Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Najkrajšie detské knihy podľa poroty Bibiany

Niekoľkokrát do roka vyberá odborná porota zostavená organizátormi súťaže - BIBIANOU, medzinárodným domom umenia pre deti, a Slovenskou sekciou IBBY - najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy na Slovensku. Literárna i výtvarná porota hodnotí knihy za všetky štyri ročné obdobia a po skončení ročníka súťaže udeľuje diplomy oceneným tvorcom a vydavateľom spoločne.

Pozrite si kolekciu najkrajších kníh jesene za rok 2015:


M. Rázusová-Martáková – M. Príbusová: Ako šlo vajce na vandrovku/O troch prasiatkach ilustroval Vlado Král, vydal Buvik


A. Sládkovič: Marína, ilustrovala Katarína Vavrová, vydal Perfekt

M. Lazárová: Adam a čarovná šmykľavka, ilustroval Ľuboslav Paľo, vydalo Vydavateľstvo Slovart

J. M. Barrie: Peter Pan, ilustroval Peter Uchnár, vydalo Vydavateľstvo Slovart


V. Laurent-Škrabalová: Lapinovci z letiska, ilustroval Matúš Maťátko, vydalo TRIO Publishing


O. Wilde: Šťastný princ a iné rozprávky, ilustrovala Noémi Ráczová, vydalo Verbarium


J. H. Hoffstädter: Cesta na svet, ilustrovala Petra Lukovicsová, vydaloVydavateľstvo O.K.O.


Literárna porota vybrala ako najlepšie detské knihy jesene:

Ondrej Sliacky: Divy Slovenska II nielen pre deti, vydalo Vydavateľstvo Matice slovenskej

P. Ness – S. Dowd: Sedem minút po polnoci, preložil Michal Jedinák, vydal Slovart.

Zobraziť diskusiu (0)

Ako šlo vajce na vandrovku/O troch prasiatkach

Ako šlo vajce na vandrovku/O troch prasiatkach

kolektív autorov

Vtipná a veselá knižka s ilustráciami Vladimíra Krála nadväzuje na krehkú tradíciu bilderbuchov pre malé deti. Knižka sa skladá z dvoch Ako šlo vajce na vandrovku od Márie Rázusovej-Martákovej a O troch prasiatkach od Margity Príbusovej. Obidve navodzujú tému priateľstva, pracovitosti a vynikajúce ilustrácie zasa cibria vkus detí.

Kúpiť za 7,38 €

Adam a čarovná šmykľavka

Adam a čarovná šmykľavka

Lazárová Mária

Viete, prečo sú klokany červené, aké tajomstvo strážia mačky a kto v skutočnosti vyhral súťaž kráľa zvierat? Toto všetko a oveľa viac sa dozviete v tretej rozprávkovej knihe spisovateľky Márie Lazárovej.

Kúpiť za 8,96 €

Peter Pan

Peter Pan

Barrie James Matthew

Nezabudnuteľná klasika s nádhernými ilustráciami Petra Uchnára. Rozprávkový príbeh nás zavedie do Krajiny-Nekrajiny, kde žije odvážny Peter Pan, víla Cililing, nezbední Stratení chlapci, ktorým chýba mama.

Kúpiť za 14,20 €

Lapinovci z letiska

Lapinovci z letiska

V. Laurent-Škrabalová

Videli ste už zajace s farebnými štupľami v ušiach? Na jednom parížskom letisku ich objavila Viktória Laurent-Škrabalová, slovenská spisovateľka žijúca vo Francúzsku. také štuple asi boli... Ak nie, prezradí vám to priamo Albert Lapin – najklebetnejší letiskový zajac, akého len mohla autorka stretnúť. Práve jeho originálne historky vám prerozprávala v tejto zábavnej knižke. Zoznámte sa s celou zajačou rodinou Lapinovcov, s ich príbuznými v Paríži aj v Berlíne, s holubom Pižom a vrabčiakmi Čiminovcami, s vranou Rarou či komáricou Mimi.

Kúpiť za 7,51 €

Šťastný princ a iné rozprávky

Šťastný princ a iné rozprávky

Wilde Oscar

"Hádam nikomu netreba predstavovať Oscara Wilda a jeho rozprávky. Aj keď jeho príbehy nie sú typickými rozprávkami, ktoré končia šťastne a kde dobro vždy víťazí nad zlom, u čitateľov zanechávajú silnú stopu a rezonujú ešte dlho po prečítaní.

Kúpiť za 10,71 €

Cesta na svet

Cesta na svet

Hoffstädter Jana H.

Cesta na svet je knižka pre zvedavé deti a ich rodičov, ktorí chcú citlivo a pravdivo odpovedať na detské otázky. Aby ju rodičia mali poruke, keď sa deti opýtajú, ako prišli na svet.

Kúpiť za 11,66 €

Divy Slovenska II nielen pre deti

Divy Slovenska II nielen pre deti

Ondrej Sliacky

Voľné pokračovanie „zážitkovej vlastivedy“ ponúka množstvo nových príbehov a unikátnych informácií, ktoré zviditeľňujú skutočné, hoci často málo známe divy okolo nás. Rozpráva o olympijskom víťazovi Jankovi Zacharovi, o legendárnom pilotovi Ottovi Smikovi, o zabudnutom geniálnom vynálezcovi J. W. Kempelenovi, ktorý uvádzal svet do úžasu hovoriacim strojom, o lietajúcom mníchovi Cypriánovi, o vynálezcovi padáka, o tajomstve veľkomoravského kostolíka v Holíči...

Kúpiť za 9,41 €

Sedem minút po polnoci

Sedem minút po polnoci

Ness Patrick, Dowd Siobhan

Dojímavý román o láske, o strate a o nádeji. Conora trápia desivé sny - každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú. Ale tento sen je iný. Keď sa dnes v noci Conor prebudí, v okne ho niekto čaká. Niekto starodávny. Niekto, koho neočakával. Netvor starší ako ľudstvo samo, ktorý Conorovi porozpráva tri píbehy o láske, o strate i o nádeji. Ale na oplátku chce od Conora počuť to, z čoho má najväčší strach: chce počuť pravdu. Patrick Ness sa v románe Sedem minút po polnoci majstrovsky zhostil námetu zosnulej spisovateľky Siobhan Dowd a napísal úchvatný a dojemný príbeh o strate, o ranách osudu a najmä o sile, ktorú si vyžaduje život po smrti najbližších.

Kúpiť za 12,30 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.