Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Erebus: Příběh ztracené lodi

Erebus je o jednej z najzáhadnejších, najsmutnejších, najtragickejších, ale aj najudatnejších kapitol britských námorných expedícií. Palin z Monty Python vdýchol tomuto jedinečnému príbehu ľudskosť i istú dávku suchého britského humoru.

S radosťou oznamujem, že tohtoročná expedícia k Viktóriinej úžine vyriešila jednu z najväčších záhad v kanadskej histórii, keď objavila jednu z dvoch lodí expedície kapitána Johna Franklina.“

Tieto slová v roku 2014 nevyslovil nejaký neznámy bádateľ či bohatý filantrop ani vedec alebo historický nadšenec, ale vtedajší kanadský premiér Stephen Harper. Prečo o zdanlivo bezvýznamnom náleze vraku dávno stroskotanej lode, akými je na tisíce posiate morské dno, informuje samotný kanadský premiér? Čím je táto správa odlišná od ostatných podobných správ?

Odpoveď dáva britský historik a vedec William Battersby: „Je to správa, na ktorú svet čakal od roku 1848.“

Kniha Erebus je neskutočná jazda po stopách dvoch lodí na hádam najzáhadnejšej výprave, ktorá po 160 rokov nesmierne jatrila pýchu a hrdosť britského národa. Palin je členom populárnej legendárnej skupiny Monty Python, no okrem toho je aj nadšený amatérsky spisovateľ a cestovateľ.

Pred 160 rokmi sa na ďalekom arktickom severe pri hľadaní severozápadnej cesty medzi Atlantikom a Pacifikom stratili lode britského kráľovského námorníctva HMS Erebus a HMS Terror. Táto strata bola o to bolestnejšia, že na ňu britská admiralita poslala elitu zo svojich preslávených námorníkov. Keď sa neozvali tri roky, poslala za nimi viacero expedícií. Všetky sa vrátili bez úspechu. Na záchranných akciách pritom zahynulo viac ľudí, ako bolo spolu na lodiach HMS Erebus a HMS Terror. V prepočte na dnešné eurá admiralita minula viac ako 60 miliónov eur!!! Taká bola cena za odhalenie pravdy. A keď úplne nečakane prišla, síce na začiatku len po dúškoch, celý národ, na čele so slávnym Charlesom Dickensom, ju odmietol prijať. Až taká bolestná a šokujúca bola.

Michael Palin napísal najlepšiu knihu o tom, čo sa na palube lodí Erebus a Terror stalo. Palin priam detektívnou prácou zozbieral množstvo faktografických údajov, máp, zaujímavostí a pikošiek zo života námorníkov, ktorí sa nikdy nevrátili na Britské ostrovy. Sám niekoľkokrát prešiel nehostinné oblasti kanadského severu. A napísal knihu, ktorá čitateľa vtiahne priamo do deja a potom len nechápavo krúti hlavou, ako sa to mohlo všetko stať výkvetu britskej admirality a de facto celej podobe vtedajšieho sveta. Pochopí, že sa to „muselo stať“ práve im, práve tým najpripravenejším, najšikovnejším, ale, žiaľ, aj najsebaistejším.

Tento najtragickejší, a preto i najznámejší príbeh britských námorníkov sa stal inšpiráciou pre Dana Simmonsa, ktorý na základe dostupných faktov s pridaním štipky fikcie napísal skvelý a mrazivý horor s názvom druhej lode Franklinovej výpravy – Terror – a ten sa stal námetom rovnomennej televíznej série producenta Ridleyho Scotta.

Fascinujúce na tom všetkom je, že ani teraz nepoznáme celú pravdu, stále je veľmi veľa otázok a nepochopiteľných zvratov. Palin však s humorom jemu vlastným dokáže vniesť do tohto neuveriteľného príbehu ľudskosť a pokoru v pochopení, že úplnú mozaiku neposkladáme nikdy. Veľkým plusom knihy je, že neopisuje len samotnú výpravu, ale celú históriu lode Erebus (ktorá je, mimochodom, slávna a závideniahodná) a zároveň aj životy a charakter všetkých dôležitých zúčastnených osôb.

Erebus rozhodne stojí za prečítanie, dozviete sa o hrdinskosti a odvahe neznámych vedcov a námorníkov, ktorí nám priniesli veľa poznania. Za tú najvyššiu cenu.


Michael Palin

Erebus. Příběh ztracené lodi

Pangea, 2020

Preklad: Martina Šímová



Recenzent je kníhkupcom z Christianie v Poprade.



Zobraziť diskusiu (0)

Erebus. Příběh ztracené lodi

Erebus. Příběh ztracené lodi

Michael Palin

Loď Jejího Veličenstva Erebus byla jednou z prvních velkých průzkumných lodí, veteránka z přelomových plaveb na kraj světa. V roce 1848 zmizela v Arktidě a její osud se stal záhadou.

Kúpiť za 17,86 €

Podobný obsah

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

Recenzie

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

V poslednom období sú na vzostupe knihy žánrovo radené pod magický realizmus. Hoci sa dávnejšie spopularizoval najmä v oblasti Latinskej Ameriky, v súčasnosti sa vyvíja aj na európskom kontinente. Mariana Leky je nemecká spisovateľka a dielo Čo okom nevidíš bolo preložené do niekoľkých jazykov. O slovenský preklad sa postaral Andrej Zahorák.

Svojráz Petrovovie chrípky

Recenzie

Svojráz Petrovovie chrípky

Svojrázny samorast usídlený v Jekaterinburgu (Sverdlovsku) na Urale, ku ktorému je v súčasnej(šej) ruskej tvorbe vcelku náročné nájsť rovnocenné autorské garde. To je básnik a prozaik Alexej Salnikov, ktorý dlho pôsobil ako dobre utajený tip známy akurát v zasvätených kruhoch literárnych nadšencov. Výrazný prelom, ktorý z autora urobil skutočnú mediálnu hviezdu, nastal po uverejnení románu s názvom U Petrovových řádí chřipka, čím sa minimálne doma Salnikov dostal na roveň skutočne veľkých mien. Ide o materiál natoľko zaujímavý, že sa najprv dočkal dramatizácie, až po ňom napokon siahol a do filmovej podoby ho pretavil slávny disidentský režisér Kirill Serebrennikov.