Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Knihy pre malé aj veľké deti

Z obrovskej ponuky detských kníh sme si dovolili vybrať zopár titulov, ktoré sú príťažlivé aj zvnútra aj zvonku. Nájdete tu knižky s pútavým príbehom aj knihy s krásnymi ilustráciami a krátkymi, knihy pre technicky založené deti aj klasické rozprávky. Ťažkým orieškom na rozlúsknutie bývajú knihy pre väčšie deti, inšpirujte sa.

Marta Hlušíková: Až raz budem kapitánom ( Slovart 2015)

Sedemročný Samko sa túži stať lodným kapitánom A kým je jeho mama v nemocnici, pripravuje ho na toto povolanie mamin priateľ Roman. Rozpráva mu námornícke príbehy, testuje jeho schopnosti znášať morskú chorobu, pripravuje na stretnutie s ľadovcom, skúša odvahu v plavebnej komore. Samko uverí, že svoje sny si môže splniť, a získa nielen nového kamaráta, ale aj ozajstnú veľkú rodinu. Ilustrovala Veronika Klimová.


Mária Lazárová: Adam a čarovná šmykľavka (Slovart 2015)

Viete, prečo sú klokany červené, aké tajomstvo strážia mačky a kto v skutočnosti vyhral súťaž kráľa zvierat? Toto všetko a oveľa viac sa dozviete v tretej rozprávkovej knihe spisovateľky Márie Lazárovej. Adamko je chlapček s obrovskou fantáziou. A tú veru potrebuje, pretože väčšinu času trávi na dvore úplne sám. Jeho mama totiž nemá veľa času, stará sa o malé dvojičky. V jeden deň sa Adamkovi prihovorí neviditeľný vtáčik Štebotáčik. Z vtáčika a chlapca sa okamžite stanú nerozluční priatelia. Štebotáčik pozná nielen mnoho krásnych príbehov o zvieratkách, ale aj kúzlo čarovnej šmykľavky, ktorá oboch prenáša pomocou zaklínadla, kamkoľvek si len pomyslia. A že sú tie výlety plné dobrodružstiev, na to vezmite jed! Ilustroval Ľuboslav Paľo.


Mirka Rudášová: Moje vodné dráčiky (Virvar 2015)

Detská kniha s ilustráciami od Rudej Sovy. RUDÁ SOVA (Mirka Rudášová) je čerstvou bakalárkou VŠVU, kde študovala Grafiku v ateliéri pána profesora Dušana Kállaya.


Hub Ulrich: O ôsmej na arche (Zelený kocúr 2013)

Knižná podoba úspešnej hry Traja tučniaci. Ak by ste sa opýtali tučniaka, kto je Boh, hneď by vedel odpoveď. Boh je všemohúci a stvoril celý svet. Má len jednu malú nevýhodu. Je neviditeľný. Ako teda vieme, že naozaj existuje? Nad touto otázkou sa pohádajú traja tučniaci v knižke Ulricha Huba, keď v tom začne liať ako z krhly. Prichádza potopa sveta, ale našťastie priletí jedna tučná, biela holubica a odovzdá im lístky na Noemovu archu. Problém je len ten, že lístky sú dva. A tučniaci sú traja, nerozluční kamaráti. "Nezáleží na tom, či sa na túto hru dívate v divadle, alebo si ju čítate doma – v spoločnosti troch tučniakov sa určite potešíte, zabavíte a možno, že aj zamyslíte. Odporúčam, no rozhodne nielen pre deti!" Juraj Bielik, režisér


Terry Pratchett : Draky zo Strašihradu (Slovart 2015)

V knihe Draky zo Strašihradu objavíte štrnásť darebáckych príbehov. Mladí čitatelia tak môžu po prvý raz nazrieť do literárneho majstrovstva Terryho Pratchetta. Objavte čaro detských príbehov najznámejšieho fantasy autora spolu s nešikovnými čarodejníkmi, s precitlivenými hrdinami či s neuveriteľne odvážnou korytnačkou, ktorá by dala život za každé nové dobrodružstvo. Táto bohato ilustrovaná kniha oslavuje Pratchettovu hru so slovami aj jeho neopakovateľný prístup k rozprávaniu príbehov.


Jenny Austin: Kedy tam už budeme? Hry na dlhé cesty pre celú rodinu (Slovart 2015)

„Kedy tam už budeme?" je veta, ktorú dôverne poznajú všetci rodičia. S touto knihou sa však počas cestovania deti nudiť nebudú. Obsahuje vyše 80 hier, ktoré možno ľubovoľne obmieňať. Kilometre budú vďaka nej ubiehať rýchlejšie nielen deťom, ale celej rodine. Postarajú sa o to hádanky, hlavolamy, vedomostné kvízy, aktivity na postreh apredstavivosť či hry so slovami. Táto kniha je ideálny spoločník na cestovanie s deťmi.


Martin Sodomka: Jak si postavit dům/motorku/letadlo (ms studio 2015)

„Ptáci si taky berou hypotéku na stavbu hnízda?“ zeptá se krysák Arny svého starého kamaráda vrabčáka Zíly. Bezstarostné mládí Arnymu skončilo, oženil se a staví dům.Stavba sama o sobě není nic jednoduchého, ale vytvoření projektu, vyřízení stavebního povolení a získání hypotéky vyžaduje možná ještě větší úsilí. Arny z toho začíná pomalu šedivět a to netuší, že největší problém ho teprve čeká. Ne, problém je slabé slovo, přichází rovnou pohroma. Budeme doufat, že všechno dobře dopadne, vždyť v pohádkách to tak většinou bývá.


Jiří Žáček, Adolf Born: Ezopove bájky (Slovart 2015)

Jiří Žáček, významný český básnik, autor mnohých obľúbených knižiek pre deti aj dospelých, po úspešných zbierkach Hrôzostrašné rozprávky, Čarodejné rozprávky či Ostrovtipné rozprávky pre bystré hlavičky tentoraz pre svojich čitateľov pripravil nové spracovanie svetoznámych Ezopových bájok. Preslávené bájky O myške a levovi, O vrane, líške a syre či O pastierikovi, čo rád žartoval zabavia a poučia deti i dospelých. Ak chcete vedieť, kto sa smeje naposledy, kto v lete myslí na zimu, ako sa vypláca láskavosť či kto vyhráva, keď sa dvaja bijú, toto je to pravé čítanie pre vás i vaše bystré ratolesti. Tak ako v predchádzajúcich rozprávkových knihách, aj v novej zbierke bájok Jiřího Žáčka sa môžete tešiť na prekrásne ilustrácie majstra Adolfa Borna.


Josef Čapek: Rozprávka o psíčkovi a mačičke 1, 2 (Buvik 2015)

Známe rozprávka Josefa Čapka v malej elegantnej brožovanej väzbe poteší každé dieťa. Okrem rozprávky a básničky nájdu v nej deti aj omaľovánku.


Alessandro Sanna: Řeka (Labyrint 2015)

Čtvero ročních období a čtyři příběhy odehrávající se na břehu jedné řeky, které v jejich pomíjivosti a kráse zachytil italský malíř Alessandro Sanna. Navzdory občasné krutosti je život většinou radostný a zářivý, především se však stále proměňuje jako voda, která plyne. Úchvatná kniha beze slov pro malé i velké čtenáře. Téměř 400 akvarelových obrázků je řazeno formou komiksových panelů.


Olga Černá: Klárka a 11 babiček (Baobab 2015)

Klárčin děda Tomáš je kominík. Jednoho špatného dne spadne ze střechy a zůstane na dlouhé měsíce připoutaný na lůžko. Klárka je najednou sama a začíná její legrační i strastiplné putování po domácnostech jedenácti „babiček“. Jak se brzy dozvíme, není tak jednoduché postarat se na pár měsíců o jednu malou holku s docela velkým nosem a zálibou v hraní na klavír. Každá z „babiček“, jejichž domácnostmi Klárka projde, má tak trošku jinou představu o životě malé holčičky i o svém vlastním. Olga Černá vypráví svůj nový příběh formou dopisů, které si Klárka s dědečkem píšou. Se sympatickou lehkostí a nadhledem popisuje autorka – v tomto „prvním epistolárním románu pro děti“ – rozmanitosti lidských povah, příběhy i úskalí dnešního městského života a všemožné peripetie, které Klárka prožívá. Knížka je napsána úsporně, s citem pro dětského čtenáře a jemným smyslem pro humor, který pobaví i rodiče. Knihu ilustracemi doprovodila Alžběta Skálová. Pro děti od devíti let.


Tomáš Kompaník: Aha, omaľovánka. (Tomáš Kompaník 2015)

Séria 16 ľudových kvetinových vzorov zo všetkých kútov Slovenska nadväzuje na mimoriadne úspešnú a krásnu knihu o slovenských výšivkách AHA. Balenie obsahuje 12 motívov na bielych listoch a 4 zlaté motívy na čiernych listoch.


Knihy pre veľké deti:


Lars Saabye Christensen: Herman (Slovart 2015)

Niekedy sa v najmenšom človeku skrýva veľké srdce. Jedenásťročný Herman je úplne obyčajný a celkom šťastný chlapec s bujnou fantáziou. Do školy chodí zásadne neskoro, v triede rešpektuje silnejších, telesná výchova mu príliš nevonia a či ho má ryšavá Ruby naozaj rada... to sa ešte uvidí. Všetko sa zmení, keď mu začnú padať vlasy a Herman je presvedčený, že čoskoro zomrie. Prechádza veľmi ťažkým obdobím, snaží sa vyrovnať so svojou chorobou i so smrťou milovanej osoby, až kým sa nenaučí prijať seba samého.


Patrick Ness, Siobhan Dowd: Sedem minút po polnoci (Slovart 2015)

Dojímavý román o láske, o strate a o nádeji. Conora trápia desivé sny - každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú. Ale tento sen je iný. Keď sa dnes v noci Conor prebudí, v okne ho niekto čaká. Niekto starodávny. Niekto, koho neočakával. Netvor starší ako ľudstvo samo, ktorý Conorovi porozpráva tri píbehy o láske, o strate i o nádeji. Ale na oplátku chce od Conora počuť to, z čoho má najväčší strach: chce počuť pravdu. Patrick Ness sa v románe Sedem minút po polnoci majstrovsky zhostil námetu zosnulej spisovateľky Siobhan Dowd a napísal úchvatný a dojemný príbeh o strate, o ranách osudu a najmä o sile, ktorú si vyžaduje život po smrti najbližších.


Jo Nesbo: Doktor Proktor a koniec sveta. Možno.

Jo Nesbo a doktor Proktor majú pre vás prichystanú ďalšiu sériu neuveriteľne šialených dobrodružstiev. Pripravte sa na inváziu mimozemšťanov, pravdu o tom, ako naozaj miznú ponožky v práčkach, na hada škrtiča v kanalizácii, na pravého žabieho muža a nie úplne pravých paviánov, na zákerné vafľovače aj nie úplne doladené balančné topánky. A navyše si dávajte pozor na sedemnohého peruánskeho vysávača, na kráľa v exile i na koniec sveta. Možno.


kolektív autorov: Cesta naprieč dejinami. História, ako ste ju doteraz nevideli(Slovart 2015)

Vydajte sa s touto knihou na úžasnú cestu naprieč svetovou históriou. Tento unikátny sprievodca vám priblíži najdôležitejšie udalosti na viac než 60 mapách. Získajte fantastický prehľad o dobyvačných cestách Vikingov, o tom, kde si čierna smrť vyžiadala najviac životov, kde boli najkrvavejšie bitky prvej svetovej vojny a ešte oveľa viac! Tento jedinečný historický atlas vám predstaví dejiny tak, ako ste ich ešte doteraz nemali príležitosť nikde vidieť!


Lois Lowry: Darca (Artforum 2014)

Dvanásťročný Jonas žije vo svete riadenom všadeprítomnými pravidlami. Všetko je dokonale zorganizované– človeku pridelia meno, rodičov, povolanie, partnera. Všetci sú si rovní, všetci žijú v dostatku a spokojnosti. Komunita vedená Radou starších sa vyrovnala s vojnami a kriminalitou, ale aj s bolesťou, hnevom, neistotu a sklamaním. Stačí dodržiavať pravidlá. Jonas však nezískava povolanie ako jeho vrstovníci. Je vyvolený stať sa Príjemcom pamäti. Aby sa mohol stať strážcom spomienok minulých generácií, musí prejsť výcvikom. Pod vedením svojho učiteľa, múdreho starca, sa postupne sa dozvedá o bolesti a utrpení, no aj o kráse, umení a láske a začína chápať, aká je cena za bezpečný a bezstarostný život jeho spoločenstva.


Zobraziť diskusiu (0)

Až raz budem kapitánom

Až raz budem kapitánom

Hlušíková Marta

Sedemročný Samko sa túži stať lodným kapitánom A kým je jeho mama v nemocnici, pripravuje ho na toto povolanie mamin priateľ Roman. Rozpráva mu námornícke príbehy, testuje jeho schopnosti znášať morskú chorobu, pripravuje na stretnutie s ľadovcom, skúša odvahu v plavebnej komore.

Kúpiť za 8,96 €

Adam a čarovná šmykľavka

Adam a čarovná šmykľavka

Mária Lazárová

Viete, prečo sú klokany červené, aké tajomstvo strážia mačky a kto v skutočnosti vyhral súťaž kráľa zvierat? Toto všetko a oveľa viac sa dozviete v tretej rozprávkovej knihe spisovateľky Márie Lazárovej.

Kúpiť za 8,96 €

Moje vodné dráčiky

Moje vodné dráčiky

Rudášová Mirka

Detská kniha s ilustráciami od Rudej Sovy.

Kúpiť za 9,18 €

O ôsmej na arche

O ôsmej na arche

Ulrich Hub

Knižná podoba úspešnej hry Traja tučniaci. Ak by ste sa opýtali tučniaka, kto je Boh, hneď by vedel odpoveď.

Kúpiť za 10,26 €

Draky zo Strašihradu

Draky zo Strašihradu

Pratchett Terry

V knihe Draky zo Strašihradu objavíte štrnásť darebáckych príbehov. Mladí čitatelia tak môžu po prvý raz nazrieť do literárneho majstrovstva Terryho Pratchetta.

Kúpiť za 8,96 €

Kedy tam už budeme?

Kedy tam už budeme?

Austin Jenny

„Kedy tam už budeme?" je veta, ktorú dôverne poznajú všetci rodičia. S touto knihou sa však počas cestovania deti nudiť nebudú.

Kúpiť za 12,30 €

Jak si postavit dům

Jak si postavit dům

Sodomka Martin

„Ptáci si taky berou hypotéku na stavbu hnízda?“ zeptá se krysák Arny svého starého kamaráda vrabčáka Zíly. Bezstarostné mládí Arnymu skončilo, oženil se a staví dům.

Kúpiť za 12,54 €

Ezopove bájky

Ezopove bájky

Žáček Jiří, Born Adolf

Jiří Žáček, významný český básnik, autor mnohých obľúbených knižiek pre deti aj dospelých, po úspešných zbierkach Hrôzostrašné rozprávky, Čarodejné rozprávky či Ostrovtipné rozprávky pre bystré hlavičky tentoraz pre svojich čitateľov pripravil nové spracovanie svetoznámych Ezopových bájok. Preslávené bájky O myške a levovi, O vrane, líške a syre či O pastierikovi, čo rád žartoval zabavia a poučia deti i dospelých.

Kúpiť za 9,45 €

Rozprávka o psíčkovi a mačičke 2

Rozprávka o psíčkovi a mačičke 2

Čapek Josef

Známa rozprávka Josefa Čapka Ako našli bábiku, ktorá tenko plakala v elegantnej brožovanej väzbe poteší každé dieťa. Okrem rozprávky a básničky nájdu v nej deti aj omaľovánku.

Kúpiť za 2,70 €

Řeka

Řeka

Sanna Alessandro

Čtvero ročních období a čtyři příběhy odehrávající se na břehu jedné řeky, které v jejich pomíjivosti a kráse zachytil italský malíř Alessandro Sanna. Navzdory občasné krutosti je život většinou radostný a zářivý, především se však stále proměňuje jako voda, která plyne.

Kúpiť za 14,13 €

Klárka a 11 babiček

Klárka a 11 babiček

Černá Olga

Klárčin děda Tomáš je kominík. Jednoho špatného dne spadne ze střechy a zůstane na dlouhé měsíce připoutaný na lůžko.

Kúpiť za 9,88 €

Aha, omaľovánka

Aha, omaľovánka

Kompaník Tomáš

Séria 16 ľudových kvetinových vzorov zo všetkých kútov Slovenska nadväzuje na knihu o slovenských výšivkách AHA. Balenie obsahuje 12 motívov na bielych listoch a 4 zlaté motívy na čiernych listoch.

Kúpiť za 9,00 €

Herman

Herman

Christensen Lars Saabye

Niekedy sa v najmenšom človeku skrýva veľké srdce. Jedenásťročný Herman je úplne obyčajný a celkom šťastný chlapec s bujnou fantáziou.

Kúpiť za 9,45 €

Sedem minút po polnoci

Sedem minút po polnoci

Ness Patrick, Dowd Siobhan

Dojímavý román o láske, o strate a o nádeji. Conora trápia desivé sny - každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú.

Kúpiť za 12,30 €

Doktor Proktor a koniec sveta. Možno.

Doktor Proktor a koniec sveta. Možno.

Nesbo Jo

Jo Nesbo a doktor Proktor majú pre vás prichystanú ďalšiu sériu neuveriteľne šialených dobrodružstiev. Pripravte sa na inváziu mimozemšťanov, pravdu o tom, ako naozaj miznú ponožky v práčkach, na hada škrtiča v kanalizácii, na pravého žabieho muža a nie úplne pravých paviánov, na zákerné vafľovače aj nie úplne doladené balančné topánky.

Kúpiť za 14,20 €

Cesta naprieč dejinami

Cesta naprieč dejinami

kolektív autorov

Vydajte sa s touto knihou na úžasnú cestu naprieč svetovou históriou. Tento unikátny sprievodca vám priblíži najdôležitejšie udalosti na viac než 60 mapách.

Kúpiť za 13,46 €

Darca

Darca

Lois Lowry

voj román venovala LoisLowry „Všetkým deťom, ktorým zverujeme do rúk budúcnosť.” Román určený vnímavým dospievajúcim aj dospelým, bol preložený do viac ako tridsiatich jazykov a autorka zaň získala niekoľko cien. Na niektorých amerických školách bol zaradený medzi povinné čítanie, na iných naopak zakázaný.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.