Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dobrodružstvo myslenia jesene 2019

Vydavateľstvo Artforum má fokus jasný: dobrodružstvo myslenia. Či už sa skrýva v kvalitných prekladoch nových zahraničných beletrií z edície -klad, v literatúre pre tak náročnú čitateľskú skupinu, akou je mládež alebo v zaujímavej pôvodnej slovenskej tvorbe. Toto sme si pre vás pripravili na jeseň 2019:

Alena Sabuchová: Šeptuchy

Mladá slovenská autorka Alena Sabuchová si pre jemné, no zároveň i drsné rozprávanie svojho prvého románu zvolila krásny priestor Podlasia. Zabývala ho výnimočnými postavami, stojacimi na hranici nielen dvoch susediacich štátov, ale svojím spôsobom aj dvoch svetov, na hranici mágie.

Podlasie je rustikálny lesnatý región medzi Poľskom a Bieloruskom, ktorý autorka navštívila v rámci výskumu, doprevádzaná fotografom Robertom Tappertom. Je to tak trochu zabudnutá zem. Má však veľké, nie celkom poznané čaro a neopakovateľnú atmosféru zahalenú do hmiel vystupujúcich nad močiarmi.

Hrdinkami príbehu z tohto čarovného prostredia sú hrobárova dcéra Dorota a jej najlepšia kamarátka.

Šeptuchy vychádzajú 9. októbra 2019


István Kerekgyártó: Spiatočka

Román Spiatočka nás sprevádza životom Zsolta Vidru pospiatky: od smrti po narodenie. Prechádza s nami zo súčasnosti až do 50. rokov dvadsiateho storočia. Kruto úprimný príbeh hlavného hrdinu sa vinie cez temné podnájmy, panelákové byty, sivé fabriky, zadymené krčmy, nehostinné kasárne, nemocničné izby, väznice až po nocľahárne pre bezdomovcov.

Spiatočka, ktorá mala v Maďarsku veľký úspech je prvým autorovým románom vydaným v slovenčine. István Kerekgyártó svoju knihu uvedie v novembri aj v Bratislave: v kníhkupectve Artforum a na Bibliotéke.

Spiatočka vychádza 16. októbra 2019


Vojtěch Matocha: Prašina 2. Čierny merkurit

“Prašina je dobrodružnou knihou pre mládež, ktorá zaujme aj dospelých technooptimistov.” - Jozef Kuric

Druhý diel zo série dobrodružných kníh pre mládež od Vojtěcha Matochu zavedie mladých čitateľov do snehom zaviatej Prahy, ktorá je zas o niečo temnejšia. Jirka a En začínajú mať medzi sebou tajnosti - čo ich spôsobilo? Do ich vzťahu sa vkráda nedôvera, na scéne sa objavuje tajomný Melichar a v štvrti krchleby číha nová hrozba. Pod oceľovým nebom sa odohrá strhujúci príbeh, ktorý vyvedie z omylu všetkých, čo si mysleli, že na Prašine môže niekedy zavládnuť pokoj.


Prašina 2 vychádza na Veľký knižný štvrtok 17. októbra 2019


Daniel Pastirčák: Pontyho hora

Nová kniha Daniela Pastirčáka pre mladého aj dospelého čitateľa je o chlapcovi Pontym, ktorý sa rozhodol spojiť dva znepriatelené svety. Sám pochádza tak trochu z každého z nich a jeho snom je ukázať im, že existuje aj iná cesta ako nenávisť a predsudky. Autor knihu aj sám ilustroval.

Každý z nás má svoju horu, na ktorú musí počas života vystúpiť. Hora chlapca Pontyho je obrovská, dovysoka čnie uprostred dvoch protipólov – sveta vydezinfikovanej efektívnosti a sveta plného prírodnej emocionality.

Daniel Pastirčák sa v najnovšej rozprávke pre väčších aj celkom dospelých čitateľov so sebe vlastnou bravúrou dotýka boľavých miest našich súčasných dní. Prostredníctvom mnohých metaforických obrazov a podobenstiev kreslí cestu, po ktorej by sme sa mohli vybrať, aby sme na vrcholov hôr svojich životov mohli zapichnúť víťaznú a múdru vlajku.

Pontyho hora vychádza 13. novembra 2019


Ali Smith: Jeseň

Na jeseň konečne vyjde Jeseň, prvý diel z tetralógie ročných období od škótskej autorky Ali Smith. Bude to prvý slovenský preklad diela tejto spisovateľky, ktorej meno sa často objavuje v zahraničných shortlistoch najlepších kníh roku, či nomináciách na prestížne ceny ako Man Booker prize.

V knihe sa prelínajú príbehy umierajúceho 101- ročného starca Daniela Glucka a mladej ženy Elisabeth Demand. Postupne, cez viaceré spomienky zisťujeme, čo tieto dve postavy znamenali a čo znamenajú jeden pre druhého. Ich priateľstvo sa začalo náhodou, boli susedmi, no postupne sa zbližovali najmä cez umenie a to, že si jeden na druhého našli čas. Román je tiež označovaný ako prvý skutočne pobrexitový, keďže reflektuje súčasné dianie vo Veľkej Británii.

Jeseň vychádza 20. novembra 2019



Zobraziť diskusiu (0)

Šeptuchy

Šeptuchy

Alena Sabuchová

Podlasie – rustikálny lesnatý región medzi Poľskom a Bieloruskom, je tak trochu zabudnutá zem. O to väčšie má čaro a neopakovateľnú atmosféru zahalenú do hmiel vystupujúcich nad močiarmi.

Kúpiť za 11,90 €

Spiatočka

Spiatočka

István Kerékgyártó

Kruto úprimný príbeh hlavného hrdinu sa vinie cez temné podnájmy, panelákové byty, sivé fabriky, zadymené krčmy, nehostinné kasárne, nemocničné izby, väznice až po nocľahárne pre bezdomovcov.

Kúpiť za 12,00 €

Prašina 2. Čierny merkurit

Prašina 2. Čierny merkurit

Vojtěch Matocha

Praha je zaviata snehom, ktorý ukryl akékoľvek stopy jesenného dobrodružstva Jirka a En. Prašina však znova nečakane vtrhne do ich životov ako snehová víchrica. Aká hrozba číha v prašinskej štvrti Krchleby a kto je tajomný Melichar?

Kúpiť za 12,00 €

Jeseň

Jeseň

Ali Smith

Finalistka prestížnej Man Bookerovej ceny sa prvýkrát predstaví v slovenčine. Jeseň je prvý zo štyroch románov s názvami podľa ročných období. V knihe sa prelínajú príbehy umierajúceho 101- ročného starca Daniela Glucka a mladej ženy Elisabeth Demand.

Kúpiť za 12,00 €

Pontyho hora

Pontyho hora

Daniel Pastirčák

Každý z nás má svoju horu, na ktorú musí počas života vystúpiť. Hora chlapca Pontyho je obrovská, dovysoka čnie uprostred dvoch protipólov – sveta vydezinfikovanej efektívnosti a sveta plného prírodnej emocionality. Vo vnútri chlapcovho srdca sa tie vesmíry spájajú, v mieri prepletajú; vonku sú však na život a na smrť znepriatelené.

Kúpiť za 11,90 €

Podobný obsah

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.

Sencovova jedenástka

Recenzie

Sencovova jedenástka

Desať a jedna poviedka reflektujúce zárodky protodemokracie v bližšie neurčenom postsovietskom priestore. Nájdeme ich združené v útlej zbierke nazvanej Marketér, ktorej autorom je Oleg Sencov. Na vydanie tejto zaujímavej textovej kolekcie sa podujalo bratislavské Artforum, kde knižka uzrela svetlo sveta v rámci edície -klad. Preložil ju osvedčený Ján Štrasser, vyzdobená je ilustráciou od významného slovenského grafika Oresta Dubaya a stručným predslovom prispel i Mirek Tóda.

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Narine Abgarian, Katarína Strelková

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami. Na poslednej ceste ho odprevádzajú všetky jeho milované. Každej zanechal nejaký dar a spomienku na veľkú lásku. A každá má svoj príbeh. Simon od Narine Abgarian je síce pomenovaný po mužovi, no rozpráva príbehy štyroch pozoruhodných žien. Abgarian s neochvejnou úprimnosťou a jemným humorom zobrazuje premenu svojich ženských postáv na pozadí tráum 20. storočia: arménskej genocídy, občianskej vojny, dvoch svetových vojen a sovietskej moci. Silný príbeh o silných ženách napísala autorka magického románu Z neba spadli tri jablká na vrchole svojich tvorivých síl. Simon je hrejivý román: tragikomický, ale aj plný nesmiernej láskavosti a dobra. Je hlavne o láske – tej, ktorá je často nedosiahnuteľná, ale keď ju raz človek nájde, ostane mu na celý život.