Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Anglické jednohubky, jar 2019

Hŕstka aktualít zo sveta literatúry v angličtine: Noví sponzori Bookerovej ceny – Finalistky prestížnej ceny pre spisovateľky – Jedna kniha pre všetkých Newyorčanov – Literárne rádio.

Noví sponzori Bookerovej ceny

Sponzorom najvýznamnejšieho britského literárneho ocenenia za román, Bookerovej ceny, bola od roku 2002 investičná spoločnosť Man Group. Začiatkom tohto roku Nadácia Bookerovej ceny ohlásila, že rok 2019 je posledným, v ktorom je cena štedro sponzorovaná touto skupinou, a Man Group plánuje v buducnosti dobročinné aktivity orientovať iným smerom.

Krátko na to, vo februári t.r., Helena Kennedy, predsedkyňa správnej rady Nadácie, oznámila, že novým sponzorom Bookerovej ceny sa od 1. júna 2019 stáva Crankstart, charitatívna organizácia, ktorú založili Sir Michael Moritz a jeho manželka Harriet Heyman. Cenu bude exkluzívne financovať nasledujúcich päť rokov s možnosťou podporu obnoviť na ďalších päť rokov.

Sir Michael Moritz (*1954) pochádza z Walesu a pôvodným povolaním je novinár. Je napr. autorom prvej knihy o histórii spoločnosti Apple. Neskôr sa úspešne venoval investičnému bankovníctvu. V r. 2012 oznámil, že mu bola diagnostikovaná zriedkavá nevyliečiteľná choroba. V súčasnosti žije s manželkou, americkou spisovateľkou Harriet Heyman, v San Franciscu a venuje sa filantropickým aktivitám.

Noví sponzori nechcú, aby literárna cena niesla ich meno. Ocenenie sa preto vracia k názvu Bookerova cena (The Booker Prize) resp. Medzinárodná Bookerova cena (The International Booker Prize).

* * * * *

Finalistky prestížnej ceny pre spisovateľky

Koncom apríla odborná porota zverejnila mená finalistiek a nominované diela na Women’s Prize for Fiction. Víťazku spoznáme 5. júna 2019, vzíde z nasledujúcej šestice:

Pat Barker: The Silence of the Girls (vyd. Hamish Hamilton).
Laureátka Bookerovej ceny z r. 1995 prichádza s románom, ktorý sa odohráva počas najslávnejšej vojny v svetovej literatúre. Venuje sa nadčasovej legende z Iliady, ako ju prežívali zajaté ženy v gréckom tábore v ostatných týždňoch Trójskej vojny.
Oyinkan Braithwaite: My Sister, the Serial Killer (vyd. Atlantic Books).
Temný satirický román o Nigérijčanke, ktorej mladšia sestra má nepríjemný zlozvyk: zabíjať svojich nápadníkov.
Anna Burns: Milkman (vyd. Faber & Faber).
Román, ocenený v r. 2018 Man Bookerovou cenou. Podrobnejšie sme o ňom písali v tomto príspevku. Slovenský preklad Mliekar plánuje vydať Lindeni v októbri 2019.
Diana Evans: Ordinary People (vyd. Vintage).
Román o dvoch černošských pároch zo strednej triedy, ktoré prežívajú ťažký rok manželskej krízy. Pôsobivý príbeh o identite a rodičovstve, o sexe a žiali a o krehkej architektúre lásky.
Tayari Jones: An American Marriage (vyd. Oneworld).
Príbeh manželstva afroamerického páru, ktorého rozklad zapríčinilo krivé obvinenie a uväznenie manžela. Pod názvom Jedno manželství vyšiel v tomto roku v českom nakladateľstve Vyšehrad.
Madeline Miller: Circe (vyd. Bloomsbury).
Druhý román autorky, ktorá vyučuje na stredných školách latinčinu, gréčtinu a dielo Williama Shakespeara. Circe je odvážnym a provokatívnym prerozprávaním príbehu bohyne známej z Odysey a gréckej mytológie. V slovenčine román vydal Tatran v r. 2019 pod názvom Kirké.

V roku 2018 cenu získala Kamila Shamsie za román Home Fire.

* * * * *

Jedna kniha pre všetkých Newyorčanov

Úrad newyorského starostu pre médiá a zábavu (Mayor’s Office for Media and Entertainment, MOME) v tomto roku už po tretíkrát organizuje akciu One Book, One New York. Cieľom je vybrať knihu, ktorá je nejakým spôsobom s mestom zviazaná, a primať čo najviac jeho obyvateľov, aby si ju prečítali a diskutovali o nej.

Pred dvoma rokmi sa knihou mesta New York stal román Americanah od Chimamandy Ngozi Adichie (čes. Amerikána, Host 2017; slov. Amerikánka, Absynt 2017), vlani Manhattan Beach od Jennifer Egan.

Tohoročnú knihu pre všetkých Newyorčanov vyberali verejným hlasovaním spomedzi diel pätice spisovateliek: Free Food for Millionaires od autorky kórejského pôvodu Min Jin Lee, A Place for Us od Fatimy Farheen Mirza s indickými koreňmi, Nilda od Nicholasy Mohr z newyorskej portorickej diaspóry, Another Brooklyn od Afroameričanky Jacqueliny Woodson a konečne Just Kids od Patti Smith.

A práve autobiografický príbeh Just Kids všestrannej umelkyne – speváčky, hudobníčky, výtvarníčky, poetky, spisovateľky – Patti Smith v hlasovaní Newyorčanov zvíťazil. Je to neobyčajne otvorený pohľad na jej vzťah s fotografom Robertom Mapplethorpom v búrlivých časoch New Yorku koncom 60. a na začiatku 70. rokov 20. storočia, poctivý a dojemný príbeh mladosti, lásky a hlbokého priateľstva, zároveň hold mestu a farbistý obraz jeho bohatého umeleckého života. Patti Smith hovorí: „Keď sme s Robertom Mapplethorpom pred polstoročím kráčali z Brooklynu na Manhattan, mali sme síce prázdne ruky, ale v hlave víziu, kam by sme chceli smerovať ako umelci a ako ľudské bytosti. Mesto New York nás privítalo a formovalo, bolo svedkom našich bojov i úspechov. Dojíma ma predstava, že sa náš príbeh cez projekt One Book, One New York stáva reprezentantom nespočetných príbehov tých, čo priniesli vlastné sny do nášho komplikovaného mesta mnohých tvárí.“

Vydavateľstvo Ecco, kde kniha vyšla, daruje 1000 výtlačkov newyorským verejným knižniciam, knihu bude ponúkať aj viac ako 60 miestnych kníhkupectiev, v rámci programu One Book, One New York sa uskutoční celý rad podujatí.

V češtine vyšli spomienky Patti Smith Just Kids: Jsou to jen děti v r. 2011 vo vydavateľstve Dokořán v preklade Jaroslava Riedla, druhé, doplnené vydanie v r. 2013.

* * * * *

Literárne rádio

Web Literary Hub (Lit Hub, Literárny hub, www.lithub.com) sme na stránkach Medzi knihami spomínali alebo citovali už viackrát. Je uzlom, do ktorého sa zbiehajú inteligentné a zaujímavé texty o knihách najrozličnejšieho zamerania. Okrem vlastných článkov a exkluzívnych ukážok Lit Hub prináša aj redakčné texty od množstva partnerov naprieč literárnym spektrom: veľkých a malých vydavateľov, novín, časopisov, kníhkupectiev a neziskových organizácií.

Koncom apríla spustili na Literárnom hube aj Lit Hub Radio, sieť podcastov o knihách a všetkom možnom okolo nich. Nájdete ho na adrese https://lithub.com/lithub-radio/, najnovším príspevkom je diskusia so spisovateľským párom, laureátom Man Bookerovej ceny z r. 2017 Georgom Saundersom a jeho manželkou Paulou.


Štefan Olejník
(Ilustračné fotografie pochádzajú z webov Bookerovej ceny, Women's Prize for Fiction, Amazonu, MOME a Lit Hub.)

Zobraziť diskusiu (0)

Just Kids. Jsou to jen děti

Just Kids. Jsou to jen děti

Patti Smith

V roce 1967 opustila jedenadvacetiletá Patti Smith domov a odjela do New Yorku, aby se stala umělkyní nebo aspoň milenkou umělce. Podařilo se jí obojí, i když cesta ke slávě rockové zpěvačky byla dlouhá a trnitá. Umělec, který se stal mužem jejího života, se jmenoval Robert Mapplethorpe, byl talentovaným výtvarníkem a fotografem. Vzpomínky Patti Smith začínají v době, kdy zdaleka nebyli slavnými osobnostmi, ale "jenom dětmi", pro které však umění bylo vším. Robert Mapplethorpe zemřel v roce 1989 na AIDS a Patti Smith mu krátce předtím slíbila, že napíše o jejich intenzivním a komplikovaném životě knihu. Výsledek patří k tomu nejlepšímu, co kdy v oblasti rockových memoárů vzniklo.

Kúpiť za 15,68 €

Jedno manželství

Jedno manželství

Tayari Jonesová

Když Celestial a Andre vyrůstali, byli nerozluční. Když studovali na vysoké, seznámil ji Andre s Royem. Když se Roy a Celestial brali, Andre jim šel za svědka. Když se Celestial chtěla živit svým uměním, Roy pro ni vymyslel marketingovou a obchodní strategii. Když stál Roy u soudu, Celestial i Andre svědčili v jeho prospěch. Když seděl Roy za mřížemi, Andre byl Celestial oporou. Mohl by to být příběh každého manželství, přátelství i rodičovství, každé silné i slabé ženy, každého silného i citlivého muže. Jsou však lidé, kterých se nefunkční systém spravedlnosti dotýká častěji. A právě o těchto lidech s citem vypráví Tayari Jones, když rozehrává milostný příběh na americkém jihu ve 21. století.

Kúpiť za 10,79 €

Kirké

Kirké

Madelaine Millerová

Heliovi, bohu Slnka a najmocnejšiemu z Titanov, sa narodí dcéra. Nymfa Kirké je zvláštne dieťa, má žlté oči a čudesný tenký hlas, no inak po svojom majestátnom otcovi ani pôvabnej zvodnej matke Perse nezdedila nič pozoruhodné. Ako najslabšia zo všetkých bohýň je vystavená ustavičným posmeškom súrodencov, preto hľadá spoločnosť vo svete ľudí. Čoskoro v sebe objaví netušenú moc – ovláda čary, ktoré dokážu premeniť sokyne na príšery a ohroziť samotných bohov. Zeus ju z obavy pred jej nepredvídateľnými schopnosťami vyženie na opustený ostrov, kde Kirké rozvíja svoje tajomné umenie, krotí divé zvery a stretáva mnohé významné postavy z gréckej mytológie vrátane Daidala, jeho nešťastného syna Ikara, napoly človeka, napoly býka Minotaura, krvilačnej Medeie a, samozrejme, prefíkaného Odysea vracajúceho sa z trójskej vojny...

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.