Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Cenu Anasoft litera získala Ivana Gibová za knihu BABIČKA

Laureátku vybrala spomedzi 144 hodnotených pôvodných slovenských prozaických kníh päťčlenná odborná porota, ktorú tento rok tvorili docent v odbore estetika Marek Debnár, literárna vedkyňa a kritička Mária Klapáková, literárny vedec a publicista Radoslav Passia, literárny historik a teoretik Karel Piorecký, prekladateľka a propagátorka slovenskej literatúry Júlia Sherwood.

Podľa slov odbornej poroty: „Ivana Gibová vytvorila v Babičke© surový obraz dospievania protagonistky Magdy v tradičnej, hoci problémovej slovenskej rodine žijúcej na sídlisku vo východoslovenskom malomeste. Sugestívny jazyk diela, v ktorom sa funkčne striedajú rôzne formy rozprávania, vytvára plnokrvnú sieť asociácií a spomienok hlavnej postavy. Kniha spracovaním emocionálne náročnej témy rodinných tráum rezonuje so skúsenosťou nemalej časti spoločnosti.“ Porota sa zhodla na nesporných umeleckých kvalitách Gibovej prózy, ktorá bez prikrášľovania reflektuje aktuálnu podobu Slovenska.

Ivana Gibová debutovala zbierkou poviedok Usadenina (2013). Jej novela Bordeline (2014) sa stala predlohou pre rovnomennú inscenáciu divadla Stoka. Kniha barbora, boch & katarzia (2016) sa dostala do finále ceny Anasoft litera 2017, pričom za toto dielo sa Ivana Gibová stala historicky prvou laureátkou literárnej ceny gymnazistov René. V desiatke Anasoft litera bola aj jej ďalšia kniha Eklektik Bastard (2020). Ivana Gibová iniciovala knižný projekt Mastný muž (KK Bagala 2023), ktorý je antológiou 11 poviedok od 11 významných slovenských spisovateľov a spisovateliek na jednu rovnomennú tému.

Okrem hlavného ocenenia bola opäť udelená aj Cena čitateľov a čitateliek Anasoft litera, ktorú tento rok získala Miroslava Kuľková za knihu Hotel Balkán z vydavateľstva Kolomana Kertésza Bagalu. V siedmich prózach spoznávame sedem ľudských osudov. A prostredníctvom nich aj krajiny bývalej Juhoslávie, od Sarajeva cez Čiernu Horu až po Kosovo, niekoľko rokov po skončení občianskej vojny. Autorka prostredníctvom svojho vnímavého a empatického pohľadu vytvára záznamy takmer denníkového charakteru. Raz je v úlohe rozprávačky, inokedy je pozorovateľkou, cudzinkou, ktorá je skúmaná očami domácich, čím prehlbuje autentickosť svojich postrehov. Debutová kniha Miroslavy Kuľkovej je hlbokým, no jemným prienikom do duše Balkánu, plná citlivých, miestami melancholických reflexií o ľudských osudoch, ktorými sa vinú stopy minulosti. Tento rok vyšla aj v srbskom preklade Zdenky Valentovej-Belićovej vo vydavateľstve Prometej. Zbierka poviedok je nominovaná aj na literárnu cenu gymnazistov – René. Miroslava Kuľková si prevzala hmotnú cenu – dizajnovú knižnú zarážku od štúdia Roxor Design z rúk Duša Martinčoka, ktorý získal Cenu čitateľov a čitateliek minulý rok.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. V prípade, že v ostatnom ročníku literárnej ceny nebola niektorá próza v zozname hodnotených kníh, je automaticky zaradená do zoznamu nasledovného roka.

Generálnym partnerom ceny Anasoft litera je softvérová spoločnosť ANASOFT. „Ďakujem v mene občianskeho združenia ars_litera firme ANASOFT, že nielen v dobrých, ale posledné obdobie už v náročnejších časoch stojí pevne pri hodnotách, a teda pri tom, na čom záleží nadčasovo. Je to typ partnerstva, vďaka ktorému sa toto ťažké obdobie pre slovenskú kultúru – aké tu za 19 rokov histórie Anasoft litera ešte nebolo – dá nielen prežiť, ale aj slobodne ísť vpred, skúmať literárne svety a budúci rok osláviť už 20. výročie tejto literárnej ceny,“ vyjadrila sa organizátorka ceny Anasoft litera Simona Prokopec Fochlerová.


(Informácie sú z tlačovej správy organizácie.)

Zobraziť diskusiu (0)

Babička

Babička

Gibová Ivana

Deväťdesiate roky, malomestské sídlisko. Detstvá, dospievania, starnutia, rozbité kolená, premočené papuče, susedia, krčmy, škôlky a školy, malomestské životy, Maria Callas a jedna Babička.

Kúpiť za 12,60 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.