Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Blahoželáme Olge Tokarczuk!

Jednej z najznámejších a najčítanejších poľských spisovateliek súčasnosti, prozaičke, poetke, esejistke a scenáristke Olge Tokarczuk bola 22. mája 2018 udelená Medzinárodná Man Bookerova cena 2018 za román Flights (Bieguni). Druhú polovicu ceny získala prekladateľka románu do angličtiny Jennifer Croft.

Ocenené dielo poľskej autorky Olgy Tokarczuk (*1962) vydalo už v roku 2007 krakovské Wydawnictwo Literackie pod názvom Bieguni. V roku 2008 bolo ocenené najvýznamnejšou poľskou literárnou cenou Nike. Názov románu odkazuje na ruskú náboženskú sektu „biegunov“ (slovensky azda „bežencov“, hovorí sa im aj staroobradníci, staroverci alebo rozkolníci), ktorá sa v 17. storočí odštiepila od Ruskej pravoslávnej cirkvi. Verili, že svet je presiaknutý zlom, pred ktorým človek ľahšie uniká, ak je v neustálom pohybe.

Tokarczukovej román je filozofickou meditáciou o cestovaní, o existenciálnej situácii človeka na cestách. Vybudovaný je vo forme prepletajúcich sa, na prvý pohľad nesúvisiacich príbehov. Kombinuje historky o cestovaní v súčasnosti napr. s príbehom anatóma Filipa Verheyena zo 17. storočia alebo prevozom srdca skladateľa Frederica Chopina po smrti z Paríža do Varšavy. Okrem nutkania súčasného človeka po neustálom pohybe, presune z miesta na miesto, sa v románe zrkadlí i téma ľudskej túžby po nesmrteľnosti, nielen prostredníctvom jeho duše, ale aj zachovaním jeho mŕtveho tela.

V angličtine vyšiel Tokarczukovej román v roku 2017 pod názvom Flights (vyd. Fitzcarraldo Editions) zásluhou Američanky Jennifer Croft, ktorá prekladá z poľštiny, španielčiny a ukrajinčiny a je aj zakladateľkou a redaktorkou literárneho časopisu The Buenos Aires Review.

Z početných diel poľskej autorky viaceré vyšli aj v češtine a slovenčine. České vydavateľstvo Host vydalo už v roku 2008 aj ocenený román Bieguni (česky Běguni) v preklade Petra Vidláka a Pavla Peča.

Tokarczuk je aj hlasnou a nebojácnou kritičkou súčasnej politickej situácie v Poľsku, niektorých problematických momentov poľskej histórie a antisemitizmu. Za to býva konzervatívnymi médiami často napádaná a dostalo sa jej dokonca vyhrážok smrťou. Jeden z jej románov sa stal predlohou ostatného filmu známej poľskej režisérky Agnieszky Holland Cez kosti mŕtvych (poľsky Pokot), ktorý vládne kruhy označili za „hlboko antikresťanský a šíriaci ekoterorizmus.“ (?!)


Štefan Olejník

(Spracované na základe informácií zo zahraničnej tlače a z Wikipédie.)

Zobraziť diskusiu (0)

Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (mäkká väzba)

Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (mäkká väzba)

Tokarczuková Olga

Nový román Olgy Tokarczukové by bylo možno označit jako "morální thriller". Hlavní hrdinkou příběhu je Janina Duszejko, stavební inženýrka, která si musí vydělávat na živobytí jako učitelka angličtiny a zeměpisu na škole v Kladské kotlině, na česko-polském pomezí.

Kúpiť za 11,97 €

Pravek a iné časy

Pravek a iné časy

Tokarczuková Olga

Pravek – dedina uprostred Poľska, kde sa všednosť preplieta s nezvyčajnosťou, prítomnosť s mýtom a každodenný život je dôležitejší ako veľké udalosti. V búrlivom dvadsiatom storočí bojuje v Praveku niekoľko pokolení niekoľkých rodín o šťastie i budúcnosť.

Kúpiť za 11,35 €

Okamžik medvěda

Okamžik medvěda

Tokarczuková Olga

Soubor článků, fejetonů, zamyšlení a různých příležitostných textů, které však tvoří jeden celek, portrét spisovatelčiny osobní filozofie. Kniha je také otevřeným politickým manifestem.

Kúpiť za 10,17 €

Anna In v hrobech světa

Anna In v hrobech světa

Tokarczuková Olga

'Keď opať s Annou In čakáme mlčky na ďalší prestup, na zmenu komplikovaných spojení, dotýkam sa jej dlane- v podstate je to stále rovnaká otázka: Prečo? Čo ju tam ťahá, prečo tam ide?'

Kúpiť za 8,54 €

Denní dům, noční dům

Denní dům, noční dům

Tokarczuková Olga

Román Denní dům, noční dům situovala autorka do oblasti Kladska, kde poblíž českých hranic našla svůj nový domov.Každá věc má svou temnou a světlou stránku - píše autorka, obdivovatelka C. G. Junga - denní dům představuje skutečnost, noční dům sen, podvědomí, sídlo archetypů. Román je koláží příběhů o venkovanech, svaté Starostě, mnichu Paschalisovi, objevují se zdevlkodlaci, monstra, ale také zápisy snů či záludné recepty na jídla z muchomůrek.

Kúpiť za 11,12 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.