Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ďalší deň života

Otec reportážnej literatúry – poľský autor Ryszard Kapuściński, mal neobyčajný dar. V správnom čase sa ocital na miestach, kde sa práve písala história. Strach, bieda a boj o život boli iba zlomkom z toho, s čím sa stretol na svojich cestách.

Jedným z takýchto konfliktov, ktoré prepisovali históriu, bola aj angolská občianska vojna v roku 1975. Angola, vtedajšia portugalská kolónia, bojovala o svoju nezávislosť. Postupne z nej odchádzajú takmer všetci obyvatelia európskeho pôvodu z obavy o svoj život. Vo vnútrozemí sa bojuje, pomaly vymierajú mestá a krajina, ktorá bola vďaka početným nerastným surovinám pomyselnou zasľúbenou zemou, mení svoju podobizeň.

Ryszard Kapuściński pri pobyte v Angole starostlivo zapisuje vlastné dojmy z vojny, získava informácie z rôznych zdrojov, ale stále za nimi stoja reálni ľudia, s ktorými si stihol za krátky čas vybudovať priateľské vzťahy. Jeho odvaha spočíva v neustálom vychádzaní ,,von“ z hotela do centra diania – neváha ísť na front a zachytiť okamihy, od ktorých závisí osud celej krajiny. Rovnako ľudí, ktorí sa na nich zúčastňujú a ktorých život môže byť onedlho minulosťou. Tieto momenty však nedokáže celkom potlačiť do úzadia, lebo sa dotýkajú aj jeho, a nepochybne sa dotknú aj samotného čitateľa.

Kniha je ,,jednohubkou“: napriek ťaživej téme je spracovaná prístupnou formou. Obsahuje výrazy a vety vybrané s chirurgickou presnosťou a kladené na to správne miesto, preto v nej niet ani slova navyše. Napriek tomu budete musieť niektoré jej časti ,,tráviť“ dlhšie (kapitola Scény z frontu). Aj tu platí, že je iné ,,zažiť vojnu“ a iné ,,hovoriť o vojne“. Vďaka pútavej reportáži, zachytenej dokopy na 128 stranách, sa prenesiete o 45 rokov späť na miesto, ktoré túžilo po slobode. Otázka však znie, či sa jej dočkalo. Mapa Afriky sa neustálym presúvaním frontov z jedného bodu do druhého zničila natoľko, že stopy po mestách, miestach, riekach či oázach ostali hladké (ako jej skutočná verzia).

Vtedajšiu situáciu autor výstižne pomenoval slovom confusão (chaos a zmätok). Nepochybne nastáva confusão aj pri iných udalostiach. Napriek pochybnostiam však aj v takom stave existuje viera v nádej: ,, Aj keby nás obkolesoval oceán zla, budú na ňom vyrastať zelené a úrodné ostrovčeky. Je ich vidieť, sú na obzore. Aj najhoršiu situáciu, ak sa v nej ocitneme, môžeme rozložiť na jednotlivé činitele, a budú medzi nimi aj také, ktorých sa možno držať ako halúzok kríčka vyrastajúceho na brehu a brániť sa vírom, čo nás ťahajú na dno“ (s.71). Takéto veci totiž podľa autora vedia udržať človeka na povrchu bytia.




Ryszard Kapuściński: Ďalší deň života

Prekliati reportéri

Absynt, 2020

Preklad: Patrik Oriešek

Zobraziť diskusiu (0)

Ďalší deň života

Ďalší deň života

Kapuściński Ryszard

Kultová reportáž Ryszarda Kapuścińského, ktorý bol vždy tam, kde sa hýbali dejiny. V sedemdesiatych rokoch sa ocitol v rozvrátenej Angole na prahu dlhej občianskej vojny.

Kúpiť za 11,31 €

Podobný obsah

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

Recenzie

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

To najtragickejšie, čo môžeme v 21. storočí stretnúť na Zemi, vo významnej miere nájdeme zachytené v knihe s názvom Vylúčení. Autorom tejto nielen hrúbkou drvivej reportáže je Artur Domosławski, ďalší z dlhého radu výnimočných poľských novinárov, ktorému sa za ňu ušla i nominácia na najprestížnejšie domáce ocenenie Niké. Do slovenčiny ju výborne preložil Alexander Horák, takže už nejaký čas zaujíma čestné miesto medzi spravodajskými perlami v edícii Prekliati reportéri zo známeho vydavateľstva Absynt.

Internát

Recenzie

Internát

Internát možno vnímať ako novodobý ekvivalent vojnovej klasiky Na západe nič nové. Paralela týchto diel sa rôzni hádam iba v odstupe necelého storočia. Kým významné nadčasové dielo Remarquea je odkazom histórie, Internát je desivým obrazom, žiaľ, stále aktuálnych skutočností.

Polovica žltého slnka

Recenzie

Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie je populárna spisovateľka, publicistka a občianska aktivistka pôvodom z Nigérie. Autorka slávnej Amerikánky, ktorou si vydobyla zaslúžené celosvetové uznanie, sa vo svojej druhej knihe otáča vzad. Smerom do minulosti ku generácii rodičov a starých rodičov. V dôležitom románe s názvom Polovica žltého slnka sa pokúša reflektovať udalosti z obdobia nigérijskej občianskej vojny, ktorá daný región brutálne zasiahla v rokoch 1967 – 1970. Tento vážny titul u nás vyšiel v Absynte v rámci výbornej edície 100% a preložila ho Kristína Karabová.