Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Grécke mýty v gombrichovskom podaní Luca Ferryho

​Ak hľadáme inšpiráciu pre rozmýšľanie a príbehy, často sa stane, že sa ocitneme na poli antickej literatúry, jej mýtov a legiend. Grécka kultúra vytvorila na dlhé stáročia originálny model myslenia. Prostredníctvom príbehov si ho aplikujeme do básní, filozofie, metafor a pranostík.

Francúzsky filozof Luc Ferry v publikácii Řecké mýty (Garamond, 2020) s podtitulom Mytologie a filosofie, ponúka kvalitnú orientáciu v zložitej genéze božstiev a legiend.

Dojem, že príbehy o Odyseovi a gréckom panteóne sú notoricky známe ľahko stratí stabilitu. Súvislosti medzi mytológiou a realitou podporili vznik mnohých náboženstiev, a tak treba pozorne študovať a hľadať prepojenia. Nie je náhodné, že v mravoukách a kultúrach mnohých národov sa nachádzajú variácie prvkov práve gréckej filozofie.

Venovať sa antickej knižnici individuálne je romantická, no čitateľsky náročná úloha. Cieľ môže komplikovať forma jazyka, ale aj problematická dostupnosť niektorých titulov. V našich končinách knihy vychádzali v sérii Antická knihovna od konca 60. do prvej polovice 80. rokov minulého storočia vo vydavateľstve Svoboda v českom jazyku. Dnes je séria antikvariátnou záležitosťou, no je pomerne dobre dostupná. Ak aj nahromadíte väčšinu titulov, stále je to len dobre splnená zberateľská méta, ktorú ešte treba skoordinovať so skúseným pohybom v týchto vodách.

Ktorou knihou začať? Je lepšie najskôr ovládať Homérov epos Iliada a Odysea a potom naň nadviazať učením o vzniku božstiev a titanov? Pre intuitívneho čitateľa môže ísť o zmätočné otázky s tendenciou odradiť od detailného štúdia starovekej knižnice. Ambícia porozumieť týmto knihám je pritom ľudsky a spoločensky významná.

Jazyk Luca Ferryho v knihe Řecké mýty je beletristický, nie technický a informatívny. Má sklon imitovať naratívne štruktúry tejto knižnice. Táto forma učeniu dodáva autentickejší charakter a tiež motivuje k lepšiemu porozumeniu textov. Dal by sa pripodobniť ku objemnému, no veľmi civilne a zrozumiteľne spracovanému Príbehu umenia od Ernsta Hansa Gombricha. Informatívna kvalita Řeckých mýtov od Luca Ferryho má pre čitateľa obrovský potenciál. Vie byť učebnicou, mapou aj konzistentným príbehom o základoch gréckych legiend a mýtov.


Luc Ferry,
Řecké mýty

Garamond, 2020

Preklad: Joseph F. Vedlich



Recenznú knihu poskytlo kníhkupectvo Kosmas.



Zobraziť diskusiu (0)

Řecké mýty

Řecké mýty

Luc Ferry

Filosof a univerzitní profesor Luc Ferry předkládá v tomto díle rozbor řeckých mýtů a jejich přínos moderní době. Nejedná se ale o pouhé převyprávění klasických řeckých mýtů, jak je tomu v doposud jediné ucelené knize v češtině od Roberta Gravese.

Kúpiť za 21,85 €

Podobný obsah

Krysí stezka

Recenzie

Krysí stezka

Otto von Wächter, nacistický funkcionár, vojnový guvernér poľského Krakova a ukrajinského Ľvova, čelí v objemnej knihe od britského špecialistu na medzinárodné právo Philippa Sandsa Krysí stezka (Prostor, 2021) dobre podkutej kritike. Na cestu za jeho osudom, ktorý sa spečatil 14. 7. 1949 v azyle rímskeho kláštora, berie aj jeho syna, Horsta Wächtera. Je ochotný čeliť komplexnému portrétu svojho otca?

Civilizace

Recenzie

Civilizace

Tretí román francúzskeho spisovateľa Laurenta Bineta hovorí o udalostiach kolonizácie v Amerike z opačného konca a vopred predznamenáva, že ide o ľahko ironické alternatívne dejiny. Po konšpiračných románoch s historickým podhubím HHhH (Argo, 2010) a Sedmá funkce jazyka (Argo, 2017) tak pokračuje v tradícii umného ohýbania osudov bez zavádzajúcich póz týkajúcich sa nových odhalení.

Exodus podle Mosadu

Recenzie

Exodus podle Mosadu

Gad Šimron chytal bronz na sudánskych plážach v modernom letovisku. Boli 80. roky a on si spolu s partiou zaumienil, že odolá pudom, nebude flirtovať s miestnymi ženami a plne sa bude koncentrovať na svoju misiu. Nie, neprišiel rekatolizovať moslimské prostredie. Okrem svojho pobytu v hotelovom apartmáne je totiž agentom Mosadu, ktorý má z oblasti spolu s priateľmi vyslobodiť etiópskych židov. Na moslimskom území im hrozilo nebezpečenstvo, navyše, spoločenská situácia v okolí bola taktiež napätá.