Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Desať kníh, ktorými nikoho neurazíte

Pokúsili sme sa vybrať knihy, ktoré môžete venovať aj menej skúseným alebo nedôverčivým čitateľom. Nová aj staršia beletria, ktorou nič nepokazíte a môžete ju venovať aj blízkym, ktorých vkus neviete celkom odhadnúť. Žiadne experimenty, žiadne ťažké hlavolamy, napriek tomu časom overené, vydavateľmi stále znovu vydávané hlboké knihy. A ak si nevyberiete, zostáva už len vreckový Tracyho tiger. Alebo Rúfus.

Hermann Hesse: Stepný vlk (Petrus 2016, preklad Magda Takáčová, básne preložil Marián Hatala)

Jedna z najsilnejších výpovedí Hermanna Hesseho, ktorá ovplyvnila celé generácie intelektuálov. V slovenčine vyšla nedávno v krásnom novom vydaní s predslovom (1925) a doslovom (1942) Hermanna Hesseho. Román písal autor v ťažkej psychickej i fyzickej situácii koncom 20-tych rokov a touto knihou sa zachránil. V podobnom luxusnom vydaní vyšli aj ďalšie Hesseho diela: Šťastie, dvojjazyčné Na ceste. Rané poviedky / Am Weg. Frühe Erzählungen, Pod kolesom.

A ak máte radi české preklady, vo vydavateľstve Argo vyšli v peknom vreckovom vydaní Radosti zahradníka, Stepní vlk aj Stopa ze snu.

Forrest Carter: Malý strom (Artforum 2016, preklad: Marián Andričík)

Klasika pre tých, ktorí majú radi indiánske múdro, rodinný krb a prírodu. V príbehoch indiánskeho chlapca Malého stroma, jeho dedka a babičky objavíme nielen ich zaujímavý pohľad na svet, ich reálie a ich život, ale hlavne seba samých. Nesmierne dobrá kniha pre dospelých, ktorú môžu čítať ešte ako deti.

Gunnar Gunnarsson: Advent (Kalich 2017, preklad: Helena Kadečková

Pôvabná útla novela Advent rozpráva príbeh islandského farmára Benedikta Sigurjónssona, ktorý každý rok spolu so psom a baranom pred Vianocami zháňa z hôr zatúlané ovce, aby nezahynuli a aby sám mohol k sviatočnému stolu zasadnúť s pokojnou mysľou. Knihu vydalo vydavateľstvo Kalich po prvý krát už v roku 1938, teraz vychádza v novom preklade Heleny Kadečkovej.

David Henry Thoreau: Walden alebo život v lese (BRaK 2017, preklad Tomáš Hučko)

Dva roky, dva mesiace a dva dni strávil americký básnik a mysliteľ H. D. Thoreau na samote v prírode, v chatrči pri jazere Walden Pond. K životu bez civilizačných výdobytkov ho priviedla túžba porozumieť svetu a rozlíšiť to, čo je dôležité, od všetkého nepodstatného. Po návrate medzi ľudí spísal svoje pozorovania do knihy, ktorá patrí dodnes k najkrajším oslavám prírody, dobrodružstva sebaobjavovania a jednoduchého života.


William Saroyan: Mami, mám tě ráda (Argo 2017, preklad: Marie Koubová)

Dojemný, odzbrojujúci, ale nie presladený román Mami, mám tě ráda rozpráva príbeh spolužitia rozvedenej matky a jej deväťročnej dcérky, ktorá vníma každodennosť svojským detským pohľadom. Privedie vás k zamysleniu nad detskou nevinnosťou, ťažobou dospelosti aj nutnosťou odpustiť nielen druhým ale aj sami sebe.


Jón Kalman Stefánsson: Ryby nemajú nohy, Letné svetlo, potom príde noc, Veľké asi ako vesmír (Artforum 2014, 2016, 2017, preklad Zuzana Stankovitsová)

Islandský mág Stefánsson je na Slovensku už obľúbený a známy autor, ktorý k nám priniesol trochu iný obraz Islandu na aký sme zvyknutí z turistických bedekrov. Island v deväťdesiatch rokoch dvadsiateho storočia pocítil náhlu finančnú expanziu aj následný krach, malá islandská dedina však žila v rytme sezónnych prác, pohybov blízkeho mora a a mrakov plávajúcich po oblohe. Magická atmosféra, ľudia, ktorí svojsky riešia svoje každodenné problémy medzi morským prílivom a lávovými poľami.

https://www.artforum.sk/katalog/93288/ryby-nemaju-nohy

Gabriel García Márquez: Sto rokov samoty (Slovart 2017, Ivan Puškáš)

Legendárna a dosiaľ neprekonaná latinskoamerická sága šiestich generácií rodiny Buendíovcov z fiktívneho mestečka Macondo je komponovaná z množstva reálnych aj fantazijných epizód. Magický realizmus v plnej sile a očarení z vecí samozrejmých aj zázračných. Osudy Buendíovcov určuje rodinné prekliatie, ktorým je chronická samota a jej príslušníci ju nie sú schopní prekonať i ke´d sú neustále obklopení ľuďmi. Rovnako ako občas aj my sami.


Mark Twain: Povídky (Vyšehrad 2017, preklad František Frölich)

Kormidelník, novinár, zlatokop ale predovšetkým skvelý rozprávač, priekopník humoristickej literatúry, taký bol Mark Twain. Zbierka v kongeniálnom preklade Františka Fröhlicha obsahuje krátku poviedku, ktorou sa "najväčší americký humorista všetkých čias" preslávil, "Slávny žabák z okresu Calaversky". Ďalej tu nájdete klasiky ako „Milionová bankovka“ či "Uloupený bílý slon".


Mark Haddon: Pád výletního mola (Argo 2017, preklad David Petrů)

Postavy poviedok britského autora sú väčšinou fyzicky odlúčené od svojich rodín, ale zúfalo túžia po spojení. Expedícia na Mars sa nepodarí, mólo na pobreží spadne, muž je uväznený vo svojej obývačke, žena zostane opustená na malinkom ostrove uprostred oceána, dvaja chlapci objavia zbraň v škatuli na topánky, skupina dobrodruhů nalezne v amazonské džungli jeskyni netušených rozměrů, muž střelí cizince na Štědrý den do krku…



Zobraziť diskusiu (0)

 Mami, mám tě ráda

Mami, mám tě ráda

William Saroyan

Kniha Mami, mám tě ráda je upřímnou zpovědí devítileté holčičky, která vnímá každodenní činnosti čerstvým dětským pohledem – stačí jít po ulici, zastavit se v parku, sníst s maminkou palačinku. A nakonec dívenka mamince pomáhá i s divadelní kariérou.

Kúpiť za 10,53 €

Stepný vlk

Stepný vlk

Hesse Hermann

Jedna z najsilnejších výpovedí Hermanna Hesseho, ktorá ovplyvnila celé generácie intelektuálov. Vychádza v krásnom novom vydaní, prvý krát s predslovom (1925) a doslovom (1942) Hermanna Hesseho.

Kúpiť za 17,91 €

Radosti zahradníka

Radosti zahradníka

Hesse Hermann

Spisovatel a básník Hermann Hesse byl náruživým pozorovatelem přírody a pilným zahradníkem. Zahradničení mu poskytovalo útěchu a odpočinek, zahrada mu byla útočištěm a oázou klidu.

Kúpiť za 11,59 €

Malý strom

Malý strom

Carter Forrest

V príbehoch indiánskeho chlapca Malého stroma, jeho dedka a babičky objavíme nielen ich zaujímavý pohľad na svet, ich reálie a ich život, ale hlavne seba samých. Nesmierne dobrá kniha pre dospelých, ktorú môžu čítať ešte ako deti.

Kúpiť za 8,42 €

Advent

Advent

Gunnarsson Gunnar

Novela Advent Islanďana Gunnara Gunnarssona (1889–1975) je malá perla světové literatury. Prostý, a přesto velkolepý příběh o shánění ovcí na zimu, tohoto každoročního rituálu hlavního hrdiny, vychází z autentického vyprávění místního farmáře Benedikta Sigurjónssona, přezdívaného Bensi z hor.

Kúpiť za 5,70 €

Walden alebo život v lese

Walden alebo život v lese

Thoreau Henry David

Dva roky, dva mesiace a dva dni strávil americký básnik a mysliteľ H. D. Thoreau na samote v prírode, vo vlastnoručne zhotovenej chatrči pri jazere Walden Pond. K životu bez civilizačných výdobytkov ho priviedla túžba porozumieť svetu, ktorého bol súčasťou, snaha nájsť v ňom svoje pravé miesto a rozlíšiť to, čo je dôležité od všetkého nepodstatného.

Kúpiť za 13,41 €

Ryby nemajú nohy

Ryby nemajú nohy

Stefánsson Jón Kalman

Ari, muž stredného veku, sa po niekoľkoročnej neprítomnosti vracia do rodného Keflavíku, na miesto, ktoré nejaký tamojší papaláš nazval „najčernejším“ – a asi mal pravdu. V Keflavíku má Ari na večer dohodnutú schôdzku s najlepším priateľom z detstva.

Kúpiť za 12,61 €

Letné svetlo a potom príde noc

Letné svetlo a potom príde noc

Stefánsson Jón Kalman

Román Letné svetlo a potom príde noc je plný drobných poetických príbehov, zároveň je akýmsi ironickým zúčtovaním sa autora Jóna Kalmana Stefánssona s divokou a rozpoltenou dobou konca dvadsiateho storočia. Rozprávač (snáď kolektívne vedomie dediny) vie o všetkom, čo sa v dedine deje a presne ju popisuje. S múdrosťou a nadhľadom komentuje konkrétne životy malých ľudí a bez akéhokoľvek sentimentu alebo pátosu kladie množstvo všeobecných otázok týkajúcich sa vecí veľkých – smrti, života, vášne, lásky.

Kúpiť za 10,20 €

Veľké asi ako vesmír

Veľké asi ako vesmír

Stefánsson Jón Kalman

Pokračovanie románu Ryby nemajú nohy od islandského mága - rozprávača Jóna Kalmana Stefánssona. Nechajte sa vtiahnuť do sugestívnej severskej atmosféry, kde rytmus života diktuje príliv mora a generácie Ariho rodiny žijú v blízkosti vody a rýb.

Kúpiť za 11,92 €

Sto rokov samoty

Sto rokov samoty

Márquez Gabriel García

V januári 1965 Gabriel García Márquez cestoval s rodinou na dovolenku do Acapulca, keď odrazu dostal nápad. Začul vravu mestečka Macondo. Už vedel, ako napíše svoj nový román. Vrátil sa domov, zatvoril sa do pracovne, a keď z nej po osemnástich mesiacoch vyšiel, v ruke držal 1 300 strán rukopisu a bol šťastný. Román Sto rokov samoty prvý raz vyšiel v roku 1967, Márquez mal vtedy 39 rokov a svet si navždy zapamätal jeho meno. Dnes je román považovaný za jedno z najvýznamnejších diel latinskoamerickej a svetovej literatúry. Je komponovaný z množstva reálnych aj fantazijných epizód a rozpráva o pôvabných i krutých príhodách šiestich generácií rodiny Buendíovcov z fiktívneho mestečka Macondo.

Kúpiť za 13,46 €

Povídky

Povídky

Mark Twain

Mark Twain (1835-1910) bol v prvom rade priekopníkom humoristickej literatúry v Amerike. On sám sa zdráhal ním byť, pretože humor bol vnímaný ako nižšia forma písania.Tomuto žánru sa však so svojím temperamentom nemohol vyhnúť.

Kúpiť za 7,74 €

Pád výletního mola

Pád výletního mola

Haddon Mark

Známý britský spisovatel napsal svou první povídkovou sbírku a rozhodně se u ní nudit nebudete. Ať už prožijete dobrodružný viktoriánský příběh, zabrousíte do žánru sci-fi, přehoupnete se do reality dnešního světa, nebo se zamyslíte nad morálním přesahem jedné z povídek, vždy budete ohromeni autorovým vhledem a pověstným empatickým vcítěním, díky nimž se i vy stanete součástí vyprávění.

Kúpiť za 12,24 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.