Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

O čase a vesmíre

Napísať zrozumiteľnú a dostatočne pútavú knihu o vesmíre a otázkach priestoru a času je pomerne náročné. S rozostupom roka sa na pultoch objavili hneď tri takéto publikácie. Stanovili si za cieľ sprostredkovať poznanie, ktoré vo svojich dôsledkoch môže úplne zmeniť vnímanie sveta a zákonitostí, na ktorých je postavený. A v prípade času sa nás aj bytostne dotýkajú.

Veľa ľudí sa o vesmír zaujímalo v detstve a možno by sa zaujímalo aj naďalej, ak by mali viac času. Pre túto skupinu čitateľov je určená kniha popularizátora vedy a astrofyzika Neil deGrasse Tysona, známeho aj ako sprievodcu z dokumentárnej série Cosmos: A SpaceTime Odyssey. Jeho Astrofyzika pre zaneprázdnených (preklad Pavol Briatka) dokazuje, že aj na malej ploche vie byť veda ohromné intelektuálne dobrodružstvo a rozprávač je navyše vtipný. Aj pre tých, ktorí sledujú dianie v astronómii alebo fyzike častejšie znamená Tysonov výklad pridanú hodnotu: uvádza javy do vzájomných súvislostí, pričom v dvanástich kapitolách postupne venuje priestor najvýznamnejším teóriám, zaoberá sa galaxiami, medzigalaktickým priestorom, tmavej hmote, exoplanétami a hľadaniu mimozemského života. Originálnym príspevkom je posledná kapitola s názvom Úvahy o kozmickej perspektíve, kde Tyson predkladá tézy ako dokáže vnímanie nášho zanedbateľného miesta vo vesmíre ovplyvňovať morálku a etiku.


Ďalšou, o nič menej inšpirujúcou knihou, je Sedem krátkych prednášok o fyzike. Ukazuje vesmír ako miesto plné paradoxov, s ktorými sa musí ľudská myseľ popasovať ako najlepšie vie. Našťastie, vedci nie sú takmer nikdy spokojní so súčasným stavom poznania a už vôbec nie s teóriami, ktoré si vzájomne odporujú, ale zároveň fungujú. Pokúšajú sa nájsť jednotnú teóriu a toto hľadanie je fascinujúce: zahŕňa skúmanie mikročastíc aj čiernych dier, históriu aj budúcnosť kozmu. Fyzik Carlo Rovelli prezentuje zrozumiteľne aj ťažko pochopiteľné okamihy vzniku vesmíru a ukazuje, aké obmedzené sú prostriedky nášho vnímania. V prípade tejto knihy si ako čitatelia rozhodne prajeme, aby prednášky trvali dlhšie a preto sa oplatí hneď vzápätí pustiť do ďalšej Rovelliho knihy O čase (obidve preložil Peter Bilý a ukážku si môžete prečítať na medziknihami.sk).

Téma času patrí v literatúre a umení medzi konštanty v priebehu celých dejín a úvahám o jeho plynutí sa aspoň príležitostne nevyhol snáď žiadny človek. Nie náhodou sa okrem vedeckých poznatkov venuje kontextu času v hudbe a vybraných literárnych dielach aj Carlo Rovelli. Jeho kniha O čase je napísaná z časti odborným, z časti poetickým štýlom. Dokáže meniť perspektívu, s akou sa pozeráme na minulosť, súčasnosť a všetko, čo má prísť. Dozvedáme sa, že „teraz“ neexistuje, že „svet je tvorený z udalostí a nie vecí“, kde na Zemi čas plynie rýchlejšie a kde pomalšie, či čas naozaj existuje alebo je to len ľudský koncept. Rovelli kladie na čitateľa určité nároky na sústredenie a premýšľanie a ani sa tým netají. Vie, že vstupujeme do novej, zvláštnej krajiny, v ktorej neplatia naše zaužívané predstavy o realite. Aj preto je pred dielom O čase vhodné prečítať vyššie spomenuté knihy, pretože primerane spochybnia vnímanie sveta, doplnia nové informácie a pripravia na filozoficko-poeticko-vedecký Rovelliho traktát (ukážku nájdete na medziknihami.sk).

Zobraziť diskusiu (0)

Astrofyzika pre zaneprázdnených

Astrofyzika pre zaneprázdnených

Neill deGrasse Tyson

Pre všetkých, ktorí nemajú čas čítať hrubé knihy, ale túžia po spojení s vesmírom. V posledných rokoch sa ani jeden týždeň nezaobíde bez tučných titulkov oznamujúcich nový kozmický objav. Možno si médiá túto tému obľúbili, no skutočným dôvodom bude skôr rastúci záujem širokej verejnosti o astrofyziku. Každý z nás sa aspoň raz pozrel na nočnú oblohu a kládol si otázku: Čo to všetko znamená? Ako to spolu súvisí? A aký zmysel má moje bytie na tomto svete? Ak ste priveľmi zaneprázdnení a nemáte čas prenikať do tajov vesmíru na rôznych prednáškach alebo čítať hrubé učebnice, či sledovať dokumenty, a napriek tomu túžite po stručnom a zároveň zmysluplnom uvedení do tejto oblasti, táto útla knihe je práve pre vás. Nadobudnete vďaka nej prehľad o všetkých významných poznatkoch a objavoch, ktoré sformovali moderné chápanie vesmíru. Ak autor dosiahol, čo si predsavzal, po jej prečítaní budete obohatení o vedomosti z astrofyziky.

Kúpiť za 10,71 €

Sedem krátkych prednášok o fyzike

Sedem krátkych prednášok o fyzike

Carlo Rovelli

Jednoduché, zrozumiteľné a obdivuhodné. To je stručná charakteristika Rovelliho diela, ktoré bolo preložené do viac ako štyridsiatich jazykov. Autor vo svojich prednáškach berie zreteľ na laického čitateľa a približuje mu teóriu relativity alebo kvantovú mechaniku spôsobom, akoby rozoberal divadelnú hru. A divadlo vesmíru je v jeho podaní nesmierne okúzľujúce!

Kúpiť za 9,41 €

O čase

O čase

Carlo Rovelli

Podobne ako v Siedmich krátkych prednáškach o fyzike, ktoré si našli široké publikum na celom svete, aj v tejto knihe sa autor venuje téme z fyziky, ktorá zaujme a osloví každého, pretože ide o tajomstvo, s ktorým sa všetci neustále stretávame: ide o čas. Čas je tajomstvom nielen pre laikov, ale aj pre fyzikov, ktorých pohľad naň sa menil radikálnym spôsobom od Newtona cez Einsteina až ku kvantovej mechanike a k teórii slučkovej kvantovej gravitácie, ktorej sa Carlo Rovelli venuje. V Newtonových rovniciach bol čas stále prítomný, no z dnešných základných rovníc fyziky čas zmizol. Minulosť a budúcnosť nie sú protikladné, ako sme si veľmi dlho mysleli. V oblasti fyziky toto tvrdenie zrušilo jedinú istotu, ktorou je prítomnosť. To je len pár príkladov z toho, čomu sa venuje táto kniha. Predstavuje náčrt toho, čím bola fyzika kedysi, a odhaľuje, čo sa deje vo fyzike dnes. Carlo Rovelli je teoretický fyzik, člen Institut universitaire de France a Académie internationale de philosophie des sciences a v súčasnosti je vedúcim výskumnej skupiny pre kvantovú gravitáciu v Centre pre teoretickú fyziku na Aix-marseillskej univerzite. Popri iných prácach publikoval knihu Sedem krátkych prednášok o fyzike (Tatran 2016), ktorá bola preložená do viac ako štyridsiatich jazykov.

Kúpiť za 11,61 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.