Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čo sa deje so svetom? Výber z literatúry faktu

Prinášame Vám výber z najzaujímavejších kníh literatúry faktu, ktoré vyšli v posledných mesiacoch. Príroda a spoločnosť. Veda a viera. Minulosť, súčasnosť a budúcnosť. Svet sa mení rýchlo, rýchlejšie, ako dokážeme zachytiť, popísať, pochopiť. Na Zemi dnes žije päťkrát toľko ľudí, ako pred sto rokmi. Demokracie sa zmocňujú populisti. Mení sa klíma. Technológie nám veľa dávajú a veľa nám berú. Menia náš život, menia nás. Mali by sme sa pýtať, či k lepšiemu.

Han Byung-Chul - Vyhořelá společnost

Depresia, syndróm vyhorenia, hyperaktivita a chorobná nesústredenosť sa nešíria preto, lebo by sme čelili prekážkam, zákazom a represii, ale preto, že žijeme v spoločnosti, ktorá nás učí, že patríme iba sebe, že sme sami sebe projektom. Autorom knihy je filozof Byung-Chul Han, ktorý žije a publikuje v Nemecku.


Tomáš Sedláček, kolektív autorov - 2036 - Jak budeme žít za 20 let?

Skúsme si predstaviť, ako veľmi sa svet zmenil za posledných dvadsať rokov. Má vôbec zmysel pýtať sa, ako bude svet vyzerať o ďalších dvadsať rokov? V knihe, ktorú stavil Tomáš Sedláček, sa na túto otázku pokúša odpovedať dvadsať popredných osobností z rôznych oblastí života, od ekonomiky a životného prostredia cez médiá a bývanie až po módu a jedlo.


Tomáš Klvaňa - Fenomén Trump. Poslední vzpoura bílých mužů

Ako sa človek ako Donald Trump mohol stať americkým prezidentom? Zažívame v priamom prenose koniec liberálnej demokracie, alebo iba nestíhame vnímať a chápať rýchlo sa meniaci svet? Nájsť odpoveď sa v tejto knihe pokúša Tomáš Klvaňa, hosťujúci profesor New York University.


Miroslav Bárta - Příběh civilizace. Vzestup a pád stavitelů pyramid

Poznanie príbehu zaniknutých svetov nám môže pomôcť pochopiť ten náš. Významný český archeológ a egyptológ Miroslav Bárta v obsiahlej publikácii venovanej starému Egyptu uvažuje o princípoch, ktorými sa riadi životný cyklus každej civilizácie. Veľká kniha nielen obsahom, ale aj formátom.


Carlo Rovelli - Sedem krátkych prednášok o fyzike

Dokážu nám teoretickí fyzici sprostredkovať nielen úžas, ktorý pocítili pri svojich objavoch, ale aj poznanie a pochopenie, ktoré vďaka nim získali? Jedným z autorov, ktorým sa to darí, je taliansky popularizátor vedy Carlo Rovelli, profesor teoretickej fyziky z Univerzity v Marseille.


Max Tegmark - Matematický vesmír

Ako dokáže nekonečný chaos vesmíru popísať niečo tak pomerne jednoduchého a strohého, ako je matematika? Max Tegmar je profesorom fyziky na MIT a napísal knihu, ktorá nám ukazuje, že vesmír je ešte podivuhodnejší, ako sme si o ňom kedy mysleli, a to smerom do mikrokozmu aj do makrokozmu.


Peter Wohlleben - Tajný život stromov

Ako veľa toho ešte nevieme o niečom tak obyčajnom a zdanlivo všednom, ako je les stromov? Lesník Peter Wohlleben nám otvára svet fascinujúcich príbehov o netušených schopnostiach stromov v knihe, ktorá sa opiera o vedu a autorove bohaté osobné skúsenosti.


Patricia Churchlandová - Mozek a vědomí

Čo nás robí tým, kým sme? Čo formuje našu osobnosť? Čo robí ľudí ľuďmi? Duša, alebo elektronická aktivita v našom mozgu? Kniha o úlohe mozgu pri vytváraní našej identity od priekopníčky neurofilozofie Patricie S. Chrchlandovej.


Richard Dawkins - Boží blud

Môže ateista žiť plnohodnotný, mravný a šťastný život? Je náboženstvo nevyhnutné pre našu morálku? Evolučný biológ Richard Dawkins v knihe vysvetľuje dôvody svojho nekompromisného postoja voči náboženstvu.


Daniel Pastirčák - V tieni mŕtveho Boha

Stane sa spoločnosť, ktorá sa zbaví náboženstva, sama sebe náboženstvom a musí takáto spoločnosť nevyhnutne smerovať k totalite? Človek, ktorý prestane veriť v Boha, je schopný uveriť čomukoľvek. Eseje Daniela Pastirčáka, ktoré prepájajú myslenie súčasníka s duchovným odkazom Biblie.

Zobraziť diskusiu (0)

Vyhořelá společnost

Vyhořelá společnost

Han Byung-Chul

Německy píšící filozof korejského původu Byung-Chul Han, jehož knihy byly přeloženy do téměř dvaceti jazyků, přináší pronikavou diagnózu doby. Každé historické období má své typické choroby.

Kúpiť za 12,24 €

2036 - Jak budeme žít za 20 let?

2036 - Jak budeme žít za 20 let?

Sedláček Tomáš, kolektív autorov

Naše životy se za posledních 20 let díky technologiím změnily k nepoznání. Jak budeme žít v roce 2036? Dvacet předních osobností se v unikátním souboru textů zamýšlí nad budoucností svých oborů. Ekonomiku reprezentuje Tomáš Sedláček, sport Petr Čech, politiku Jindřich Šídlo, film Vojta Kotek, podnikání Zbyněk Frolík, módu Vladimír Staněk, víru Marek Orko Vácha, jídlo Petra Pospěchová, technologie Milan Vašina, média Josef Šlerka, vzdělávání Bob Kartous, životní prostředí Bedřich Moldan, soužití na planetě Šimon Pánek, architekturu Adam Gebrian, reklamu Martin Jaroš, češtinu Markéta Pravdová, medicínu Daniel Hořínek, mobilní komunikace Filip Kůžel, hudbu David Gaydečka a společnost Cyril Höschl.

Kúpiť za 14,31 €

Příběh civilizace

Příběh civilizace

Bárta Miroslav

Významný český archeológ a egyptológ v obsiahlej publikácii uvažuje o princípoch ktorými sa riadi životný cyklus každej civilizácie - tú súčasnú nevynímajúc. Za pomoci mnoha společenských, přírodních i technických věd hledá odpovědi na to, jak civilizace – a nejen ta staroegyptská – vznikly, fungovaly, jaké byly jejich cesty vývoje, jak se vyrovnávaly s krizemi i změnami přírodního prostředí a také jak zanikaly.

Kúpiť za 24,39 €

Sedem krátkych prednášok o fyzike

Sedem krátkych prednášok o fyzike

Rovelli Carlo

Jednoduché, zrozumiteľné a obdivuhodné. To je stručná charakteristika Rovelliho diela, ktoré bolo preložené do viac ako štyridsiatich jazykov.

Kúpiť za 8,91 €

Matematický vesmír

Matematický vesmír

Tegmark Max

Jak to, že náš skutečný svět lze velmi dobře popsat pomocí matematických struktur? Přední americký kosmolog švédského původu Max Tegmark, profesor na MIT, se ve své nejnovější knize zamýšlí nad samotnou podstatou reality.

Kúpiť za 20,43 €

Tajný život stromov

Tajný život stromov

Wohlleben Peter

Nemecký bestseller Tajný život stromov už druhý rok neopustil miesto v rebríčku najpredávanejších kníh a nadšené ohlasy čitateľov doteraz neustali. Opantaní autorovou mágiou sa ponoria do lesa a stromy sa stanú ich najbližšími priateľmi.

Kúpiť za 11,61 €

Mozek a vědomí

Mozek a vědomí

Churchlandová Patricia

Co se stane, když přijmeme jako fakt, že vše, co si myslíme a cítíme, nevychází z nehmotné duše, ale z elektrochemické aktivity našeho mozku? V tomto inspirativním příběhu založeném na vědeckých poznatcích i osobních zkušenostech staví průkopnice neurofilozofie Patricia S.

Kúpiť za 14,67 €

Boží blud

Boží blud

Dawkins Richard

Keď známy britský evolučný biológ Richard Dawkins vydal v roku 2006 knihu The God Delusion, okamžite tým rozpútal živú diskusiu v masmédiách aj na internete. Tento vedec už predtým napísal mnoho diel o vzťahu filozofie a vedy, v ktorých okrem iného usvedčoval vieru v Boha z iracionálnosti a poukazoval na jej negatívny vplyv na spoločnosť.

Kúpiť za 14,31 €

V tieni mŕtveho Boha

V tieni mŕtveho Boha

Pastirčák Daniel

Eseje Daniela Pastirčáka sú meditatívne texty so spirituálnym obsahom. Prepájajú myslenie súčasníka s duchovnými odkazmi Biblie. Pastirčák chce v katedrále nájsť miesto nielen pre kanonikov, ale aj pre heretikov. Civilizácia ducha potrebuje jedných i druhých. Strážcovia ortodoxie by bez heretikov nemali z čoho klenúť oblúky ponad čas. Potrebujeme Luthera, Ginsberga či Eliota, rovnako ako potrebujeme Ondruša či Válka. Tieň mŕtveho Boha je varovaním pred pominuteľnou ctižiadostivosťou materialistického chápania sveta. Človek, ktorý prestane veriť v Boha, je schopný uveriť čomukoľvek. Dvadsiate storočie sa stalo dokladom toho, že spoločnosť, ktorá sa zbaví náboženstva, sa sama stane náboženstvom a smeruje k totalite.

Kúpiť za 10,80 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.