Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nejkrásnější knihy CZ 2018: vítězkou i ilustrátorka Daniela Olejníková a knižní grafik Paľo Bálik

Sedm hlavních kategorií má česká cena Nejkrásnější kniha roku. Tu, určenou knihám pro děti a mládež, vyhrálo letos na celé čáře nakladatelství Baobab, které obsadilo se svými tituly všechna tři místa. První cenu získala kniha Bydlíme!, pod kterou jsou podepsána i dvě jména slovenských umělců: ilustrace - Daniela Olejníková, knižní úprava: Paľo Bálik.

Anotace knihy:

Jak bydlí zvířata a jak bydlíme my? Zvířata si ryjí nory, lepí hnízda z bláta, pletou pavučiny, budují složité stavby z jehličí, skládají kameny na sebe. My si stavíme zámky, vztyčujeme mrakodrapy a spouštíme na vodu plující ostrovy. Na první pohled to vypadá, že jsme úplně jiní. Ale kdo se pořádně podívá, tak jako to udělali autoři knížky Bydlíme!, uvidí, jak moc jsme se od zvířecích stavitelů naučili. A jak jsou si některé způsoby bydlení podobné. A jak úžasně dokážeme my i oni využít přírodu a jak také (někdy) dokážeme žít s málem. Interaktivní knížka na čtení, prohlížení a zkoumání s geniálně vybudovanými ilustracemi obydlí lidí i zvířat. Přes zelenou fólii uvidíte svět lidí, přes červenou svět zvířat a dohromady... dohromady je to legrace.

Autor knihy Jiří Dvořák je také autorem knih Rastlinopis, Hávedník nebo Stromovka.





Daniela Olejníková (1986)

Štúdium na Vysokej Škole Výtvarných umení v Bratislave ukončila v roku 2011 a dokončila niekoľko ilustračných projektov: Miro Čársky - O Basetovi, ktorý neznášal mľaskanie (ASIL o.z.), trilógia Martina Vopěnku Spiace mesto, Spiaca spravodlivosť a Spiace tajomstvo (Trio/Fragment), Mahábhárata (Argo) a V melónovom cukre (Artforum), ktorá vyhrala aj Cenu za grafickú úpravu (NKS 2010), knihy Trinásť (Perfekt) a Dita, 30 mušiek svetlušiek a iné príbehy (Perfekt) od Jany Bodnárovej, autorskú knihu Liek pre Vĺčika (ASIL 2013) a spolu s Damiánom Pastirčákom knihu Vie, čo urobí poetky Kataríny Kucbelovej (Artforum 2013), ktorá sa dostala do kolekcie Najkrajšie knihy Slovenska. V roku 2014 ilustrovala ešte dve publikácie: knihu Daniela Pastirčáka O kresbe čo ožila (Slovart) a rozprávky Zuzany Csontosovej Zatúlaný gombík (Nota Bene). Nasledovala až encyklopedická kniha Jiřího Dvořáka Havětník/Hávedník (Baobab/Artforum, 2015), ktorá bola ocenená ako Nejkrásnější česká kniha v roku 2016 a podľa ktorej vznikla aj výstava s Bystríkom Vančom Obrázky kúzelné a hávedné. Rok 2016 patril dvom knihám: Útek Mareka Vadasa (Brak) a Neviditeľné mestá Itala Calvina.

Palo Bálik (1977)

Typograf, grafický dizajnér a vedúci Laboratória typografie Katedry vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vo voľnom čase sa venuje organizovaniu výstav, prednáškok a publicistike v oblasti vizuálnej komunikácie. Knihy s jeho layoutom a grafikou boli ocenené viacerými cenami. (Najkrajšia kniha slovenska, Bienále ilustrácii Bratislava...)


Zobraziť diskusiu (0)

Bydlíme!

Bydlíme!

Jiří Dvořák

Jak bydlí zvířata a jak bydlíme my? Zvířata si ryjí nory, lepí hnízda z bláta, pletou pavučiny, budují složité stavby z jehličí, skládají kameny na sebe.

Kúpiť za 12,69 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.