenské združenie Valal). Najprestížnejšiu cenu a odmenu desaťtisíc eur od spoločnosti ANASOFT si odnáša Ivan Medeši (nar. 1982 vo Vrbase v Srbsku).

„Moderná radikálna próza s originálnym prístupom k životu i k jazyku prináša hyperbolický obraz periférie, ktorý sa však ukazuje ako mrazivo univerzálny,” vysvetlila svoj výber porota.

Víťaza stránky Anasoft litery približujú takto:

Ivan Medeši je literárnym enfant terrible jednej z početných národnostných menšín Vojvodiny – Rusnákov, spojených národným povedomím s Rusínmi a materským jazykom s východnými Slovákmi. Vyrastal a žije v metropole svojej enklávy, v obci Ruski Kerestur. Publikovať začal v roku 2004 v punkovom zine Keresturski pendrek, neskôr robil aj humoristickú stránku krajanských novín či, pod menom Dr. Šux, intímnu poradňu v časopise pre mládež. Ako spoluautor básnickej zbierky Trilogija z roku 2006 získal Cenu A. Duchnoviča za rusínsku literatúru. V roku 2007 mu vyšla kniha poviedok Chtoška od mňe dvoch ňenormalni, v roku 2011 generačný román Špaciri po spodku dunca (zaváracej fľaše) a na Slovensku v roku 2010 Kvaśna kňižka – výber satirických básní, minipoviedok, drám a reportáží. Po štúdiu pedagogiky na Univerzite v Novom Sade bol školským psychológom a administratívnou posilou keresturskej ZŠ a gymnázia, dnes pôsobí v oblasti IT. Je šťastne ženatý a má dcéru Noru (*2016).

Knihu Jedenie z jazyka vojvodinských Rusnákov preložil Maroš Volovár. Na webe Medzi knihami sme z nej priniesli krátku ukážku.

Cenu čitateľov na základe internetového hlasovania veľmi tesne (o dva hlasy) získal Milo Janáč za knižku Milo nemilo (vyd. Kráľovstvo dokonalosti).

Štefan Olejník

Zobraziť diskusiu (0)

Jedenie

Jedenie

Ivan Medeši

Vypijete vaňu? Čo chutí chlpatým? Krava nastred obývačky? Pijú ženy kávu horúcejšiu? Ako padať do žumpy? A ako lízať Eurokrém?... Šestica šťavnatých literárnych chodov zo súčasnej Vojvodiny sa podáva bez servítky. Prekypuje drsnou balkánskou psychogroteskou i žalúdok dráždiacim stredoeurópskym naturalizmom, tou najintímnejšou kultúrnou endoskopiou i bizarnou paranojou nacionalizovanej postjuhoslovanskej spoločnosti. Mladý dolnozemský autor pripravil svoje delikátne menu z našich najtemnejších pudov, nemorálnych, no úprimných pohnútok zvieraťa v našich útrobách, plného žiadostivosti, hladu a strachu, ale i neviazanej živelnosti a nebontónovej otvorenosti. Určite si pochutnáte.

Kúpiť za 9,00 €

Milo nemilo

Milo nemilo

Milo Janáč

Krčma – tepajúce srdce každej slovenskej obce. Miesto, ktoré je skutočným kultúrnym a osvetovým centrom a zároveň miesto, ktoré dokáže napísať tie najneuveriteľnejšie príbehy. Spolu s autorom sa vydáte na cestu unikátnym, no zaručene skutočným svetom ukrytým za barovým pultom, a niekedy aj pod ním. Pri čítaní tejto knihy možno dostanete chuť si vypiť, alebo naopak, s pitím okamžite prestať, no Milo nemilo vás zaručene nenechá chladným.

Kúpiť za 10,80 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.