Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Byť Absynt nás baví! Alebo volania po ostnatom drôte…

Absynt má jeden rok. Všetky knihy, ktoré dosiaľ vyšli pod hlavičkou tohto vydavateľstva, sú výnimočné. Tak ako 70-percentný alkohol tyrkysovej farby – silné, omamujúce a horkasté. O účinkoch absintu sa hovorí, že sú skôr bližšie účinkom drogy. Jeho pitie privádzalo na okraj útesu a údesu. Pre silu nápoja a bylinu blenu – paliny, ktorú pravý absint obsahoval.

Riskantné sú aj knihy Absyntu – hĺbka a obnažená skutočnosť vytvárajú závratné obrazy. V spojení s kvalitou autorov, originalitou až na ostrie noža, formou-živlom sa čitateľ musí občas zastaviť, aby sa mu nezatočila hlava. Nehovoriac o témach, ktoré nás privádzajú často na pokraj priepasti, do ktorej sa radno pozerať. Vojna, migrácia, holokaust, totalita…

A vo Viedenskom lese stále rástli stromy, jedna z prvých Absyntových kníh – príbeh židovského chlapčeka z Viedne, ktorého rodina zachráni poslaním do Švédska – vyrozprávaný prostredníctvom listov a doplnený o dokumentárny rozmer, kde sa dozvedáme fakty, ako sa Švédsko tesne pred a počas druhej svetovej vojny bránilo prijať Židov snažiacich sa uniknúť z krajín, kde im hrozila smrť.

Utečencom sa bránila každá vrstva spoločnosti. Od obchodníkov po študentov. Nechceli konkurenciu. Sami sebe blchami v kožuchu nechceli ďalšie. Žiadosť desiatich lekárov židovského pôvodu o azyl vyvolala demonštráciu tamojších lekárov. Jedným z najbizarnejších argumentov bolo, že neprijatím Židov sa v krajine zabraňuje antisemitizmu, ktorý spôsobujú. Kniha vyšla v čase, keď v Európe vrcholila kríza spojená s vlnami migrantov snažiacich sa uniknúť pred násilím a vojnou v ich vlastných krajinách.

V každej z kníh Absyntu je krátky text vydavateľov. Vysvetľujú, prečo sa rozhodli titul vydať. Sú to presné texty, sledujúce podstatu, aktuálnosť a akútnosť diela. Detaily sú dôležité – ku knihe Svetlany Alexijevič Vojna nemá ženskú tvár text na obálku napísala Irena Brežná, ktorá má sama ako spisovateľka a reportérka skúsenosti s vojnou v Čečensku.

Zatiaľ poslednou knihou Absyntu je Impérium Ryszarda Kapuscinského, reportéra, ktorého John le Carré prirovnal k Marquezovi. A mne jeho cestopis po ZSSR štýlom rozprávania pripomenul Chatwinove Cesty piesní. Ibaže Impérium nie sú piesne, ale volania. Volania po ostnatom drôte.

Jana Beňová

Tento text vyšiel v Denníku N

Zobraziť diskusiu (0)

Oči zasypané pieskom

Oči zasypané pieskom

Smolenski Pawel

Kniha reportáží Pawła Smoleńského má podtitul Zápisky z Palestíny, je jeho prvým dielom preloženým do slovenčiny a zároveň prvou publikáciou nového vydavateľstva Absynt, ktoré sa zameriava na reportážnu literatúru, ktorá má najmä v Poľsku hlbokú tradíciu. Pawel Piotr Smolenski (*7. júl 1959, Varšava) – je poľský novinár, reportér a spisovateľ. Prácu novinára začínal v samizdatoch a v exilovom časopise Kultúra, ktorý vychádzal v Paríži.

Kúpiť za 10,89 €

A vo Viedenskom lese stále stoja stromy

A vo Viedenskom lese stále stoja stromy

Asbrink Elisabeth

Kniha je trpkým zmierením sa (autorky) s mýtom o Švédsku tridsiatych rokov ako o krajine rovnosti, solidarity a pokroku, pre ktorú však niekoľko stoviek "rasovo cudzích" utečencov predstavuje ohrozenie spoločenského blahobytu. Švédsky antisemitizmus tridsiatych rokov nie je žiadnym tajomstvom, ale až kniha Elisabeth Asbrink ukázala, akými samozrejmými, všeobecne necitlivými a krutými činmi sa prejavoval.

Kúpiť za 12,87 €

Impérium

Impérium

Kapuściňski Ryszard

Ryszard Kapuściński, otec poľskej reportážnej školy, autor mnohých úspešných kníh reportážneho žánru. Svetové uznanie mu priniesli najmä reportáže z krajín tretieho sveta (Afrika, Južná Amerika). Kniha Impérium je výsledkom viacerých autorových ciest po bývalom Sovietskom zväze, najmä z posledného putovania v rokoch 1989-1991, teda času, keď sa v ZSSR diali rozhodujúce udalosti, zavŕšené rozpadom komunistickej veľmoci.

Kúpiť za 11,88 €

Cigán je cigán

Cigán je cigán

Ostalowska Lidia

V rámci edície „Prekliati reportéri” prinášame knihu reportáží kniha reportáží Cigán je Cigán Lidie Ostałowskej o osudoch Rómov v krajinách strednej a východnej Európy po páde socializmu. Lidia Ostałowska prvý krát publikovala tento súbor príbehov pred 15 rokmi a dodnes nestrácajú na svojej aktuálnosti.

Kúpiť za 10,89 €

Cez ploty

Cez ploty

Gál Fedor, Matej

Pred takmer desiatimi rokmi začal spontánne odoslaným emailom dialóg dvoch mužov, ktorých osud snáď nemôže byť viac rozdielny. Fedor Gál s presvedčením, že dialóg je nutný za každých okolností, prináša konfrontáciu s národným socialistom Matejom. Tento dialóg je vedený práve dierou v plote alebo len tak pri zvedavom nazeraní cez okraj. Repliky sú spočiatku krátke, akoby boli aktéri neustále pripravení vrátiť sa späť do zákopu na svojej strane, akoby žili v obave pred guľkou alebo päsťou. Až časom a na základe trpezlivej dôvery sme schopní vidieť na druhej strane ľudí, ktorí majú rovnaké obavy, rovnakú túžbu pochopiť a vysvetliť existenciu plotu. Pozrieť sa cez plot si nevyžaduje žiadnu odvahu, len trochu zvedavosti.

Kúpiť za 8,91 €

Papuša Životný príbeh rómskej poetky

Papuša Životný príbeh rómskej poetky

Kuźniak Angelika

Predstavte si príbeh odsúdený na zabudnutie, príbeh, o ktorom ste nemali nikdy počuť ani čítať - veď v zabudnutí a samote starne aj jeho hrdinka. Príbeh, presvetlený slobodou a živelnou prírodou, ktorá fascinuje a provokuje predstavy umelcov.

Kúpiť za 11,22 €

5102...

5102...

Gál Fedor, Bán Andrej

“Tento rok jednoducho nebol dobrý pre ľudí so sklonmi báť sa najhoršieho. Vojna na Ukrajine či neznášanlivé reakcie na prílev utečencov do Európy po dlhom čase postavili Slovensko do roly krajiny, ktorá vzdialené hrozby nesleduje len v správach, ale bezprostredne ich prežíva.

Kúpiť za 8,91 €

Vojna nemá ženskú tvár

Vojna nemá ženskú tvár

Alexijevičová Světlana

Kniha Vojna nemá ženskú tvár najčerstvejšej držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič vychádza v slovenskom preklade už druhý raz. Oproti prvému vydaniu z roku 1990 však ide o rozšírenú verziu, objavujú sa v nej pasáže vyškrtnuté bdelým sovietskym cenzorom i celkom nové výpovede pamätníčok Veľkej vlasteneckej vojny.

Kúpiť za 13,86 €

Akoby si kameň jedla

Akoby si kameň jedla

Tochman W.L.

Bosna, roky deväťdesiate. Vojna, etnická nenávisť, smrť, masové exekúcie, koncentračné tábory. Desiatky reportérov a televíznych štábov z celého sveta vyrážajú na Balkán, aby mohli podať svedectvo o zverstvách páchaných v rozpadajúcej sa Juhoslávií. Z médií presakujú znepokojujúce obrazy, zaznievajú hlasy katov i obetí, slová expertov i politikov. Každá vojna sa však jedného dňa končí. Novinári odchádzajú, experti miznú v informačnom šume, pozornosť médií sa obracia k iným vojnám, k iným nešťastiam.

Kúpiť za 8,91 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.