Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Beneho Korporácio

Bene píše o piatku, keď si po prvý raz s Erikom Šillem listovali v Beneho novej knižke Korporácio, ktorú mu Erik ilustroval. Trinásť Erikových netypických kresieb ilustruje ubíjajúci svet korporátnych openspejsov, automatov na kroasanty a excelujúcich mužov, čo nevedia čo so sebou.

Je piatok, 17. november, 7 hodín večer a ja som práve došiel domov z Brna, kde som bol vyzdvihnúť v tlačiarni Helbich pár krabíc plných svojej novej knižky Korporácio. (Díky, Rado!) Strih. Stretko s Erikom v tej krčme, ktorú máme obaja na rovnakú vzdialenosť od svojich bytov a už rozbalujeme knižku. Neuveriteľné. Držíme v ruke to, čo sme posledné týždne videli len ako PDFko na obrazovke.

Listujeme si v tom, a vieme, že už nejde zmeniť nič. Už je to hotové a basta.

Tá čierna, ktorá ide jemne do modra je super, vravím Erikovi, a spomínam si na iný večer, asi mesiac-dva dozadu, keď Erik a Nenad asi hodinu riešili túto čiernu, a ja som tam ticho sedel a načúval tomu divnému jazyku, snažiac sa zachytiť aspoň dačo, a získal som aspoň poznanie, že svet musí byť neuveriteľne smutné miesto, keď v ňom existuje toľko druhov čiernej.

Listujeme si v tej knižke, ktorá ešte pár hodín patrí iba nám, v pondelok to už bude mať distribútor a bude to vonku.

Tak ešte tých pár hodín a pív a listovanie si v Korporáciu a potom už táto kniha nie je naša.

Erik, ďakujem ti najviac, že si do toho šiel so mnou opäť. Vtedy Slovenčina pre samoukov/Spam Poetry, teraz Korporácio, čo bude ďalej, haver?

Je pondelok a je to vonku. Ďakujem každému, kto si to objednal v Artfore v predpredaji, a taktiež ďakujem vopred každému, kto si to ešte len kúpi vo svojom obľúbenom kníhkupectve.

A vo štvrtok 23. novembra ju krstíme v bratislavskom Artfore o 19:00. Všetci ste vítaní.


Cíti sa, akoby jediným obrátením strany v knihe zostarol o 10 rokov.

Tak by to napísal, keby to písalo a keby mal slabosť pre gýč a rádoby veľké vety malých ľudí. Dýcha z posledného, ale cíti, že žije.

Po každom behu cíti, že žije.

Teda jedine vtedy.

Vie to.

Leto!, ty môj sparný partner - pomyslí si, a zasmeje sa na humore, ktorému rozumie len on. Beh všemohúci, jediná rozumná činnosť v jeho dňoch plných prázdnych viet v preplnených open-spaceoch vyprázdnenými hlupákmi, čo si myslia, že to celé má zmysel.

Alebo možno len dúfajú, lebo nemajú v čo iné.

A ešte v tie piatky, keď už zostáva iba hodina. Aj tá sa vlečie akoby ju bili celý týždeň egá flákačov a manažérov po hlave príručkami ako ovládnuť svet.


Kroasanty padajú z automatu pomaly.


Jeden by si myslel, že sa ohol časopriestor a všetky tie Jarky a Lenky tam sedia, pijú kávu a veria vo víkendy, čo ubehnú tak, že v pondelok nestačia dýchať.

Lebo pracovný režim a reporty, tie re:polerá dospelých.

Ale on a čas utekajú. Utekajú vždy, každý deň, nech aj leje a prší.

Aspoň stretne menej tých, čo netušia, prečo on nebeháva, ale uteká.

Všetky tie prevýšenia: zbiera vertikálne metre ako vtedy dávno kartičky hokejistov. Vie, že nikdy nebude mať sériu kompletnú, ale je nenáročný.

Uspokojí sa s tým, čo má. Ale každý deň k tomu pridá niečo, nech to rastie ako kopce pred ním, pomníky starých čias, keď to vrelo a bublalo a posúvalo sa.

Teraz po tom stúpa, čo to dá.

Musí utekať, lebo iba vtedy sa vie zastaviť.


Marián Bene Benkovič

Zobraziť diskusiu (0)

Korporácio

Korporácio

Bene

aper Bene (Modré Hory, Peťo Tázok) nám v svojej krátkej novele prináša vhľad do ubíjajúceho sveta korporátnych openspejsov, automatov na kroasanty a excelujúcich mužov, čo nevedia čo so sebou. Do toho trochu nostalgie a romantiky, všetko v prúde vedomia, pod ktorým by sme mohli počuť beat.To všetko vyzdobené ilustráciami Erika Šilleho, tak ako ho asi nepoznáme.

Kúpiť za 9,41 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.