Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dve nové jarné detské knihy o rastlinkách

Dnes sa očakávajú už takmer letné teploty, preto si rýchlo užime tých pár dní jari. Napríklad aj tým, že dovolíme deťom hrabať sa v zemi, zašpiniť sa a objavovať miniatúrny svet trávnika, ktorý je zvyčajne plný života. Nabudiť zvedavosť pomôžu dve nové knihy o rastlinách.

Stromy, parky a klíčky pre deti od 3 rokov

Príbehovo spracovaná obrázková kniha Kto rastie v parku od Kateryny Mikhalitsyny a ilustrátorky Oksany Buly (jej Zubor bol veľkým hitom ostatných Vianoc) deti zoznámi s najznámejšími stromami našich parkov, dvorov a predmestí.

Hlavným hrdinom je klíček, ktorý vie, že by z neho mal byť strom, ibaže netuší, aký. Dovidí na jedenásť svojich stromových susedov a postupne sa jedného po druhom pýta, či patrí k nemu, či ku komusi inému. Porovnáva svoje drobné lístky a hľadá ďalšie znaky, ktoré by mohli mať spoločné.

Príbeh je mimoriadne jednoduchý a má opakujúcu sa formu – klíček si povzdychne alebo sa niečo opýta, strom odpovie a následne sa zameriame na detaily. Farba kmeňa, tvar listov, výnimočné znaky, všetko je opísané presnými ilustráciami a v jazyku, ktorému deti bez problémov porozumejú.

Aký strom vyrastie z klíčka, neprezradím (tipnete si?). Klíček to nebude ani len tušiť až do úplného záveru knihy.

V knihe Kto rastie v parku sa deti naučia rozoznávať jednotlivé stromy, upevnia si vedomosti o tých, ktoré už poznajú a získajú nové informácie o stromoch, ktoré si doteraz až tak veľmi nevšímali. Veľká masa hnedých kmeňov a zelených korún zrazu nadobudne jedinečnosť v každej jednej mohutnej rastline. Kniha niekoľkokrát upozorňuje na to, že hoci sa na seba podobáme, je plno vecí, ktoré z nás robia výnimočné individuality.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Ikar, edícia Stonožka.

Rastlinné príbehy a fakty pre deti od 9 rokov

Pre starších čitateľov, ktorých zaujíma príroda a procesy, ktoré sa v nej odohrávajú, je určený Rastlinopis Jiřího Dvořáka. Pred rokom som písala o jeho vydarenom Hávedníku, ktorý ilustrovala Daniela Olejníková. Knihu o rastlinách výtvarne spracovala Alžběta Skálová.

Podobne ako v predošlej autorovej publikácii, aj tu ide o kombináciu encyklopedických informácií, mimoriadne zručne spracovaných faktov pre danú cieľovku a infotainmentu o lokálnych a exotických rastlinách. Nechýbajú štvorveršové básne, popisné, ale aj zábavné ilustrácie a krátke príbehy....


Zuzana Štelbaská

Celý text a ďalšie texty Zuzany Štelbaskej o detských knihách si môžete prečítať TU

Zobraziť diskusiu (0)

Rastlinopis

Rastlinopis

Dvořák Jiří

Táto kniha je určená pre všetky deti, ktoré sa neuspokoja s jednoduchým vysvetlením a často kladú rodičom otázku: prečo? Prečo na akácii žijú mravce, prečo žihľava pŕhli, prečo z cibule štípu oči? Musia mať rastliny korene v zemi? Aká bola prvá rastlina na svete, kto vypestoval mandarínku bez kôstok a je pravda, že najdrahšiu kávu na svete kakajú cibetky? Zároveň je to knižka, ktorú môžu používať aj učitelia, ak sa im deti nudia na hodine prírodopisu: príroda je plná malých dobrodružstiev aj napínavých príbehov, hádaniek a neuveriteľných tajomstiev. Je to však aj knižka rodinná: malým deťom bude stačiť hádanka alebo veršovačka, väcšie sa začítajú do príbehu s dobrým koncom a dospelí sa budú čudovať, koľko toho nevedeli.

Kúpiť za 11,82 €

Kto rastie v parku

Kto rastie v parku

Mikhalitsyna Kateryna

Vo veľkom meste je malý park s jazierkom, rastie v ňom jedenásť veľkých stromov a jeden malý klíček. Kým budem, až vyrastiem? Na koho sa podobám? Zvedavý klíček sa najskôr pýta brezy, duba, jarabiny a iných stromov. Všetky mu o sebe rozprávajú veľa zaujímavého, ale nie je to ich klíček... No raz začuje čísi pokojný hlas a už vie, na koho sa podobá!

Kúpiť za 8,46 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.