Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Kozmický pohľad ako svetonázor

Občas sa môže zdať, že verejní intelektuáli sú predovšetkým z oblasti humanitných alebo sociálnych vied. Astrofyzik Neil deGrasse Tyson je však výborným príkladom, že v jadre uvažovania o spoločnosti, konfliktoch, náboženstve alebo medicíne nie je ani tak povaha vzdelania, ale kritické uvažovanie, práca s dátami a otvorená myseľ. Svoj pohľad na svet deGrasse Tyson nazýva kozmická perspektíva a kniha Hviezdny posol vysvetľuje, v čom môže byť takýto svetonázor obohacujúci pre iných ľudí.

Vedec, ironik a popularizátor vzdelania
Už v predchádzajúcich tituloch Listy od astrofyzika (Tatran, 2019) a Astrofyzika pre zaneprázdnených (Tatran, 2017) deGrasse Tyson zoznámil svojich čitateľov so špecifickým pohľadom na vesmír a miesto človeka v ňom. Ukázal, ako môže uvažovanie o makro aj mikro fyzikálnych javoch pôsobiť na vnímanie spirituality, smrti, alebo hoci aj ekológie. Jeho schopnosť vysvetľovať, používať čo najpresnejšie pojmy, zaujať vhodne zvolenými príkladmi a ústretovosť voči čitateľom v zrozumiteľnej podobe charakterizuje aj knihu Hviezdny posol.

Autor má bohaté skúsenosti z pôsobenia v médiách a veľmi dobre vie, že niektoré jeho názory pôsobia kontroverzne pre isté skupiny ľudí, hlavne pre ideologicky založené, nie práve tolerantné osobnosti. Aj preto sa občas nevyhýba irónii, ľahkému poštuchnutiu do nepružného myslenia, ale pritom sa neposmieva hodnotám. Nadovšetko však presadzuje racionalitu a vedu, on sám pôsobí ako riaditeľ Haydenovho planetária v Americkom prírodovednom múzeu a dlhodobo sa venuje propagácii vedy. Verí v silu vzdelania, ktoré môže dlhodobo významne zlepšovať kvalitu života rôznych vrstiev obyvateľstva.

Desať ponaučení pre súčasný svet
V Kozmickom poslovi sa dočítame veľa zaujímavých faktov o vede, ale aj o rôznych spoločenských javoch, s ktorými sa stretávame a okolo ktorých vznikajú neraz vášnivé diskusie. V desiatich kapitolách postupne deGrasse Tyson analyzuje javy ako estetika, vedecké objavy, vesmír, konflikty, výpočty, vegetariánstvo a mäsotariánstvo, rod a identitu, farbu pleti a rasu, právo, fyziológiu a dušu. Základom každého textu je racionálny prístup, vedecké skúmanie, zohľadňovanie názoru oponentov a nájdeme tu dokonca aj jeho statusy, resp. tweety, ktoré vzbudili v obecenstve ostré reakcie. Osobitne tweety vyvolali rozhorčenia a obvinenia z cynickosti, nie je to pritom až také prekvapivé, pretože reakcie ľudí bývajú zväčša impulzívne, málokto si dá námahu vytvoriť si širší kontext tých pár viet, ktorými sa autor prezentuje na sociálnom médiu.

Kniha bude určite najviac prínosná pre to čitateľstvo, ktoré rado uvažuje pomalšie než prchko a uprednostňuje analytický prístup pred vášnivou obhajobou vlastných, hoci aj pomýlených názorov. O to viac to platí v medziľudských vzťahoch, kde konflikty vznikajú neraz z odmietania názorov druhých. Ak sa zanovitosť a trvanie na chybnom úsudku alebo podliehanie toxickej ideológii premietnu do medzinárodného spoločenstva, utrpenie sa šíri v podobe konfliktov, vojen, terorizmu a pod. V tomto kontexte je veľmi zaujímavý a podnetný nápad o fiktívnej krajine Racionálii, kde by celé spoločenské usporiadanie bolo formované len racionalitou. Je to síce myšlienkový experiment, otvára však celé spektrum javov, ktoré sú v súčasnosti v demokratickom zriadení problematické, krehké, pričom nie je isté, či sú nastavené správne. Typickou ukážkou v knihe je systém porotcov pri súdnych procesoch.

Byť zvedavý sa oplatí. Dozvieme sa tak, prečo by mimozemšťania pri návšteve Zeme mohli najskôr osloviť mravce; ako je to s rodom Santových sobov; či si voliči uvedomujú, koho v skutočnosti volia, aj keď si myslia, že to vedia; prečo je dôležité podporovať Afriku v jej rozvoji; aký absolútne nezmyselný je rasizmus už len z hľadiska vedeckých faktov. DeGrasse Tyson je presvedčený o sile vzdelania a racionality pozdvihnúť ľudské spoločenstvo a zabezpečiť mu kvalitnejší život na našej planéte. Prístupnosť jeho spôsobu rozprávania robí z knihy vynikajúceho sprievodcu pre všetkých, ktorí tieto túžby zdieľajú tiež.


Neil deGrasse Tyson: Hviezdny posol
Preklad: Barbora Vinczeová
Tatran, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Hviezdny posol

Hviezdny posol

Tyson Degrasse Neil

Neil deGrasse Tyson vníma civilizáciu na Zemi z kozmickej perspektívy. Vrhá nové svetlo na zásadné nedostatky našej doby – vojnu, politiku, náboženstvo, pravdu, krásu, rod a rasu – tak, že v každom z nás prebúdza zmysel pre spolupatričnosť.

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.