Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Iné meno pre domov

Oceňovaná a medzinárodne prekladaná autorka Jasmine Wargaová v poetickom románe Jiné jméno pro domov, napísanom nezvyčajne formou voľného verša, opísala príbeh o hľadaní porozumenia a lásky vo svete, ktorý uprednostňuje povrchnosť alebo krik zbraní. Príbeh dievčaťa Jude, ktoré musí utiecť s mamou z vojnou zasiahnutej Sýrie do USA ukazuje, aký bohatý vnútorný vesmír si so sebou nesú emigranti.

Putovanie emigrantov z vojnových zón je mimoriadne strastiplné, dobrý koniec nie je vôbec zaručený. Niektorí majú to šťastie, že v zahraničí majú už rodinu a je to aj prípad dievčaťa Jude. Vo svojej domovine mala kamarátku, staršieho brata, ku ktorému vzhliadala, zbožňovala filmy a odrazu sa všetko zmenilo. Po začatí vojny v rodnej Sýrii odchádza do USA spolu s tehotnou mamou, za sebou zanecháva súrodenca, otca a spomienky. Nová krajina znamená zásadnú zmenu života: potreba naučiť sa jazyk, získať nových kamarátov, pokúsiť sa o naplnenie snov.

Jude sa postupne darí hľadať svoje miesto v komunite: v škole navštevuje hodiny angličtiny pre cudzincov, zdokonaľuje sa v nej až tak, že sa rozhodne zúčastniť konkurzu do muzikálu. Nájde si priateľov, no dosť vecí sa zmení po bombovom útoku v inom americkom meste. Odrazu sa malá moslimská komunita necíti úplne bezpečne, ale zároveň posilní súdržnosť a nepodlieha nátlaku a nenávisti okolia. Aj keď v skutočnosti nejde o nenávisť, skôr neistotu a strach, ktorý je však silnou emóciou.

Čítanie nám odkrýva viacero tém: odhaľovanie neobyčajného sveta vyspelej západnej krajiny, ktorý však jej obyvatelia považujú za samozrejmý. No on je taký iba zdanlivo, čo najlepšie vedia tí, ktorí na nejaký čas odišli z domu, prežili v iných podmienkach a vrátili sa. Každodennosť vo druhom štáte môže pre cudzinca pôsobiť exoticky, honosne alebo, naopak, chudobne. V každom prípade nezvyčajne: tak ako pôsobí na Jude napr. nákupné centrum alebo na čitateľov zvolená forma voľného verša. Poetické obrazy sa striedajú s vnútorným monológom, no prevažuje bystré pozorovanie okolia a predovšetkým sny o budúcnosti mladého dievčaťa a jej blízkych.

Ďalšou významnou témou je komunikácia v rodine. Mama s otcom ostali rozdelení a oddelení oceánom. Brat Issa navyše zmizol, keď odišiel pomáhať do mesta Aleppo. Komunikácia s otcom cez internet je síce intenzívna, no len zdôrazňuje geografickú priepasť. Navyše Jude posiela pravidelne listy svojej kamarátke, ktorú zanechala v Sýrii, no tá neodpovedá. Neprítomnosť komunikácie je vždy zlým znamením, obzvlášť ticho z krajiny, ktorá duní vojnou. Nevyslovené hrôzy sú skôr na pozadí, priamo v deji sa nevyskytujú. Veď zlo nemusí byť vyslovené, aby bolo prítomné. No svet je plný prekvapení a taká je aj hlavná postava: všímavá, usilovná, hľadajúca svoje miesto a brániaca vlastnú identitu jej vlastným spôsobom: dobrom a inteligenciou. Na záver nechajme prehovoriť samotnú spisovateľku Jasmine Wargaovú z jej doslovu:

„... všechny Jude na světě si zaslouží, aby se svět jejich příběh dozvěděl. Také doufám, že tím, že vás seznámím s Jude, velkorysou dívkou s velkým srdcem a ještě většími sny, vám dokážu, že se nemusíte bát dětí prchajících z válečných zón. Že jen touží po stejných věcech jako my všichni – po lásce, porozumění, bezpečí a šanci na štěstí.“



Jasmine Wargaová: Jiné jméno pro domov

Preklad: Barbora Punge Puchalská

Argo 2020

328 strán

Recenznú knihu poskytlo kníhkupectvo Kosmas.

Zobraziť diskusiu (0)

Jiné jméno pro domov

Jiné jméno pro domov

Jasmine Wargaová

Představte si, že žijete docela normální život, máte staršího bratra, kterého obdivujete, bezva kamarádku, prima rodiče. Chodíte do školy, koukáte na americké filmy, rádi zpíváte a sníte o tom, že z vás jednou bude slavná herečka. A náhle se všechno změní. Dvanáctiletá Jude musí opustit svůj domov. V její zemi se rozhořela válka, a ona i její těhotná maminka odjíždějí přes oceán za strýcem. Filmy hrdinku na život v Americe nepřipravily - všechno je tu moc rychlé a hlučné. Jude si musí zvyknout na novou školu, na věčný strach o příbuzné doma v Sýrii i na novou identitu imigrantky ze Středního východu. Ale život jí přinese i jiná, příjemnější překvapení – nové kamarády a taky konkurz na roli v muzikálu. Možná je Amerika místo, kde Jude může být taková, jaká opravdu je... „Mimořádně talentovaná mladá autorka zachycuje proměnu rodinného života v důsledku syrské války… Její volný verš jde k podstatě… a konfrontuje čtenáře s obtížnou realitou života Arabky a muslimky ve Spojených státech. Poetické, plastické a plné naděje.“ (Kirkus Reviews)

Kúpiť za 13,30 €

Podobný obsah

Krysí stezka

Recenzie

Krysí stezka

Otto von Wächter, nacistický funkcionár, vojnový guvernér poľského Krakova a ukrajinského Ľvova, čelí v objemnej knihe od britského špecialistu na medzinárodné právo Philippa Sandsa Krysí stezka (Prostor, 2021) dobre podkutej kritike. Na cestu za jeho osudom, ktorý sa spečatil 14. 7. 1949 v azyle rímskeho kláštora, berie aj jeho syna, Horsta Wächtera. Je ochotný čeliť komplexnému portrétu svojho otca?

Civilizace

Recenzie

Civilizace

Tretí román francúzskeho spisovateľa Laurenta Bineta hovorí o udalostiach kolonizácie v Amerike z opačného konca a vopred predznamenáva, že ide o ľahko ironické alternatívne dejiny. Po konšpiračných románoch s historickým podhubím HHhH (Argo, 2010) a Sedmá funkce jazyka (Argo, 2017) tak pokračuje v tradícii umného ohýbania osudov bez zavádzajúcich póz týkajúcich sa nových odhalení.

Exodus podle Mosadu

Recenzie

Exodus podle Mosadu

Gad Šimron chytal bronz na sudánskych plážach v modernom letovisku. Boli 80. roky a on si spolu s partiou zaumienil, že odolá pudom, nebude flirtovať s miestnymi ženami a plne sa bude koncentrovať na svoju misiu. Nie, neprišiel rekatolizovať moslimské prostredie. Okrem svojho pobytu v hotelovom apartmáne je totiž agentom Mosadu, ktorý má z oblasti spolu s priateľmi vyslobodiť etiópskych židov. Na moslimskom území im hrozilo nebezpečenstvo, navyše, spoločenská situácia v okolí bola taktiež napätá.