Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Karl May má narodeniny

Pred 177 rokmi sa v saskom mestečku Ernsthalle narodil Karl Friedrich May, autor Winnetoua a Old Shatterhanda.

V uliciach nemeckého Ernsthalle sa v prvej polovici 19. storočia ozývali radostné výkriky z detských hier. Často boli hlavnými pomôckami pri zábave len vlastné nohy, kamenistá cesta a padajúca omietka z fasád starých domov, ktoré sa sústredili okolo striebornej bane. Práve vďaka nej vzniklo v 15. storočí rodné mesto Karla Maya, kde spolu s ostatnými súrodencami žil vo vysokom dome u svojho otca, chudobného tkáča. Nemajetnosť a nedostatok hračiek podporovali rozvoj detskej fantázie z ktorej Karl May ťažil vo svojich dobrodružných príbehoch celý život.

Na ceste za Winnetouom

Vzrušujúce výpravy Apača Winnetoua a jeho pokrvného brata, belocha Old Shatterhanda učia prostredníctvom inakosti kultúr o vzájomnom porozumení a priateľstve na pozadí konfliktov divokého západu v 19. storočí. Winnetou je tradičný kmeňový náčelník, ktorý sa, podobne ako ostatní náčelníci, pozerá na expanzívne aktivity belochov s nedôverou. Ich zeme sú popretkávané sieťou železníc a v údoliach sa rozpínajú čoraz väčšie mestá. Tie prekvitajú obchodom s nerastnými surovinami a zlatom. Vychovávajú lúpežné bandy a fungujú vlastným poriadkom a zákonom, ktorý chcú uplatniť aj na domorodom obyvateľstve. Indiáni sa ale rozhodnú takémuto tlaku odolávať.

Primitívne zbrane ako oštepy a luky postupne nahrádzajú vplyvom belochov zákerné strelné zbrane vraždiace na počkanie. To zrýchli mechanizmus vraždenia medzi znepriatelenými kmeňmi indiánov, na ktoré sa mnohí záškodnícky prizerajú, aby mohli fantazírovať o obchodnom využití indiánskej pôdy.

Prvá literárna podoba Winnetoua vznikla v roku 1875 v novele Old Firehand, no formálne sa na mladšiu verziu indiánskych príbehov úplne nepodobala. Sám autor ju po pár rokoch prispôsobil, aby dokázala fungovať ako základ vrámci väčšieho románového celku. Aj táto novela však obsahuje hojnú dávku adrenalínu - požiar v petrolejovom vrte, aj krásnu a nedostupnú Ellen, pre ktorú sa neraz oplatí riskovať.

Genéza finálnej podoby kníh o Winnetouovi je spletitá. Karl May časom pochopil silu svojich krátkych príbehov aj vďaka absolútnym empatiám voči indiánskemu náčelníkovi. Silnou ingredienciou je vôľa po spravodlivosti. Winnetou si zaslúži žiť vo vlastnej zemi v mieri a harmónii. On však musí bojovať, aby obhajoval svoje základné práva. Takýto odkaz dokážu čítať aj deti a mládež, hoci ich práve akčné roztržky často inšpirovali k hre na indiánov a kovbojov.

V Amerike

Karl May pri písaní valnej väčšiny svojich diel nebol. Tam sa dostal až v roku 1908. Jeho príbehy sú založené výsostne na knižných informáciách o týchto končinách zeme a jeho fantázii. Tá bola v úzkej “spolupráci” aj s jeho duševnou diagnózou. Dnes by mala jej definícia blízko k veľmi náročnej disociatívnej poruche osobnosti, kedy si jedna identita neuvedomuje tú druhú a každá nevyspytateľne žije svoj vlastný život. Preto sa jeho osoba často spájala s recidívami, z ktorých u Maya najvýraznejšou bolo kradnutie neraz veľmi bizarných drobných predmetov, vďaka čomu sa permanentne dostával do problémov so zákonom. Tieto priestupky a ich medializovanie niesol ťažko aj ako slávny spisovateľ.

Odhliadnuc od týchto problémov sa ale vedel autenticky identifikovať v širokom archíve postáv vo svete, ktorý si sám vytvoril a pomáhal mu prežívať aj vo väzení. Doslova sa cítil ako alter ego niektorých ústredných románových postáv z Ameriky a Orientu a tvrdil, že všetko o čom píše, to aj prežil.

Z problémov ho vytiahol až saský vydavateľ kolportážnych románov - Heinrich Gotthold Münchmeyer, u ktorého začal profesionálnu spisovateľskú kariéru a v tomto duchu pokračoval až do svojej smrti v roku 1912, kedy zomrel doslova ako slávna značka dobrodružných príbehov.

Zobraziť diskusiu (0)

Vinnetou - Poslední výstřel

Vinnetou - Poslední výstřel

Karl May

Posledním výstřelem končí jeden z nejslavnějších příběhů dobrodružné literatury. A přitom tento román Karl May nenapsal naráz, není to příběh s předem koncipovaným dějem.

Kúpiť za 15,49 €

Poklad v Striebornom jazere

Poklad v Striebornom jazere

Karl May

Vysoko v horách, na dne Strieborného jazera, je ukryté rozprávkové bohatstvo – zlatý poklad, ktorý stráži indiánsky náčelník Veľký medveď so svojím synom. O poklade sa však dozvedel aj Ryšavý Cornel a najal si bandu najhorších zločincov, aby sa ho zmocnili.

Kúpiť za 12,90 €

Vinnetou

Vinnetou

Karl May, Zdeněk Burian

Vinnetou a jeho bílý bratr Old Shatterhand. Už je tomu bezmála 140 let, co se objevilo jméno Vinnetou v povídce Karla Maye.

Kúpiť za 12,99 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.