Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Deti Duny

Séria o planéte Arrakis, inak nazývanej aj Duna, ostáva dodnes mimoriadnym počinom vo vedeckej fantastike a neustále si nachádza nových priaznivcov. Určite k tomu dopomohlo aj filmové spracovanie od Denisa Villeneuvea, ale predsa len prečítať aj ďalšie diely okrem prvého si vyžaduje určité zanietenie. Koho čítanie unavuje, môže využiť alternatívu audioknihy, pretože prvé tri diely sú k dispozícii v nadštandardnom spracovaní v produkcii vydavateľstva OneHotBook.

Pôvodne vyšla kniha Deti Duny v roku 1976 a bola nominovaná na cenu Hugo za najlepší román. Jej autor Frank Herbert (1920 – 1986) mal jej časti premyslené ešte pred dopísaním pôvodnej Duny a spolu s románom Spasiteľ Duny tvorí podklad pre minisériu Frank Herbert's Children of Dune (2003, Sci-Fi Channel). V podobe audiokníh postupne vyšli prvé tri diely: Duna v roku 2016, Spasiteľ Duny v 2021 a tento rok sa môžu poslucháči započúvať do Detí Duny v podaní interpretov Zuzany Slavíkovej a Mareka Holého, ktorého hlas nás sprevádza od začiatku ságy, rovnako ako réžia Petra Gojdu.


Vývoj deja od pristátia rodu Atreidovcov po ovládnutie planéty Duna potomkom rodu Paulom značne pokročil a zmenili sa aj okolnosti povahy samotnej planéty. Názov Duna jej už úplne nepristane, pretože klimatické zmeny prinášajú vlahu a zeleň, no aj zvyšujúce sa riziko obmedzenia ťažby melanže, korenia podporujúceho dlhovekosť a medziplanetárne lety. Sám Paul v treťom románe nezohráva primárnu úlohu, pretože zmizol v púšti, dôležitú pozíciu získavajú jeho deti Leto a Ghanima a sestra Alia. Aliina osobnosť podlieha zlu a začína byť dosť neisté, či jej ambície nie sú príliš deštruktívne. Situáciu by mohli zvrátiť práve Leto a Ghanima, disponujúci vizionárskymi schopnosťami aj zanietením svojho otca. Rastúce napätie, intrigy a mocenské snahy bude potrebné vyriešiť príležitostným násilím, k čomu nabáda aj nečakaný vnútorný hlas Alie. Svoju úlohu zohrávajú aj Fremeni, ktorí vďaka ekologickým zmenám na Arrakise dokážu migrovať a podnikajú svoj džihád smerom k vonkajšiemu svetu. Nemusia už dokonca mať oblečený svoj výstroj určený na život v púšti.


Intrigy, sprisahania, plány ukryté v plánoch, presadzovanie moci a napĺňanie vlastných ambícií sú politickým rozmerom knihy. Ďalším je náboženský fundamentalizmus, alebo lepšie povedané určitá forma náboženského konzervativizmu, ktorý nerád vidí nových prorokov rušiacich zaužívané formy religiozity, obzvlášť ak sú prepojené s mocenskými štruktúrami. V Deťoch Duny sa objavuje prorok z púšte, ktorý z rôznych dôvodov nenecháva na pokoji myseľ žiadnej z postáv. Je legendou alebo reálnym človekom? Čo ak je to ďalší Mesiáš alebo dokonca zmiznutý Paul Atreides? Zaujímavým aspektom knihy je aj archetyp obete, otázka, čoho všetkého sa musia ľudia vzdať, do akej miery zmeniť samých seba, aby zachránili iných ľudí alebo dokonca celé národy?


Vzhľadom na to, že na Deti Duny je potrebné vyhradiť si určitý čas (dĺžka 18,5 hodiny) a počúvať je potrebné občas naozaj pozorne, je chvályhodné, ako boli naplno využité zvukové aspekty média. V prípade ságy o Dune odviedol režisér Petr Gojda obdivuhodný kus práce. Zvukový dizajn v kombinácii s hereckými výkonmi je podmaňujúci: hudobné kulisy využívajú konkrétne melódie, experimentálne zvuky alebo ambientné plochy, ktoré v poslucháčoch podnecujú uvažovanie o vypočutom texte, prípadne prostredníctvom zvuku doznievajú na konci kapitol emócie, ktorých tu nie je práve málo.


Silný zážitok sprostredkovali hlasy Zuzany Slavíkovej a Mareka Holého. Úvody do jednotlivých kapitol znejú niekedy až hypnoticky, najsilnejšie pasáže sú tie, kde je využité váhanie, neistota postáv alebo, naopak, ich prehnané sebavedomie. Zvládnutie škály rôznych typov postáv, ich nálad, pravých zámerov skrývaných pod tými falošnými kladie značné nároky na interpretov a poslucháčov udržiava v strehu. Nikdy totiž nevedia, kam ich príbeh zavedie, neistota je pevnou súčasťou jednotlivých kapitol.


Séria o Dune patrí už desaťročia medzi kanonické diela vedeckej fantastiky. Jej vydávanie v podobe audiokníh otvára dvere príležitostí pre ďalšie skupiny poslucháčov: tí, ktorí romány poznajú, si môžu vychutnať nanovo príbehy, ostatní, ktorí sa ešte nemali možnosť s dielom Franka Herberta zoznámiť, môžu zažiť dobrodružstvo objavovania. Všetkých čaká pri počúvaní veľa prekvapení.


Frank Herbert: Děti Duny
Interpreti: Marek Holý, Zuzana Slavíková
Réžia: Petr Gojda
Překlad: Veronika Volhejnová
Dĺžka nahrávky: 18 hodín 30 minút

Zobraziť diskusiu (0)

Děti Duny - 2CD MP3 (audiokniha)

Děti Duny - 2CD MP3 (audiokniha)

Herbert Frank

Potomci božského otce zdědili nejen jeho schopnosti, ale i vizi budoucnosti... Paul Atreides, spasitel Duny, zmizí v poušti a za sebou zanechává Arrakis ve stavu, který jen zčásti odpovídá jeho představám – v pustině se sice objevuje stále víc zeleně, ale bují také kněžská byrokracie, jež se ohání jeho jménem.

Kúpiť za 20,25 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.