Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Kocka cukru ti môže (a nemusí) zachrániť život

Na korze v Sabinove stojí vyzdobená výloha v zelenkastých farbách. Nápis nad vchodom hovorí H. Lautmann ‒ vdova. Toto miesto je späté s oscarovým filmom Obchod na korze (1965, Ján Kadár, Elmar Klos), kde ambivalentnú úlohu arizátora Antona Brtka stvárnil Jozef Kroner. Filmu predchádzala novela Ladislava Grosmana, ktorá je súčasťou vzácnej spisby skompletizovanej vo vydavateľstve Akropolis ‒ Spisy Ladislava Grosmana 1. Súčasťou knihy je aj novela Nevěsta a tiež román Z pekla štěstí.

Tóno Brtko principiálne nie je zlý človek. Ocitá sa na dejinnej slučke, kde formujúci sa Slovakštát postupne prijíma opatrenia nasmerované voči židovskému obyvateľstvu. Medzi najradikálnejšie z nich patrí arizácia. Tá však nie je žiadnym opatrením, ale radikálnym zásahom do majetkového práva židovského občana. Prebratie majetku sa stane rodinnou témou u Brtkovcov, ktorí sa na rýchlom zisku nezhodnú. Tóno nemá rád svojho nafúkaného gardistického švagra a je príliš hrdý na to, aby od neho prijal neštandardnú pomoc. Pod tlakom svojej manželky však postupne začne podnikať nesmelé kroky namierené do galantérie starej pani Rozálie Lautmanovej. Tá si jeho príchod interpretuje po svojom, je k nemu milá, varí mu, stará sa o neho a Brtkovu prítomnosť si vysvetľuje ako pomoc, netušiac, že jeho zámery sú pre jej podnik fatálne.

Ideologický základ všetkých troch diel v prvej časti spisov Ladislava Grosmana tvorí psychologický prevrat v povahách ľudí pod prísľubom lepšej budúcnosti, ktorú majú na dosah. Vidia, že ich susedia, rodinní príslušníci alebo vzdialení príbuzní v štruktúrach fašistickej moci získavajú hmotné statky a tiež sa začínajú nosiť ako páni. Zmenili sa formálne ‒ drahé šaty, upravené uniformy príslušníkov HSĽS, no najdôležitejšia zmena sa udiala na tej neviditeľnej časti. Ideálna štúdia charakteristiky postáv je komponovaná aj v dramatickom texte Petra Karvaša Polnočná omša. Rodina Kubišovcov prežíva na Vianoce povstaleckého roku 1944 kamuflovaný strach o syna ‒ partizána, o ktorom tvrdia, že študuje v hlavnom meste. Povedať pravdu nahlas bolo nebezpečné aj v kruhu najbližších. Profit z odmeny za vyzradenie sabotáže bol prisilnou motiváciou. Elitný fašista Adolf Eichmann na povojnovom súdnom procese v Izraeli priznal, že keby bol kolaborantom jeho vlastný otec, taktiež by ho potrestal. Zákon pred ľudskosťou. Ríša pred rodinou.

Slovensko ako satelitný štát hitlerovského Nemecka cítilo vojenskú silu, ktorou disponovala Ríša. Tak to býva, slabší si rýchlo zvykne na ochranu silnejšieho a so spojencom v pätách je manipulácia s bezbrannými osudmi jednoduchšia. Čo na tom záleží, že takýto teror je len slepým plnením cudzích plánov?

Vynaliezavosť rozumu sa prejaví v novele Nevesta, kde ústredná protagonistka, spokojné a slobodné dievča, zažije peripetie s manželstvom, ktoré jej má papierovo zabezpečiť slobodu. Veselosť a spokojnosť z čias bez zväzku sa zamotá do neprehľadnej hry na náboženstvo, manželstvo a absolútnu voľnosť, akú zažívala, kým nebola nútená do žiadneho zväzku proti svojej vôli. Samote Líza rozumela, manželstvu nie, rovnako ako nerozumela krutosti svojej doby a hrozbe deportácie do koncentračného tábora. Sám Ladislav Grosman považoval novelu o pekárovej dcére za svoje najlepšie dielo.

Posledný román s názvom Z pekla štěstí hovorí o bezstarostnom detstve dospievajúceho chlapca Róberta, ktorý má plnú hlavu červenej knižnice svojej tety. Namiesto toho, aby sa dospelých pýtal na lásku, interpretuje si príbehy po svojom a popri svojom rozrušení skúma zákutia ľudského tela. Práve vo chvíľach, keď sa jeho organizmus budí a odhaľuje tajomstvá sexuálneho života dospelých, musí byť zo svojho hniezda násilne odňatý a odchádza do Maďarska. Platonická láska a otázky tela chlapca vyrušujú minimálne s rovnakou kadenciou ako napätie okolo židovskej otázky. Róbert politike nerozumie, nepotrebuje. Vie, že sa strýko nakrátko vracia z frontu a čoskoro zase odíde, aby mohol svoje mladé city adresovať svojej láskavej manželke. Tá netuší, že z chlapca sa pomaly stáva muž a jej prítomnosť ho rozrušuje. Aj Anna Franková a Renia Spiegel boli dve mladé dievčatá zažívajúce peripetie lásky a objavujúce svoje telo; holokaust, vojna a to všetko okolo bolo len súhrou okolností v pozadí, ktorá bola slabšia ako elementárne ľudské city.

Ladislav Grosman v poviedke Z pekla štěstí píše, že kocka cukru na cestu vie zachrániť život. Detail, aký sa túla pohodený vo vrecku pri odtrhnutom gombíku, ozdobnej spone. Čosi, čím deti kŕmia koňa, keď chcú, aby sklonil hlavu a ony ho mohli pohladkať. Keď chcel Ján Komínek, boxerista z koncentračného tábora vo filme Boxer a smrť (Peter Solan, 1962), ustáť v pästnom súboji proti veliteľovi tábora Walterovi Kraftovi, tiež mu radili ‒ „cukor, hlavne si pýtaj cukor”. Akoby sladkosť mala byť detskou zbraňou proti mašinérii smrti.


Spisy Ladislava Grosmana 1
Akropolis, 2020

Obrázok:
Milan Florián, Kresba I (1939), webumenia.sk


Zobraziť diskusiu (0)

Spisy Ladislava Grosmana 1. Obchod na korze, Nevěsta, Z pekla štěstí

Spisy Ladislava Grosmana 1. Obchod na korze, Nevěsta, Z pekla štěstí

Grosman Ladislav

První svazek spisů přináší dvě slavné novely a málo známý román z období Slovenského státu z městečka pod Vihorlatem, v němž vedle sebe žijí židovská a křesťanská komunita v atmosféře postupující fašizace společnosti. V Obchodu na korze, jehož zfilmování režiséry Jánem Kadárem a Elmarem Klosem bylo oceněno americkým Oscarem, jde o drama prostého člověka uvízlého v mašinerii nových pořádků.

Kúpiť za 11,97 €

Spisy Ladislava Grosmana 2. Povídky

Spisy Ladislava Grosmana 2. Povídky

Grosman Ladislav

Druhý svazek spisů přináší všechny povídky z prvního vydání knihy Nevěsta, v exilu vydanou povídkovou knihu Hlavou proti zdi, texty publikované pouze časopisecky a zejména dosud nevydané povídky z autorových rukopisů. Ve svých prózách se Grosman vrací na Slovensko doby meziválečné a válečné, zachycuje poválečnou všednodennost a evokuje život v Izraeli v letech sedmdesátých.

Kúpiť za 15,58 €

Spisy Ladislava Grosmana 4. Dopisy Mileně

Spisy Ladislava Grosmana 4. Dopisy Mileně

Grosman Ladislav

Čtvrtý svazek spisů tvoří dopisy, které autor přímo či nepřímo adresoval rodinné přítelkyni Mileně do Švýcarska. Zahrnuje jak dopisy skutečné, tak literární, s jejichž pomocí se autor v emigraci vyrovnával s šokující realitou tzv. jomkipurské války (1973), rozpoutané přepadením Izraele egyptskými a syrskými vojsky v Den usmíření (Jom kipur). Reálně i imaginárně zpravoval svou dávnou přítelkyni o stavu civilního izraelského zázemí i o svém vlastním rozpoložení a sdílel tak prožívanou úzkost o bytí své nové domoviny.

Kúpiť za 11,97 €

Nevesta

Nevesta

Grosman Ladislav

Poviedka Nevesta vyšla v rovnomennom súbore poviedok Ladislava Grosmana najskôr v československom nakladateľstve Mladá fronta v roku 1968. Krátko nato bola kniha stiahnutá z trhu a zvyšný, nepredaný náklad zlikvidovali.

Kúpiť za 14,54 €

Podobný obsah

Dlouhé ucho

Recenzie

Dlouhé ucho

Egon Bondy alias Zbyněk Fišer, prozaik, básnik a filozof, sa narodil v roku 1930 v Prahe a zomrel vo veku 77 rokov v Bratislave. Pod svojím pseudonymom vydával nápadité kritické literárne podobenstvá ako Invalidní sourozenci, Máša a Běta, Severin, ale aj rôzne kratšie samizdatové formáty, ktoré v súčasnosti vychádzajú vo vydavateľstve Akropolis. Dnes je dostupná aj jeho posledná známa ucelená práca Dlouhé ucho.

Fandom: fanúšikovská doména pod drobnohľadom

Recenzie

Fandom: fanúšikovská doména pod drobnohľadom

České vydavateľstvo Akropolis sa v edícii #POPs systematicky venuje odborným textom týkajúcim sa popkultúry. Tento rok došlo aj na vydanie zásadného textu zaoberajúceho sa mediálnym fandomom a aktivitami jeho členov, fanúšikov. Pytliakov textov tak máme možnosť čítať v preklade Josefa Šebeka.

Jednu Bloody Mary?

Recenzie

Jednu Bloody Mary?

David Szalay nás vo svojom románe Turbulence necháva prežívať lietanie z perspektívy dvanástich príbehov, ktoré sa v detailoch prelínajú a vytvárajú nervozitu zo situácie, ktorú nemáme pod kontrolou.