Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Najlepšie knihy 2020 podľa zákazníkov Artfora

Toto je rebríček toho najlepšieho na čítanie z roka 2020 ‒ podľa tých z vás, ktorí svoje dobrodružstvo myslenia hľadajú v kníhkupectvách Artforum. Tieto knihy prešli skúškou ťažkého roka, siahali ste po nich, keď sa svet menil a plány rušili. Tieto knihy nás všetkých tešili v čudných časoch.

Ak ste niektorú z nich ešte nečítali, nech sa páči, inšpirujte sa:

Zobraziť diskusiu (0)

Sviatok bezvýznamnosti

Sviatok bezvýznamnosti

Kundera Milan

Dočkali sme sa Kunderu po slovensky. Preklad románu Milana Kunderu z roku 2013 pripravila prekladateľka Elena Flašková a dostal sa do väčšiny vianočných výberov a rebríčkov najzaujímavejších kníh minulého roku. Sviatok bezvýznamnosti je ako náhodné stretnutie Sartra s Fellinim. Nepotrebujú veľa slov, všetkému rozumejú. Rozsahom útly, no obsahom hutný román je príbehom štyroch priateľov v súčasnom Paríži. „Kundera ma dlhodobo učí, že sa nemáme brať tak úplne vážne. Že aj o vážnych veciach sa dá hovoriť s nadhľadom, na hranici irónie a cynizmu. A s humorom.“ ‒ kniha roka podľa Mareka Števčeka, rektora Univerzity Komenského.

Kúpiť za 10,20 €

Príbeh o Áste

Príbeh o Áste

Stefánsson Jón Kalman

Príbeh o Áste je najnovším, v poradí 12. románom islandského autora obľúbeného aj na Slovensku, Jóna Kalmana Stefánssona. Bol okrem iného nominovaný na Islandskú literárnu cenu a na francúzsku literárnu cenu Prix Médici. Ásta, ktorej meno ‒ ak si odmyslíme posledné písmeno ‒ po islandsky znamená láska, sa narodí koncom päťdesiatych rokov mladému zaľúbenému páru, Sigvaldimu a Helge. Idyla rodinného života však netrvá dlho... "Melanchólia bytia sa premieňa na silnú obraznosť." - jedna z kníh roka aj podľa riaditeľky činohry SND Miriam Kičiňovej.

Kúpiť za 11,92 €

Šeptuchy

Šeptuchy

Sabuchová Alena

Víťazná kniha ceny Anasoft litera 2020 sa aj rok od svojho vydania drží v mysliach čitateľov aj recenzentov. Po viacnásobnom vypredaní pripravujeme ďalšiu dotlač, ktorá do kníhkupectiev príde už 22. januára. Podlasie ‒ rustikálny lesnatý región medzi Poľskom a Bieloruskom, je tak trochu zabudnutá zem. O to väčšie má čaro a neopakovateľnú atmosféru zahalenú do hmiel vystupujúcich nad močiarmi.

Kúpiť za 9,52 €

Normálni ľudia

Normálni ľudia

Rooney Sally

Jeden z najoceňovanejších románov súčasnosti. Víťaz Costa Novel Award za najlepší román roka 2018, nominácia na Man Bookerovu cenu za rok 2018 a množstvo ďalších cien. Connell a Marianne pochádzajú z jedného malého mestečka na západe Írska, no zdá sa, že tam sa podobnosť medzi nimi končí. Connell je v škole obľúbený, zatiaľ čo Marianne je samotárka. Marianne je z bohatej rodiny, Connel vyrastal bez otca a jeho matka je upratovačka. Keď však jedného dňa nadviažu rozhovor ‒ síce trápny, no strhujúci ‒ spustia lavínu, ktorá navždy zmení ich životy.

Kúpiť za 12,34 €

C20: Sprievodca architektúrou Bratislavy - Funkčné mesto

C20: Sprievodca architektúrou Bratislavy - Funkčné mesto

Zaiček Martin

C20 je obľúbená a vyhľadávaná séria knižných vreckových sprievodcov, ktorí nás sprevádzajú architektúrou 20. storočia. Publikácia slúži ako unikátny turistický bedeker pre čoraz obľúbenejšie cestovanie za modernou architektúrou. V ponuke sú už knihy venované Bratislave, Piešťanom, Trnave, Trenčianskym Tepliciam či Vysokým Tatrám.

Kúpiť za 6,65 €

Slovo blázon nepoužívam

Slovo blázon nepoužívam

Štrasser Ján

„Jedna z najpotrebnejších osobností našej súčasnosti. S nesmiernym odborným nadhľadom, pokojne a neústupčivo je arbitrom vo všetkých sporoch uzurpátorov moci s normalitou slušného života. Psychiater Jozef Hašto v knihe rozhovorov s Jánom Štrasserom Slovo blázon nepoužívam. “ ‒ medzi knihy roka 2020 našu novembrovú novinku zaradil Ladislav Snopko. Kniha sa rýchlo vypredala, a preto sa už tešíme na februárovú dotlač. Dovtedy je dostupná vo výhodnom predpredaji.

Kúpiť za 11,20 €

Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch

Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch

Kalina Ján L.

Tretie prepracované a doplnené vydanie legendárnej knihy vtipov, ktorá keď v roku 1969 prvýkrát vyšla, slovenských komunistov rozzúrila tak, že jej autora poslali do väzenia. Kniha sa na dvadsať rokov stala najžiadanejšou medzi zakázanými knihami a dodnes patrí medzi najlepšie knihy o humore, aké u nás vznikli. Nové, rozšírené vydanie obsahuje kapitolu s protikomunistickými vtipmi z čias normalizácie, a predalo sa u nás v stovkách kusov.

Kúpiť za 16,10 €

Klamársky život dospelých

Klamársky život dospelých

Ferrante Elena

Rozprávanie dospievajúcej Giovanny sa začína vetou: „Dva roky predtým, ako otec odišiel z domu, povedal mojej matke, že som veľmi škaredá.“ Viac ako tristo strán príbehu z prostredia strednej neapolskej spoločenskej vrstvy v polovici deväťdesiatych rokov, v ktorej sa mladé dievča stretáva s dvojtvárnosťou, falšou, krízou hodnôt a spletitosťou rodinných vzťahov, bolo prvými talianskymi recenzentmi vrelo prijatých a u čitateľskej obce, ako to už býva v prípade tejto autorky zvykom, vyvolalo obrovskú odozvu.

Kúpiť za 14,39 €

Ako prežiť rodičovstvo

Ako prežiť rodičovstvo

Vagačová Martina

Kniha slovenskej autorky Martiny Vagačovej ponúka odlišný prístup k dieťaťu, než väčšina z nás zažila v detstve. Dieťa vníma ako rovnocenného partnera vo výchove. Vo vzťahu zdôrazňuje rešpektujúce a dôstojné zaobchádzanie. Vysvetľuje, ako nadviazať vzájomné spojenie a pomocou spolupráce zvládnuť aj náročné situácie. Povzbudzuje rodičov, aby sa nebáli byť sami sebou, mali sa radi aj s chybami a nezabúdali na každodenné radosti.

Kúpiť za 13,41 €

Veľký obrázkový slovník slovensko-anglicko-nemecký

Veľký obrázkový slovník slovensko-anglicko-nemecký

Scarry Richard

Hviezdny comeback zažil tento obrázkový slovník a potvrdil, že desaťročia kraľuje medzi najobľúbenejšími knižkami na svete a patrí do každej rodiny s malými deťmi. Na jeho stránkach sa deti stretávajú so známymi situáciami v živote, či už bývajú v meste, alebo na vidieku. Stovky milých obrázkov a postavičiek, ktoré malých čitateľov pobavia a rozosmejú, dopĺňa vyše tisíc slov v troch jazykoch.

Kúpiť za 10,71 €

Tvoja izba

Tvoja izba

Rosová Michaela

Kniha z finálovej päťky Anasoft litera 2020. Jej autorka bola za túto prózu nominovaná aj na Cenu Jána Johanidesa 2020 v kategórii do 35 rokov. Knihu sprevádza anotácia pozostávajúca z jednej skromnej vety: Hlavne aby konce boli šťastné.

Kúpiť za 8,91 €

Ľudskosť

Ľudskosť

Bregman Rutger

Medzinárodný bestseller Rutgera Bregmana ponúka nový pohľad na uplynulých 200 000 rokov ľudských dejín a snaží sa dokázať, že sme od prírody prívetiví, že sme zameraní viac na spoluprácu ako na konkurenciu a že sme náchylní si navzájom skôr dôverovať než neveriť. Tento inštinkt má pritom pevný evolučný základ, ktorý siaha až k počiatkom druhu Homo sapiens.

Kúpiť za 16,11 €

Telesná výchova (mäkká väzba)

Telesná výchova (mäkká väzba)

Šimečka Martin M.

Martin M. Šimečka na niekoľko mesiacov v roku opúšťa civilizáciu a sťahuje sa na samotu, do maringotky pod Muránskou planinou. Tu zredukuje svoje potreby na asketické minimum a oslobodí sa od tlaku vonkajšieho sveta. Tu vznikla Telesná výchova, skvelá, ľahká kniha o vášnivej ceste k hraniciam výkonnosti vlastného tela a k ich poznaniu, spojenej s rozkošou a trápením pri neustálom dokazovaní správneho výkladu seba samého.

Kúpiť za 11,61 €

Mazl tov (mäkká väzba)

Mazl tov (mäkká väzba)

Vanderstraeten Margot

V židovskej štvrti belgických Antverp žije najväčšia komunita ortodoxných Židov po New Yorku a Jeruzaleme. Ich pajesy, čierne kabáty a biele podkolienky pripomínajú, že sem kedysi prišli z východnej Európy. Preniknúť do ich sveta a tradícií je pre ľudí zvonku ťažké. Autorke tejto knihy sa to však podarilo. Ako doučovateľka detí si vybudovala pevné priateľstvo s rodinou Schneider a nakukla do sveta, ktorého čas, smer i rytmus aj v modernej dobe udáva 613 židovských prikázaní.

Kúpiť za 12,92 €

Život sa so mnou pohráva

Život sa so mnou pohráva

Grossman David

Grossmanov román je rodinnou drámou ‒ príbehom troch generácií silných žien. Vydávajú sa spolu na cestu na ostrov Goli otok pri chorvátskom pobreží... Príbeh o rane, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu, o desivej sile tajomstva aj o láske, čo nevyhasína ani roky potom, keď milovaný už nežije. Príbeh o odvahe, opustenom materstve, o rodičovskej voľbe a jej dôsledkoch... o hriechoch otcov, v tomto prípade aj matiek. "Veľmi silný príbeh o traume a bolesti je zároveň intímnou sondou do medzigeneračných vzťahov." - medzi knihy roka tento román zaradila držiteľka ceny Anasoft litera a autorka Šeptúch, Alena Sabuchová.

Kúpiť za 10,20 €

Súmrak demokracie

Súmrak demokracie

Applebaum Anne

Liberálna demokracia je v Británii, kontinentálnej Európe, v USA aj v ďalších krajinách pod paľbou kritiky, zatiaľ čo autoritárstvo je na vzostupe. Oceňovaná historička a držiteľka Pulitzerovej ceny Anne Applebaum v brilantnej eseji Súmrak demokracie vysvetľuje, prečo sa elity v demokratických krajinách začali prikláňať k nacionalizmu a autoritárstvu.

Kúpiť za 13,21 €

Satori v Trenčíne

Satori v Trenčíne

Cabala Lukáš

Trenčín v akejsi neurčitej budúcej súčasnosti. Metro. Masy. Mrakodrapy. Leží toto mesto len v hlave autora? Alebo je skutočné? Ktovie. Žije v ňom Vincent, ktorý nehľadá lásku, no napriek tomu mu vstúpi do života. Zvláštna. Krehká. Mladá fyzioterapeutka Klára, ktorá mu veľmi pripomína masérku zo Sorrentinovho filmu. „Fantázia autora zjavne nepozná hranice. V bežnom živote sa dennodenne pohybuje vo svete kníh. Knihy tvoria múr, v ktorom sa skrývajú tisíce svetov. Pozýva nás, aby sme sa v jeho debute krásne stratili a neskôr vynorili s pocitom, že si chceme Vincentov príbeh prečítať znova.“ ‒ Ivana Zacharová pre Magazín o knihách.

Kúpiť za 10,12 €

Halič

Halič

Pollack Martin

Vlaky sú ešte veľmi pomalé a zanechávajú za sebou dlhý pás čierneho dymu, kone a vozy na cestách sú samozrejmosť a na autá hľadíme s veľkou nedôverou. Máte chuť na takúto cestu v čase? Vyrazte do stratenej Haliče s Martinom Pollackom. Toto putovanie po stratenom svete v sebe spája historickú reportáž, cestopis i kultúrne dejiny jedného čarovného kúta sveta.

Kúpiť za 14,31 €

Vlastnou hlavou 2

Vlastnou hlavou 2

Vagovič Marek

Pokračovanie strhujúceho príbehu zo zákulisia Smeru, doplnené o výpovede ľudí z prostredia bezpečnostných zložiek aj blízkeho okolia Roberta Fica. Kľúčové kauzy jeho tretej vlády v súvislostiach. Ikonické fotografie mapujúce jedno z najtemnejších období v novodobých dejinách Slovenska. Druhá samostatná kniha Mareka Vagoviča nemá ambíciu chronologicky zmapovať roky 2016 až 2020. Cieľom autora bestsellera Vlastnou hlavou je ponúknuť osobný pohľad na udalosti, ktoré umožnili bielym golierom mafie a oligarchom ukradnúť štát.

Kúpiť za 13,49 €

Dobrodružstvá Milana Rastislava Štefánika

Dobrodružstvá Milana Rastislava Štefánika

Cíger Tomáš Eniac, Hříbal Frenky, Kriššák Tomáš

Hoci o Štefánikovi existuje množstvo skvelých kníh, pre mládež je ich formát vzdialený a v dnešnej digitálnej dobe nedokáže konkurovať obrazovému a zjednodušenému obsahu. Komiks je skvelý kompromis kombinujúci výhody knihy s výhodami obrazových médií, o jeho možnom uplatnení z printu do online nehovoriac. Komiks má 3 kapitoly a kopu bonusového obsahu.

Kúpiť za 15,00 €

Podobný obsah

To najlepšie z histórie

Správy

To najlepšie z histórie

Historik Jakub Drábik je autorom monografie Mýtus o znovuzrození: Britská unie fašistů a její propaganda a knihy Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho a pre medziknihami.sk urobil výber tých najzaujímavejších kníh o histórii, ktoré vyšli koncom tohoto roka. Od Alexandra veľkého, cez životopis Alexandra Macha, po všeobecnejšiu Epochu objavov. Tu nájdete overené knihy pre tých, ktorí radi hľadajú súvislosti a objavujú minulosť.

Čím potešiť milovníkov histórie?

Správy

Čím potešiť milovníkov histórie?

Výberom historických kníh začíname náš každoročný decembrový seriál, ktorý vám môže pomôcť nájsť knihu pre blízkych - pokiaľ neviete s výberom pohnúť sami. Knihy podľa kategórií, s ktorými sa najčastejšie pred Vianocami stretávame v kníhkupectvách, sme vyberali spolu s našimi spolupracovníkmi, kamarátmi, recenzentami, kníhkupcami a oslovili sme tých, ktorí sa v tej ktorej kategórii vyznajú. Historik Jakub Drábik, sám autor výbornej knihy Fašista, vybral päť kníh o histórii, ktoré stoja za pozornosť, štyri sme prihodili do výberu my.

Kúzelné zelené miesta teda Z.A.H.R.A.D.A.

Správy

Kúzelné zelené miesta teda Z.A.H.R.A.D.A.

Ďalší prírastok zo série obľúbených sprievodcov svetom krásnych vecí a miest D.O.M.E.K a D.E.S.I.G.N vás tentokrát zavedie do unikátnych záhrad, parkov a umeleckých záhradných projektov po celom svete. Vďaka knihe plnej hravých ilustrácií s podtitulom Zelený atlas hravě rašících a důmyslných areálů zistíte, že záhrada môže byť aj lietajúca, podvodná, vrecková, kozmická, otrávená, skladacia či zvislá.