Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

LITA má odmeny pre autorov. Prihlásiť sa o ne je potrebné do 29. februára

Peniaze za použitia diel vyplatí v septembri autorom z oblasti literatúry, audiovízie, divadla a výtvarného umenia.

Napísali ste knihu, seriál alebo sériu reportáží? Venujete sa fotografii, ilustrácii či divadlu? V tom prípade má pre vás LITA, autorská spoločnosť, aj tento rok odmeny za použitia vašich diel. Ak máte záujem ich získať, je potrebné nahlásiť si svoje údaje a diela za rok 2019 do LITA – a to najneskôr do 29. februára 2020.

LITA, autorská spoločnosť, každoročne vypláca autorom z oblasti literatúry, audiovízie, divadla a výtvarného umenia odmeny za tzv. druhotné použitia diel, akými sú napr. vypožičiavanie kníh, v knižniciach, sledovanie filmov a seriálov cez káblovú televíziu, kopírovanie materiálov pre osobnú potrebu a. i. Autori majú totiž podľa autorského zákona nárok na kompenzáciu za každé takéto použitie svojich diel. Jednotlivé odmeny samy o sebe nie sú vysoké, no dohromady sa môžu – v závislosti od množstva použití diel autora za daný rok – napočítať na zaujímavé sumy.

Aby LITA dokázala tieto peniaze autorom vyplatiť, potrebuje ich súčinnosť – nahlásenie kontaktných a platobných údajov a informácií o ich dielach.

Ako na to?

Nahlasovanie diel do LITA je jednoduché, bezplatné a nezaberie veľa času. Stačí navštíviť webstránku moja.lita.sk, zaregistrovať sa a nahrať do svojho používateľského konta informácie o dielach.

Tieto kroky je potrebné stihnúť každoročne do konca februára – pre tento rok do soboty, 29. februára 2020. LITA po uzávierke nahlášok prepočíta výšku odmien, na ktoré majú autori nárok, a do 30. septembra ich vyplatí na účet.

Prečo nahlasovať?

LITA ako organizácia kolektívnej správy práv sleduje použitia diel a na základe dohôd za ne zbiera príslušné odmeny od veľkých používateľov, akými sú napr. spoločnosti káblovej retransmisie (UPC a pod.). Údaje v internom monitoringu organizácie však hovoria iba o niektorých použitiach diel – napríklad o vysielaní v TV alebo vypožičiavaní z knižníc. K iným typom použití LITA dáta nemá. Takisto je nutné vedieť k dielam priradiť autorov a následne k autorom údaje potrebné na vyplatenie odmien. Nahlasovaním diel autori dopĺňajú chýbajúce údaje k správnemu rozúčtovaniu vyzbieraných odmien a tým dokážu ovplyvniť výšku sumy, ktorú majú šancu každoročne od LITA získať.

Presúvame Vianoce na september

V snahe upriamiť pozornosť tvorivej komunity na nahlasovanie spustila LITA koncom roka 2019 informačnú kampaň na sociálnych sieťach a v špecializovaných periodikách cielenú na autorov. Kampaň s názvom Posúvame Vianoce na september pracuje s posolstvom, že tvorcom, ktorí si nahlásia svoje diela, symbolicky začínajú sviatky skôr ako zvyšku populácie. Peniaze od LITA im prichádzajú na účet už koncom leta, čím si toto obdobie vyslúžilo od autorov prirovnanie k skorým Vianociam.

LITA sa snaží autorom zdôrazniť aj fakt, že diela si nemusia nahlasovať iba v januári a februári. Tvorcovia, ktorí majú v danom roku veľa použitých diel, ich môžu nahlasovať aj priebežne počas celého roka. Diela vytvorené v roku 2020 je teda možné nahlasovať už dnes, netreba čakať do začiatku budúceho roka.

O LITA

LITA, autorská spoločnosť, je občianske združenie autorov z oblasti literatúry, divadla, audiovízie a výtvarného umenia. Na základe oprávnenia od Ministerstva kultúry SR sa venuje kolektívnej správe práv podľa autorského zákona, teda vyberá pre autorov odmeny a náhrady odmien za rôzne použitia ich diel. Ďalej sa venuje licencovaniu, spolupracuje s autormi aj používateľmi všetkých typov – od divadiel, cez knižné vydavateľstvá, knižnice, galérie, televízie až po rôznych menších používateľov. Snaží sa o zlepšenie autorskoprávnej legislatívy na Slovensku aj v rámci EÚ. Ako občianske združenie autorov pôsobí od roku 1993. Ku koncu roka 2018 združovala LITA 540 členov. Členstvo v LITA je otvorené, stať sa členom je možné po podaní prihlášky za člena a schválení Výborom LITA. Nahlasovať diela si môžu členovia i nečlenovia LITA. Viac informácií nájdete na webstránke organizácie.

foto: © Juraj Starovecký / Fest Anča

Medzi pravidelné aktivity LITA patrí aj autorskoprávne vzdelávanie formou workshopov. Na festivale Fest Anča 2019 prebiehal formou interaktívneho kvízu zameraného na oblasť animácie.


foto: © Dominika Chrzanová / Festival seriálov

K partnerom LITA už druhý rok patrí aj festival seriálovej tvorby Pilot, ktorý v minulom ročníku uviedol napríklad aj diskusiu s režisérom Petrom Bebjakom.


LITA, autorská spoločnosť prostredníctvom Fondu LITA podporuje kultúrne a vzdelávacie projekty.

Užitočné odkazy:

www.lita.sk
moja.lita.sk
Často kladené otázky k nahlasovaniu diel


Vaše otázky radi zodpovieme na lejkova@lita.sk alebo na telefónnom čísle 0902 900 226.





Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Narine Abgarian, Katarína Strelková

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami. Na poslednej ceste ho odprevádzajú všetky jeho milované. Každej zanechal nejaký dar a spomienku na veľkú lásku. A každá má svoj príbeh. Simon od Narine Abgarian je síce pomenovaný po mužovi, no rozpráva príbehy štyroch pozoruhodných žien. Abgarian s neochvejnou úprimnosťou a jemným humorom zobrazuje premenu svojich ženských postáv na pozadí tráum 20. storočia: arménskej genocídy, občianskej vojny, dvoch svetových vojen a sovietskej moci. Silný príbeh o silných ženách napísala autorka magického románu Z neba spadli tri jablká na vrchole svojich tvorivých síl. Simon je hrejivý román: tragikomický, ale aj plný nesmiernej láskavosti a dobra. Je hlavne o láske – tej, ktorá je často nedosiahnuteľná, ale keď ju raz človek nájde, ostane mu na celý život.

Z neba spadli tri jablká

Recenzie

Z neba spadli tri jablká

Na vydavateľskú činnosť legendárneho bratislavského Artfora je prosto spoľahnutie. K jubilejnému tridsiatemu výročiu na Kozej sa mi z ich utešene sa rozrastajúceho portfólia podarilo vyloviť ďalšiu jagavú autorskú perličku. Ide o arménsku spisovateľku píšucu po rusky Narine Abgarian. V edícii -klad jej vyšiel útly román s pôvabným názvom Z neba spadli tri jablká, ktorý do slovenčiny preložila Zuzana Bujačková a sú v ňom použité ilustrácie od Františka Hűbela.