Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Dych

Tak ako Oliver Sacks dokázal čitateľom priblížiť neurologické diagnózy bez hlbších znalostí medicíny, tak aj James Nestor sprostredkuje poznanie o fyziologických procesoch spojených s dýchaním zrozumiteľne a pritom poučene. Šport, stres, meditácie, zdravotný stav a všetky aktivity výrazne formuje práve dýchanie, prečítanie Nestorovej knihy preto môže byť užitočné doslova každému.

Keď Haruki Murakami opisoval, ako sa pripravoval na ultramaratón, uviedol aj nevyhnutnosť zmeniť spôsob dýchania počas behu a dýchať inak, než ako bol dovtedy zvyknutý. Športovci sa medzi prvými lekciami učia správne dýchať a dychové cvičenia sú samostatnými úlohami napríklad v bojových umeniach, na školeniach zameraných na zvládanie stresu alebo pri príprave na pôrod. Desiatky ďalších situácií s dôležitosťou dýchania nás sprevádzajú počas celej knihy Dych s podtitulom Nová veda o stratenom umení. James Nestor je novinár píšuci aj pre The New York Times alebo The Atlantic a zaujal už v roku 2014 svojou knihou o hĺbkovom potápaní s názvom Deep. Zaoberá sa tiež spôsobom, ako porozumieť komunikácii delfínov a veľrýb.

Hlavnou Nestorovou tézou je, že správne dýchanie dokáže významne ovplyvniť zdravotný stav človeka: pomáha liečiť astmu, bolesti hlavy, úzkostné stavy, zlepšuje imunitu, dokonca prispieva k znižovaniu hmotnosti. Nestor hľadá odpovede na viaceré otázky, napr. aký je ideálny počet nádychov a výdychov za minútu? Jeho odporúčanie je 5 a pol nádychu a výdychu a všíma si pritom, že tento počet sa prelína s rytmom napr. modlitby ruženca alebo spevu pri joge. Podľa neho tento rytmus odporúčajú aj lekári a pri dlhšom praktikovaní pomalého dýchania sa dosahujú významné zdravotné zlepšenia napr. pri chronickom kašli. Je lepšie dýchať nosom alebo ústami? Aký vplyv má dýchanie na proces starnutia? A čo chronické choroby? Tieto a ďalšie otázky si Nestor kladie a hľadá na ne odpovede prostredníctvom výskumov, skúseností lekárov aj opisov zúčastnených experimentov.

Pridanou hodnotou knihy je, že hoci sa na prvom mieste zaoberá fyziológiou dýchania a jej vplyvom na človeka, prináša aj hlbší pohľad do rôznych kultúr, keď ukazuje, ako zásadne je telesnosť prepojená na praktizovanie náboženských zážitkov alebo meditácií bez vplyvu náboženstva. Objavuje sa tu tiež upozornenie na príliš konzumný spôsob života, aký vedieme, následkom čoho sa dá hovoriť o epidémii nadváhy v západných krajinách a s nadváhou prichádzajú nevyhnutne ťažkosti s dýchaním. Určite sa dá s niektorými tézami aj polemizovať, napr. o liečbe pacientov s psychiatrickými diagnózami dýchaním, no je to zároveň aj impulz pre ďalší výskum v tejto oblasti.

Nad odporúčaniami Jamesa Nestora sa určite oplatí uvažovať. Pasáže venované práci v kancelárii upozorňujú na čiastkovú pozornosť, neustále rozptýlenie spojené s plytkým dychom a neraz aj zadržiavaním dýchania, čo je veľmi nezdravé. Preto je podľa Nestora zásadné pristupovať aj k bežným situáciám vedome a meniť svoje návyky tak, aby sme čo najviac obmedzili nežiaduce vplyvy. Ako doplnkové čítanie k Dychu môžem odporučiť Telesnú výchovu od Martina M. Šimečku (N Press, 2020), v ktorej sa dá veľmi prakticky stretnúť s tým, čo James Nestor opisuje, alebo už spomínaného Murakamiho a jeho knihu O čom hovorím, keď hovorím o behaní (Slovart, 2018). Ak si čitateľ prisvojí už len niektoré odporúčania z knihy Dych, dokáže zlepšiť kvalitu svojho života, čo v dnešnom mimoriadne stresujúcom svete nie je vôbec málo.


James Nestor: Dych. Nová veda o stratenom umení

Preklad: Zuzana Angelovičová

Tatran, 2021

316 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Dych

Dych

Nestor James

Pre naše zdravie a celkovú pohodu nie je nič dôležitejšie než dýchanie – nádych, výdych, zopakovať dvadsaťpäťtisíckrát denne. Ľudia však prišli o schopnosť správne dýchať a má to vážne následky.

Kúpiť za 16,06 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.