Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Láska je len jedna, zmierte sa s tým

Pamätáte si to ešte? Ten pocit, keď to prišlo prvýkrát… Už ste vedeli, že sa to môže stať a predsa vás to prichytilo nepripravených. Pretože nikto si nevyberá, kedy a ako sa to stane. Skrátka sa zamilujete. A keď sa raz niekto zamiluje a ten druhý mu lásku opätuje, nič na svete to nezastaví. Dokonca ani vtedy, ak zistíte, že ako chlapec ste sa zamilovali do svojho spolužiaka.

Patrick Ness, hviezdny a cenami ovenčený americko – britský autor (najmä) tínedžerskej literatúry svoju homosexualitu neskrýva. So svojim partnerom sa oženil pred piatimi rokmi a o citoch, ktoré prežíval v prvých vzťahoch ako tínedžer píše otvorene aj v najnovšej knihe Najdlhší deň Adama T. Nejde síce o autobiografiu, ale niet pochýb, že mnoho pasáží vychádza priamo z jeho skúseností.

Hlavného hrdinu Adama sledujeme počas jedného dňa. Je to jeden z tých dní, kedy sa po období ničoho udeje všetko a naraz. Adam sa chystá na rozlúčkovú párty k bývalému frajerovi, ktorý mu pred časom dal kopačky a začal chodiť s dievčaťom. Chlapci sú tesne pred dospelosťou, nič nedokážu brať na ľahkú váhu, o všetkom musia rozmýšľať, každú vypovedanú vetu si v mysli omieľajú stokrát dookola a znova a znova ju analyzujú. Našťastie pre Adama, má pri sebe blízku osobu, najlepšiu priateľku Angelu, ktorej v knihe niekoľkokrát zopakuje, že ju miluje a že nikdy nikoho iného nebude milovať viac a čitateľ mu to verí, aj keď vie, že tí dvaja spolu nikdy vzťah nevytvoria. V tejto knihe sa citmi a ich prejavmi nešetrí.

Aj keď ide len o jediný deň, udalostí, s ktorými sa Adam musí vysporiadať, je plno. S každou ďalšou získavame o hlavnom hrdinovi lepšiu predstavu. Vyrastá v ortodoxnej náboženskej rodine, kde sa o jeho homosexualite zaryto mlčí, hoci všetci vedia, že on vie, že to vedia. Potýka sa so sexuálnym obťažovaním v práci, rieši výzvu, ako sa zachovať k bratovi, ktorý bol doteraz rodičovskou istotou a zrazu, rovnako ako on, neprimerane vybehne z koľají rodinných a náboženských istôt. Do toho strašné novinky od Angely, nečakaná rodičovská konfrontácia a vízia večera s bývalým, u ktorého si nie je istý, či ho miluje naozaj alebo ide len o zotrvačnosť, pretože medzi tým začal chodiť s niekým iným a vnútri sa mu všetko miesi. Spomienky, očakávania, prekvapenia, Adam o všetkom hovorí bez prípravy, čitateľ sleduje jeho vnútorný hlas, ktorý ad hoc prihadzuje nové pochybnosti a otázky, ktoré ostávajú bez odpovedí.

Pri tom všetkom je jeho homosexualita to posledné, čo bude mladý čitateľ riešiť. Adam každou stránkou aberá na človečenstve, niekde v polovici knihy sa pristihnete, že by ste si vedeli celkom reálne predstaviť, ako asi vonia. Patrick Ness vytvoril chlapca, ktorý by mohol existovať a tento jeden jeho deň by mohol byť skutočnou spomienkou. Kniha nemá dobrodružné ani napínavé pasáže v zmysle nejakej prudkej akcie. Napriek tomu svojou úprimnosťou núti čítať ďalej. Nedá sa nesúcítiť s Adamovým zlomeným srdcom, s jeho rozpoltenosťou vo vzťahu k rodičom, s jeho hnevom, ak príde na spravodlivosť, ktorá ostáva slepá, s tým, čo v sebe musí tajiť a dusiť, aj keď je to chlapec, ktorý nikomu neubližuje a snaží sa žiť poctivejšie, než by musel, pretože si uvedomuje všetky svoje životné nevýhody...


Celú recenziu Zuzanay Štelbaskej si prečítajte TU

Zobraziť diskusiu (0)

Najdlhší deň Adama T.

Najdlhší deň Adama T.

Ness Patrick

Nový tragikomický a dojemný príbeh od populárneho autora Patricka Nessa o odvahe akceptovať samého seba a naplno žiť svoj život. Adam Thorn zažíva najhorší a najbúrlivejší deň v živote.

Kúpiť za 10,76 €

Podobný obsah

Noc žeriava

Recenzie

Noc žeriava

Britský spisovateľ amerického pôvodu Patrick Ness je známy predovšetkým vďaka tvorbe v žánri young adult. Populárna je jeho trilógia Nespútaný chaos, My ostatní tu len tak žijeme či román Sedem minút po polnoci, ktorý bol nedávno sfilmovaný pod názvom Volanie netvora. Vlani sa však slovenskí čitatelia a čitateľky dočkali aj jeho druhého románu pre dospelých v preklade Zuzany Trstenskej.

Krv, drina, pot a – sadze. Vyletov Dym (nielen) pre tínedžerov

Recenzie

Krv, drina, pot a – sadze. Vyletov Dym (nielen) pre tínedžerov

„Čo že robia?“ spýtala sa ma s pobaveným úsmevom priateľka, keď som jej rozprával o tom, že čítam knihu Dym od Dana Vyletu. „No dymia,“ odpovedal som podľa pravdy. Skrátka a dobre, postavy v Dyme... dymia. Čo iné, no nie? Nuž ale, môže také niečo, hoc i len v knihe, fungovať? Veru, môže.