Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Kde sa čas a priestor rozpúšťajú

Z pohľadu laika, ktorý sa zaujíma o popularizáciu vedy, sa dá povedať, že najzaujímavejšie knihy sú tie, ktoré sa snažia čo najprístupnejšie vysvetliť danú tému a zároveň vzbudzujú zvedavosť kladením otázok (na ktoré v súčasnosti ešte ani nemusia existovať odpovede). Taliansky fyzik Carlo Rovelli spĺňa obidve očakávania a navyše dopĺňa svoje texty literárnymi odkazmi na obrov, akými boli Dante alebo Homér. Aj knihu Biele diery charakterizuje vášeň pre fyziku, túžba osloviť čitateľov a vtiahnuť ich do dobrodružstva myslenia o vesmírnych objektoch vymykajúcich sa bežnému uvažovaniu o čase a priestore.

Fyzika je veľkolepá veda, dokáže udivovať aj poriadne zaskočiť. Predmetom jej výskumu sú aj javy, pri ktorých nie je úplne jasné, či vôbec existujú, a živo sa o tom diskutuje. Takým javom sú aj tzv. biele diery, objekty akoby zrkadlovo spojené s čiernymi dierami. Možno ide o evolučné štádium čiernej diery, ktorá už nedokáže ďalej expandovať, resp. kolabovať a mení svoje základné vlastnosti tak, že v nej nastáva úplný opak toho, čo ju charakterizovalo dovtedy. Zatiaľ čo z čiernej diery nie je možné ničomu uniknúť, do bielej diery nie je možné vojsť. Z pohľadu vonkajšieho pozorovateľa navyše vyzerajú obidve rovnako. V jadre Rovelliho knihy nájdeme diskusiu medzi teóriou relativity a kvantovou teóriou, teda medzi makroskopickými rozmermi na úrovni hviezd a elementárnymi prvkami hmoty, priestoru a času.

Na knihe Biele diery je sympatické, že si jej autor uvedomuje náročnú tému, ale snaží sa ju vysvetliť čo najzrozumiteľnejšie – vie, že mu to bude vyčítané zo strany vedeckej komunity, lenže jeho knihy pre túto komunitu vlastne nie sú určené. Ak by sa chcel niekto hlbšie ponoriť do rovníc a odborných pojmov, musí jednoducho siahnuť po inej literatúre. Laici zas nemusia nevyhnutne všetkému rozumieť, niekedy stačí aj vyvolať zvedavosť a snahu porozumieť na úrovni, akej sme ako nefyzici schopní. Pritom sám Rovelli dáva priestor aj druhej strane – komunite vedcov, ktorí tvrdia, že biele diery neexistujú. Poctivá veda je totiž taká: ak by sa tento záver potvrdil, tak sa akceptuje, no dovtedy bude prebiehať ďalší výskum.

Keďže Rovelli píše o javoch ako prevrátený čas, Planckove hviezdy, kvantový skok, hovorí o hraniciach reality, o základných vlastnostiach priestoru a času, ktoré sa menia vzhľadom na gravitáciu tak, až sa „rozpúšťajú“, je zrejmé, že potrebuje nájsť k čitateľom cestu. A v tomto zmysle je naozaj znamenitý spisovateľ. Na vysvetlenie svojich názorov využíva bohaté dedičstvo literatúry, predovšetkým Danteho a Homéra. Einsteinove rovnice napríklad prirovnáva k Vergíliovi sprevádzajúcemu Danteho na jeho púti až tam, kde ho musel opustiť, rovnako ako v istom okamihu opustíme rovnice teórie relativity, pretože sa vydáme do „čudesných miest“, kde prestávajú platiť. Pritom žiadne rovnice v knihe nenájdeme, sú tu však obrázky, prostredníctvom ktorých sa dokážeme lepšie priblížiť porozumeniu o tom, čo sú čierne diery a ako vznikajú biele.

Pre každého, koho oslovujú témy, ktorým sa Carlo Rovelli venuje, môžeme odporučiť všetky knihy, ktoré v slovenčine doteraz vyšli: Sedem krátkych prednášok o fyzike (Tatran, 2016), O čase (Tatran, 2017) a Helgoland (Tatran, 2022). Nie sú jednoduchým čítaním a ani byť jednoduchým nemôžu. Lebo čitateľstvo vyhľadávajúce knihy o vede vie, že ich čítanie za tú námahu stojí. Odmena v podobe poznania sveta je totiž obrovská.


Carlo Rovelli: Biele diery
Preklad: Martin Kolenič
Tatran, 2024

Zobraziť diskusiu (0)

Biele diery

Biele diery

Rovelli Carlo

Dostávame sa k horizontu čiernej diery, vstupujeme do nej, pozvoľna zostupujeme nadol k jej dnu, tam, kde sa čas a priestor rozpúšťajú. Pokračujeme ďalej, až sa ocitneme v bielej diere, kde je čas obrátený naruby, a odtiaľ sa vydáme... do budúcnosti. Vydajme sa spolu so svetoznámym fyzikom Carlom Rovellim do srdca čiernej diery. Stratíme sa za jej horizontom a padáme trhlinou do hlbín vesmíru. Geometria sa mení. Čas a priestor sa zvláštne rozpínajú a zmršťujú, až sa nakoniec úplne rozplynú v jadre čiernej diery a zrodí sa biela diera. Rovelli zasvätil svoju kariéru analýze myšlienok deformujúcich sa v čase všeobecnej relativity a skúmaniu mätúcich neistôt kvantovej mechaniky. V Bielych dierach čitateľovi bez ostychu odhaľuje myseľ vedca počas práce. Pozorne sleduje svoj napínavý výskum a uvažuje, či by sa všetky čierne diery mohli raz zmeniť na diery biele. Rovnako pútavo píše o práci vedca aj o zázrakoch vesmíru. Delí sa s nami o strach, neistotu a časté sklamanie zo skúmaných hypotéz a neznámych svetov, ale aj o radosť z nových myšlienok smerujúcich k nečakaným záverom. Pozýva nás zažiť horúčku vedeckého bádania a povedie nás až k ďalekým horizontom... kde zažijeme na vlastnej koži zvláštny a prekvapivý život bielej diery.

Kúpiť za 13,41 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.