Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Kto z nás

Zbierka Kto z nás od argentínskej spisovateľky a držiteľky literárnych ocenení Claudie Piñeiro obsahuje šestnásť poviedok, ktoré autorka písala v priebehu pätnástich rokov a boli uverejňované v rubrikách literárnych časopisov. Niektoré poviedky sú svojím rozsahom dlhšie, iné o čosi menej, no každá vám prinesie veľmi zaujímavý, v niektorých prípadoch až šokujúci literárny zážitok.

V zbierke sa stretávame s rôznorodou spleťou medziľudských vzťahov, ktorými si možno prešiel nejeden z nás. Autorka píše napríklad o vzájomnom partnerskom odlúčení, bolestnej strate blízkej osoby, o komplikovaných vzťahoch medzi rodičmi a ich deťmi, pocitoch nedocenenia, dvojtvárneho života, nevery... Stávame sa svedkami udalostí, ktoré sa na začiatku javia ako jednoznačné a nespochybniteľné, no postupným odkrývaním tajomstiev zistíme, že veci sa majú úplne inak, než sa nám na prvý pohľad môže zdať.

Hlavnými postavami každého príbehu sú obyčajní ľudia, ktorí sa dostávajú do zložitých životných situácií. Ich riešenie však berú akosi po svojom. Takmer vždy konajú impulzívne a skratovo, s cieľom niekoho usmrtiť. Vytiahnu na daného človeka pištoľ alebo nôž, či niekedy len tak pustia plynový sporák v zatvorenej miestnosti a odídu, zatiaľ čo plyn syčí v dome so spiacimi ľuďmi. K zločinom ich často doženie vyhrotená krízová či emocionálna deštruktívna udalosť, ktorá hlboko zasiahne ich životy.

Základ jednotlivých poviedok, respektíve zbierky ako takej, pozostáva z výborného budovania pochmúrnej až mrazivej atmosféry a stupňovania napätia, keď čitateľ v niektorých prípadoch tuší, v iných zasa nie, šokujúcu pointu celého príbehu. Piñeiro vo svojich poviedkach naozaj majstrovsky zachytila ľudské emócie, neduhy a myšlienky, ku ktorým sa uchyľuje ľudská myseľ v momentoch smútku, zúfalstva, krivdy či trápenia. Odhaľuje jadro človeka, jeho dobré, no hlavne tie zlé vlastnosti tak, až z toho občas behá mráz po chrbte.


Claudia Piñeiro: Kto z nás

Artforum, 2021 (edícia -klad)

Preklad: Barbara Sigmundová

Zobraziť diskusiu (0)

Kto z nás

Kto z nás

Pineiro Claudia

Claudia Piñeiro podáva vo svojich poviedkach svedectvo o tom, aké zúfalé činy sú ľudia schopní vykonať pod vplyvom nepriaznivých okolností a nešťastných náhod. Stačí jej len pár strán na to, aby čitateľom naservírovala silné, odvážne a nekompromisné príbehy plné napätia, pôsobivých scén, prekvapujúcich, niekedy až absurdných zápletiek a nečakaných koncov.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.

Sencovova jedenástka

Recenzie

Sencovova jedenástka

Desať a jedna poviedka reflektujúce zárodky protodemokracie v bližšie neurčenom postsovietskom priestore. Nájdeme ich združené v útlej zbierke nazvanej Marketér, ktorej autorom je Oleg Sencov. Na vydanie tejto zaujímavej textovej kolekcie sa podujalo bratislavské Artforum, kde knižka uzrela svetlo sveta v rámci edície -klad. Preložil ju osvedčený Ján Štrasser, vyzdobená je ilustráciou od významného slovenského grafika Oresta Dubaya a stručným predslovom prispel i Mirek Tóda.

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Narine Abgarian, Katarína Strelková

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami. Na poslednej ceste ho odprevádzajú všetky jeho milované. Každej zanechal nejaký dar a spomienku na veľkú lásku. A každá má svoj príbeh. Simon od Narine Abgarian je síce pomenovaný po mužovi, no rozpráva príbehy štyroch pozoruhodných žien. Abgarian s neochvejnou úprimnosťou a jemným humorom zobrazuje premenu svojich ženských postáv na pozadí tráum 20. storočia: arménskej genocídy, občianskej vojny, dvoch svetových vojen a sovietskej moci. Silný príbeh o silných ženách napísala autorka magického románu Z neba spadli tri jablká na vrchole svojich tvorivých síl. Simon je hrejivý román: tragikomický, ale aj plný nesmiernej láskavosti a dobra. Je hlavne o láske – tej, ktorá je často nedosiahnuteľná, ale keď ju raz človek nájde, ostane mu na celý život.